Földet gyerekért?

Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár az ünnepek előtti emelkedett hangulatban bejelentést tett egy gazdaköri gyűlésen: a kormány a nagyon közeli jövőben beindítja a demográfiai földprogramot.

Az elképzelésről részleteket ugyan nem mondott, de két sarokpontot megemlített. Az életvitelszerűen gazdálkodni kívánó magyar házaspárok, akik vállalnak két-három, vagy több gyereket, már jövőre akár ötven évre szóló kedvezményes, netán ingyenes, örökölhető földbérlethez juthatnak. A gazdaság beindításához, felszereléséhez is segítséget nyújt az állam. A bejelentést nagy taps fogadta. Szép is a vázolt jövő: fiatal, egészséges gyermekekkel gyarapodó, maguk lábán megálló gazdaságokkal erősödő vidék, ahol – a kormányfő megfogalmazásával élve – több lesz a keresztelő, mint a temetés.

A vízió abból indul ki, hogy családalapításra készülő, vagy már gyermekeket nevelő magyarok nagy számban vágynak életüknek évtizedekre a földhöz, a gazdálkodáshoz való kötésére. E ponton húsz évvel ezelőtti, hasonlóan nagy ívű vágyak-tervek idéződnek föl: a rendszerváltó kormányban ülő kisgazdák hangsúlyozták, hogy a „torz szocialista iparosítás” felszámolása után az ott felszabaduló munkaerőt majd milliószámra szívja fel a virágzásnak induló tanyás gazdálkodás. Elvégre a gyári munkások zöme évtizedekkel korábban faluról ment a nagyvárosba, most végre visszatérhet gyökereihez. A vér nem válik vízzé, aki gazdának született, az lelkében, tartásában és vágyaiban haláláig gazda marad. Az elképzelés szerint a kárpótlás és a szövetkezeti vagyonnevesítés megadta volna a gazdálkodás alapjait és a horizonton ott virított a zamatos almát, Európát verő zöldségárut termelő Kert-Magyarország képe.

Jól tudjuk, mi lett ebből a fantazmagóriából. Elaprózott birtokokon széteső mezőgazdaság. Sejthetjük azt is, hogy mi lesz a jelenlegi elképzelésből. Még a legkedvezőbb feltételek között sem lehet arra számítani, hogy fiatal, szakmájukban elhelyezkedni nem tudó tanárok, ipari szakemberek tömegesen akarnának viszszatérni falusi gyökereikhez. Lehetnek kivételek, de azok többsége már ebben a világban él, ezt a nagyon nagy kötöttséget jelentő életformát választotta. Mintegy tizenötezren igénybe is vették a 35 év alatti gazdáknak kínált, kedvező állami támogatásokat. Ki jöhet még?

A tervezethez hatástanulmány, igényfelmérés még nem készült. Az elképzelés viszont erősen számít a határon túli, hamarosan kettős állampolgársághoz jutó fiatalokra. Kínál majd nekik ingyen birtokot, hozzá nyilván pénzt, paripát, fegyvert. Kérdés, hogy a szükséges földet honnan venné a kormány, mert e pillanatban minden négyzetméter művelhető állami terület bérletben van. Olyan gazdaságok használják, amelyek szintén magyar családoknak adnak jövedelmet – mellesleg a kistermelőknél sokkal hatékonyabban dolgozva, jelentős közterhet fizetve. Ha viszont magánbirtokokat kell felvásárolni, arra irdatlanul nagy összegeket kell találni a költségvetésben. Aligha fog menni. Valószínű, hogy mindez álom marad. De annak legalább szép.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.