Gárda a virágboltban

A lábatlani virágárus feleségének az indulatai érthetőek. Férjét agyba-főbe verte egy helybeli roma család fiatalkorú tagja. Az asszony most azért gyűjti az aláírásokat, hogy a „balhés” família hagyja el a kisvárost.

Sokan vannak, akik egyetértenek vele.

A dolgot kizárólag praktikus oldalról nézni nem lehet. Azt azonban megkérdeznénk ebben a történelme során kitelepítésekben gazdag országban: hová? Egy másik városba? Egy másik országba? Sokan vannak, akik egyetértenének vele.

Lábatlan független polgármestere nagy népszerűségre tehetett volna szert, ha élére áll ennek a mozgalomnak. Ha megköszöni, hogy a jogilag nem létező Magyar Gárda kötelességszerűen megjelent a virágboltban, ha már egyszer elmulasztotta ő maga hívni őket. Ő mégis inkább elmondta, leírta a városlakóknak a város honlapján, hogy a betiltott félkatonai szervezet megjelenése nem segítette a probléma megoldását. Hogy ebben az országban semmilyen többségi vélemény alapján sem kényszeríthető senki az általa választott település elhagyására. Vagyis nem lehet népszavazást rendezni – tegyük hozzá: még –arról, hogy ki kinek akar a szomszédja, utcabelije, esetleg honfitársa lenni.

Nem tudjuk, hogy emésztik meg a lábatlaniak a történteket.

Polgármesterük mindenesetre „új iskolát” nyit populista vi lágunkban azzal, hogy az ordas ösztönök helyett az emberek feltételezett józanságára apellál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.