99 százalék

Milliomosadót, a Wall Street felelősségre vonását, a bankárok bebörtönzését! A vízkészletek államosítását! Obama elzavarását! Obama újraválasztását! Munkát, adósságelengedést! Megfizethető felsőoktatást! Igazságot az emberek kizsákmányolt 99 százalékának! A nukleáris energia betiltását!

Van valami, amit nem követelnek a szeptember óta New Yorkban és a hét végén világszerte csaknem kilencszáz városban utcára vonuló tüntetők? – kérdezik sokan, akik szerint semmi jövője egy mozgalomnak, amely nem választ vezetőket, viszont ennyire sokfélék a követelései. Nincsenek is túl sokan: szombaton öt-tízezer ember tüntetett New Yorkban, a Times Square-en, amiről a Reuters megjegyezte, hogy ennél egy átlagos antiglobalista tüntetésre is sokkal többen mennek el.

A mozgalom jelentősége azonban máris sokkal nagyobb, mint amit mérete és szervezettsége sugall. „Az egész világ minket figyel” – hirdette egy amerikai tüntető plakátja szombaton, és igaza volt. Az első két hét „médiacsendje” óta folyamatosan tudósít róluk a sajtó, a szombati tüntetéssorozat világszerte címlapokra került. Támogatásáról biztosította a foglalókat Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász, Salman Rushdie író, Soros György, a Demokrata Párt számos vezetője, és nagyon óvatosan Barack Obama elnök is. A Fehér Ház kivár: ha beáll a mozgalom mögé, az segíthet mozgósítani a szavazóbázist, ám ha túlzottan balra csúsznak a térfoglalók, az visszaüthet. Mindenesetre Obama kampányfőnöke közölte: a kampány egyik alappillére lesz a Wall Street-ellenes retorika. Az ellenkező oldal is aktivizálta magát: a republikánus elnökjelölt-aspiránsok felváltva szidják a „foglalókat”.

Mi lehet a kitüntető figyelem oka? Talán az, hogy igenis van közös nevező, ami ráadásul érzékeny pontra tapint rá: a tömegek rettegnek, hogy egyre lejjebb csúsznak, elveszítik állásukat. Nem elvi okokból tiltakoznak a pénzügyi világ ellen, hanem mert azt látják, hogy a Wall Street virágzik, míg ők egyre rosszabb helyzetben vannak. Megrázó történetekkel van teli a wearethe99percent.tumblr.com (Mi vagyunk a 99 százalék) című internetes oldal, ahol a szimpatizánsok az arcukat is adják. Sokan hitték, hogy mindent jól csináltak: tanultak, tapasztalatot szereztek, most még sincs állásuk, csak visszafizethetetlen hitelük. Ezért is „találhattak egymásra” oly gyorsan a madridi térfoglaló fiatalok és az amerikai tüntetők, ezért vonultak fel szombaton a magas munkanélküliséggel sújtott spanyol, olasz és portugál fővárosban a legtöbben.

Nem tudni, a tüntetők mennyire örülnének annak, ha a Demokrata Párt a szárnyai alá venné őket. Valószínűleg maguk sem tudják, akarnak-e egyáltalán politikai mozgalommá válni. A The New York Times hétfői cikke szerint azonban a Zuccotti park egyik sarkában körülbelül húszan már napok óta a hivatalos programon dolgoznak. Bizonyára igyekeznek is: New Yorkban novemberben már nagyon hideg van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.