Schmitt és a helyesírás: Álld meg!

Isten, álld meg – szó nélkül, ha tudod! Érzékeny a helyesírás, egy-egy betű is végzetes lehet, bonyolult az államfői hivatal ellátása is, a kettő együtt pedig mostanában túl gyakran nem hozható össze hiba nélkül.

Mindez mély részvétet is ébreszthetne a megpróbáltatás emberei iránt, ha ők maguk nem lennének büszkék arra, amit a nyilvánossággal művelnek. Látszólag akkor kezdődött a vesszőfutás, amikor az államfő köszöntötte az új esztendőt. Ez sem volt szokásos menet, lévén erősen örvendezett a köztársaság elnöke a választásokon „újrakezdést" eredményező voksoknak. Majd azért odáig elment a szkepszissel, hogy kijelentette: „csalfa lenne, ha nem ismernénk be, van még teendőnk az új évben is".

Első teendőként ki is rakták a beszédet a hivatal honlapjára, vele együtt a rengeteg helyesírási hibát, amelyet mintegy fináléként zárt le a Himnusz kétszer is elrontott idézése: az „áldd meg” egy d, a jó kedvvel, egyetlen v betűvel kellett hogy beérje. Nemrégiben az államfő alkotmánymódosító javaslatai kerültek ki a honlapra öntörvényű helyesírással, de ekkor még találtak felelőst, meg is szidták, Kiss Norbert hivatalvezető pedig közölte, mindez nem bizonyít mást, mint hogy Magyarországon fontos kérdés a helyesírás. És ez nyilván öröm neki is, mert Schmitt Pál a magyar nyelvet az új alkotmány védelme alá szeretné helyezni.

Ha lehet az örömöt fokozni, most eljuthattak az eksztázisig. Az újévi bakiparádé után a hibák miatti elnöki bocsánatkérés sem nélkülözte az elírásokat. A helyesírás ismét figyelmet követelt magának. Az államfő emberei korábban közölték, hogy maga az elnök írta az újévi beszédet. Így a helyzet nehezen tűnt menthetőnek. Igen valószínű, hogy Schmitt Pál külön már nem diktálta le a köszöntőt, hanem az ő példányát ütötte gépbe valaki, aki – egyebek között – vagy éppen a Himnusz legérzékenyebb sorait írta el, vagy sajnálatosan hű volt a beszédíróhoz. Melyik a rosszabb? A helyzet annyira lehetetlen, hogy hivatalvezető kellett a rendbetételéhez, vele ismét a régi formula: örül, hogy végre elkezdtek foglalkozni itthon a magyar nyelvvel, pontosan ez volt a céljuk – közölte az m1 reggeli adásában, ahol a honlapon, tán a szolidaritástól vezetve, számos helyesírási hibával adták hírül e fejleményt.

A történetben azonban a helyesírás ügye eltörpül a konfliktuskezelés szemérmetlensége mellett. Ennek már iskolája van. Koltay András, a Médiatanács tagja, a polgári világban megrökönyödést kiváltó médiatörvény egyik alkotója egy nappal később, ugyanabban a műsorban közölte, megelégedésére szolgál, hogy íme és lám, a sajtószabadság ilyen széles körben témává lett. Valóban. Egész Európa ennek magyarországi megtámadtatásáról beszél. Csak remélni lehet, hogy más szabadságjogot nem szeretne hasonló módon a közbeszéd tárgyává tenni a hatalom.

Ha igen, gyorsan el kell kezdeniük. Nem azért, mert most ragyogóan bevilágított európai színpadon tehetik, ami nemhogy visszafogná, de inspirálja őket, hanem belső okok miatt. Lassan ugyanis olyan a helyzet, mint a tegnap délelőtti napfogyatkozásnál. Akkora a szmog, hogy már észre sem lehetett venni, hogy a Nap nyolcvan százalékát kitakarta a Hold. Csak meg ne tanuljunk a maradék húsz százaléknak is örülni, miközben ki nem állhatjuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.