Az ostobaság csúcsai

A sorozatban összedobált, nem egyeztetett törvényjavaslatok egyik csúcsa az oktatási államtitkárság tervezete, amely az angol nyelv háttérbe szorítását célozza.

A „szakértők” úgy találják, hogy a gyerekek túl könnyen (!) megtanulják az angol nyelvet és ezért az újlatin és germán nyelvekkel kezdenék a nyelvoktatást, hadd élesedjen a lurkók agya. Bizonyára nem tudják, hogy a felsőfokú oktatásban a végzősök 30 százaléka azért nem kap diplomát, mert nem tud középfokú nyelvvizsga-bizonyítványt szerezni, noha nagy többségük angolból próbálkozik. Bizonyára mert túl korán kezdték az angoltanulást.

Elmeélesítésre ott lenne a sakk, vagy a kínai go: lehet, hogy a tervezők már ezek bevezetésén is törik a fejüket. Csak az angolt ne! Ugyan ma ez az egész üzleti és tudományos világ eszperantója, és fiataljaink még a szomszéd szláv országokban is azzal boldogulnak. Sőt: a Bolognai Egyetem mérnökkarán is angolul folyik a masterképzés! De mi most nem szeretjük az angolszász demokráciákat.

Persze szükség van a németre, franciára is, ezekkel és az újlatin nyelvekkel könnyebb például ösztöndíjat szerezni. De csak másod- és harmadsorban, ha marad idő és kapacitás. Az angol mindenekelőtt és minél korábban! Kíváncsi vagyok, hogy Orbán Viktor mikor számolja fel azt az őrületet, ami oktatásügy címén itt folyik. Azt nagyon remélem, hogy nem ő az ostoba ötlet atyja, azért mert túl sok bírálatot kapott angol nyelven, noha a legsúlyosabbat éppen franciául volt kénytelen elszenvedni (Cohn-Bendit). Vagy a franciát se erőltessük?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.