Kelet-európai történet

Népvezérek ritkán lesznek öngyilkosok. Nem illik a szerephez. Andrzej Lepper pedig igazi népvezér volt. Tizenöt éven át egyik főszereplője volt a lengyel politikának. Soha nem került ki a tévéhíradókból. És bekerült a parlamentbe és a kormányba is. Ahhoz képest, hogy érettségi nélkül végezte el a mezőgazdasági technikumot, ez ragyogó karrier.

Andrzej Lepper politikai pályájának csúcsán egy televíziós interjú előtt
Leader of Samoobrona, Andrzej Lepper, has makeup applied before a television program at the TVN studio in Warsaw in this July 11, 2007 file photo. Lepper has been given a two years and three months jail sentence following a sex scandal, according to local media February 11, 2010. REUTERS/Peter Andrews/Files (POLAND - Tags: CRIME LAW POLITICS)

1991-ben sáros gumicsizmában indult el a politika útján. Értett környezete nyelvén, és tudott bánni a nyilvánossággal. Azt mondta, megvédi a parasztokat. Szervezetet alapított Önvédelem névvel, és gyorsan nevet szerzett. Nem latolgatta, hogy amit éppen követel, annak van-e költségvetési háttere, nincsenek-e nemzetközi jogi akadályai. Nálunk is írt róla a sajtó, amikor híveivel a sínekre borította a magyar importkukoricát.

Tüntetett, tömegeket mozgatott, bárkit megsértett, megvádolt. Becsületsértési pereinek se szeri, se száma. Lekorrupttolvajozott bárkit, önös érdekek szolgálatával, népárulással gyanúsított minden politikust. Számára a „fősátán” Leszek Balcerowicz volt. A liberális közgazdász nevéhez fűződik a lengyel privatizáció, a pénz- és árreform. És persze a dotációk csökkentése, a gyárak bezárása, az állami gazdaságok vége. Lepper támadta a Szolidaritás politikusait és a posztkommunista politikai bárókat. Többször indult az elnökválasztáson, pártját bevitte a szejmbe, és volt a testület alelnöke is. Volt pár hónapig euroszkeptikus képviselő az Európai Parlamentben. A csúcs az volt, hogy miniszterelnök-helyettes és agrárminiszter lett a jobboldali kormányban.

Azt mondta magáról, ő az igazi baloldali. Közben állandóan tanult, fantasztikus memóriája volt, s állítólag titokban megtanult egész jól angolul is. A gumicsizmát drága cipőkre cserélte, rendelt öltönyöket viselt. Szolizott is, télen is napbarnítottnak látszott.

A hatalom csúcsán érte el a vég. Szexbotrányba keveredett. Kiderült, hogy az ágyban lehetett nála képviselői helyeket és pártbeli állásokat szerezni. De ez még nem rengette meg a pozícióját. Lepper lett volna a jobboldali Kaczynski-kormány nagy vezéráldozata, a korrupció elleni titkosszolgálat bele akarta keverni egy földátminősítési ügybe. Megérezte a csapdát, de már késő volt. A populizmus meghonosítóját saját eszközével kapta el vélt szövetségese.

Lepper és pártja azóta kiesett a politikából. Találmányait átvette a konkurencia. Állítólag a halála előtti napokban azt latolgatta, vissza tud-e térni a szejmbe. A pártszékház mosdójában találták meg felakasztva. Az ügyészség kizárta az idegenkezűséget, pénzügyi problémákat jelölt meg feltehető okként. Neki is svájci frankban lett volna hitele, mint oly sok lengyelnek? Bizarr tragédia. Távozása is kelet-európai. Hívei azt rebesgetik, lehetetlen, hogy öngyilkosság történt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.