Boszorkányos Balsai

Sokáig kellett rá várnunk, de végre mindenki megtudhatja, mi történt 2006 forró őszén Budapesten. Az akkori kormány és rendőrsége terrorcselekményt követett el, az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására készült, bűnös emberölés kísérletében, személyi szabadság megsértésében, a hulladékgazdálkodás rendje ellen is vétett. Balsai István tegnap nyilvánosságra hozott jelentésében áll ez.

A miniszterelnöki megbízott a vádpontokat – az államrend erőszakos megváltoztatását kivéve, amit nehéz lett volna – bőven alá is támasztotta. Számára egyértelműen adódott a következtetés: „megfontolt és szándékos akarat vezette a rendőri vezetők parancsait”. Ennek forrása pedig Balsai szerint maga Gyurcsány Ferenc volt.

A jelentés tehát megerősítette, amit a kemény jobboldal évek óta hangoztat. Ez szinte ment magától. Pedig a sokadik vizsgálatról lévén szó, szerencsésebb lett volna most már pártatlanul és elfogulatlanul áttekinteni, mi történt 2006. szeptember 17-e és október 23-a között a fővárosban. S hogy mi folyt korábban évekig az országban.

A frusztrált ellenzék hosszú ideig gerjesztette az indulatokat, a sokat szerencsétlenkedő miniszterelnök és kormánya pedig szolgált ehhez munícióval bőven. A háborús retorikának meglett a következménye: elég volt egy szikra – az őszödi beszéd –, és berobbantak az indulatok.

Az akkori hatalom napokig nem tudott mit kezdeni az utcákon randalírozó, gyújtogató, rendőrökre rontó emberekkel, akik alá még a Fidesz is adta a lovat, az erkölcsi támaszt. Amikor pedig a rendőrség megszervezte önmagát, abban sem volt köszönet. Revánsot vett korábbi vereségéért. Igaza van Balsainak: volt ott bántalmazás, kényszervallatás, személyi szabadság megsértése, hamis tanúzás, elöljárói intézkedés elmulasztása. A fél Btk.-t kimerítették.

Nincs épeszű ember, aki úgy gondolná, hogy ez büntetlenül maradhat. Részben nem is maradt. Egy dologban Gyurcsány tényleg vétkes lehet: valószínűleg maga sem tett meg mindent azért, hogy a rendőri túlkapásokat elkerüljék, s az elkövetőket felderítsék. Ez utóbbi talán még pótolható – igaz, előbb-utóbb az ügyek csendben elévülnek –, bár a tettesekkel Balsai szintén adós maradt.

Valódi kérdés, hogy miféle rendőrség az, amely ily kevéssé tiszteli az emberi jogokat? Amely rosszul értelmezett bajtársi szolidaritás okán máig rejtegetheti azokat, akik 2006-ban kivetkőztek önmagukból.

Nem szabad megfeledkezni persze arról sem, hogy 2006. szeptember 17-től néhány száz, esetenként pár ezer őrjöngő ember – csak a gyülekezési jogukat gyakorolták? – hetekig rettegésben tartotta Budapestet. Aki az akkori hangulatban nagygyűlést hirdetett az ő harci bázisuk közelébe, súlyos hibát követett el. Ha bölcsebben dönt a Fidesz, legalább az október 23-i borzalom kimarad a vádpontok közül.

Sok tényszerű újdonsággal Balsai tehát nem állt elő. Legfeljebb azt a gyanút erősítette, hogy tényfeltárás helyett boszorkányüldözés folyik. Gyurcsány büntetőjogi felelősségét ugyanis bizonyítani kéne, nem ráolvasni. Ugyanakkor nem valóságtól elrugaszkodott a volt miniszterelnök feltételezése: a kormánynak jobb, ha erről beszélünk, és nem arról, hogy most éppen ők mit böszméskednek. Mással valóban nem magyarázható, miért fektették ezt az anyagot bő fél évig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.