Nemek és biztosítók

Örömmel olvastam lapjukban Horniák Balázs Drága egyenjogúság című cikkét (március 28.) az Európai Bíróság ítélete kapcsán, melyben kimondta: a biztosítási díjak kalkulálásánál a jövőben nem lehet figyelembe venni a szerződő nemét. Erre eddig a Tanács 2004/113/EK irányelve lehetőséget adott, felülvizsgálati mechanizmusok beépítésével ugyan, de időbeli korlát nélkül: a bíróság 2012. december 21-től ezt a kiskaput bezárta.

E döntést örömmel üdvözöltem, hiszen az megerősítette, hogy az Európai Unióban alapérték a diszkrimináció tilalma. Ugyanakkor én is tisztában vagyok vele, hogy az ítélet megbolygatja a biztosítási piacot. A Népszabadság cikkében megszólalók is jelezték, hogy a biztosítók az ítéletet úgy értelmezik, hogy nem tudják „megfelelően” beárazni a kockázataikat, így fennáll a veszélye az általános áremelésnek, vagy éppen annak, hogy a biztosítók a változások ürügyén igyekeznek visszamenőleg díjakat emelni, „szerződéseket újrakötni”. Én ebben a témában elsősorban az ügyfelek pártján állok, és szeretném megakadályozni, hogy ők lássák kárát ennek az európai alapértékek szempontjából nagyon is üdvözlendő döntésnek.

Hamarosan esedékes az említett irányelv átültetésének és alkalmazásának az első értékelése – a témának én leszek a jelentéstevője az Európai Parlamentben. A bírósági döntést még mi is tanulmányozzuk, de az biztos, hogy az ügyfelek védelmére kiemelt figyelmet fordítok előterjesztői-jelentéstevői munkám során.

Dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.