Kapucnis banditák

Ami Londonban és a többi brit városban történik, az banditizmus. Oktalanság magyarázható indokokat keresni. Az, hogy tizenévesek kapucniban, álarcban boltokat vernek szét, éttermek vendégeit fosztják ki, aligha hozható összefüggésbe a Tottenhamban lelőtt fiatal férfi esetével. Az egyik véleménymondó szerint a nyári eseménytelenségtől tűnnek a zavargások veszélyesebbnek, hangosabbnak és félelmesebbnek.

Szóval semmi különös.

Érthetően másként vélekednek az összevertek, a felgyújtott autók tulajdonosai és a kifosztott üzletek gazdái. A brit rendőrség nem volt felkészülve az eseményekre, pedig harminc éve már volt egy hasonló „gettólázadásnak” nevezett pár napos borzalom Angliában. Azóta is történtek hasonló rémes események. Hol Amerikában, hol Franciaországban. A történetek ismétlődnek: a rendőrség letartóztat, megver, megöl valakit, mire a felháborodott helyiek erőszakkal válaszolnak. Kődobálás, rombolás, gyújtogatás – lázadás a rend és a rendőr ellen. Történt igazságtalanság, de a gettó kultúrája ezt általában felnagyítja.

Az ilyen eseteknek, akár a mostaninak, faji színezete is van. A nyugati nagyvárosok szegénynegyedei ugyanis évtizedek óta színes bevándorlók lakhelyei. És ők lázadnak. Tottenhamban a munkanélküliség a nagybritanniainak a kétszerese. Nem ritka, hogy valaki harmadik generációs munkanélküli. És van persze bandavilág és drogkereskedelem is. (2004-ben Tőketerebesen is a legszegényebbek lázadtak. A cigányok.)

Angliában egyébként van elég munka, de az alig képzett fekete fiatalok nehezen helyezkednek el. És persze van sok olyan munkakör, amit inkább a kelet-európai vendégmunkásokra hagynak, ők inkább felveszik a heti 120 fontos segélyt. Ezt írják a helyi levelezők a magyar nyelvű interneten is. És persze írják azt is, hogy ez újabb bizonyíték a multikulti csődjére, hogy nem szabad beengedni a színeseket Európába. Nem is nagyon finoman célozgatnak a norvég eszement gyilkosra, akinek mégiscsak igaza lehetett.

A banditizmus igazolhatatlan. A válaszerőszak szintén. Kedd estétől már gumilövedéket használ az utcákra vezényelt 16 ezer rendőr. Ettől talán nyugalom lesz az utcákon. Ám a tartós szegregáció, az egyenlőtlen oktatás, az öröklődő börtönkultúra újra és újra hasonló eseményeket produkál. A jobboldali kormányok szívesen rendeztetik el a társadalmi problémákat a rendőrséggel, viszik a bíróságra.

Cameron brit kormányfő sietve figyelmeztetett: ha valaki elég felnőtt az utcai zavargáshoz, legyen az a bíróságon is. Biztos népszerűséget szerez ezzel. Egy azonban biztos, amikor az alsó középosztály joggal fél a lecsúszástól, amikor a bankok szorongatják, akkor a szegények és más színűek, más vallásúak, könnyen ellenséggé tehetők. Vissza tőlük a segélyeket! Legyen rend és fegyelem! Hazai hagyomány! Fish and chips! A banditizmus persze ettől még az, ami.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.