Számtan

Aki odafigyelt a december 4-i, szakszervezeti demonstrációról szóló tudósításokra, annak feltűnt, hogy azokban a résztvevők száma hol több száz, hol néhány száz, hol pedig ezres nagyságrendű volt.

A lap idézi (Narancsszínű lufik a tér fölött, december 6.) a miniszterelnöki szóvivő közleményét, mely szerint „…sikerült megvezetniük néhány száz magyar munkavállalót”. A közszolgálati televízió tudósításában hallhattuk, hogy „Mindössze néhány százan gyűltek össze…”, majd később „A demonstrálók csekély száma…”, és még véletlenül se mutattak totál képet, hogy láthassuk is azt a néhány százat.

Miután nem voltam jelen, hajlamos vagyok elfogadni a közszolgálati rádió helyszíni tudósításából következő számokat. A tudósító szerint ugyanis több tucat autóbusszal érkeztek a demonstrálók az ország minden részéből, és ő ezeket a buszokat látta a Lánchídnál. Ebből az következik, hogy ha csak két tucat ötvenfős buszt számolunk, akkor a demonstrálók száma meghaladta az ezret, és még ehhez jönnek a helybeliek.

Tulajdonképpen nem is a számszerűség a lényeg, hanem a megváltozott világ. Emlékezetes, hogy ellenzékben a Fidesz mindig túlbecsülte a demonstrációin részt vevők számát, most pedig alábecsüli (bagatellizálja) a kormány intézkedései ellen demonstrálók számát.

Javaslom a későbbi demonstrációk szervezőinek, hogy számolják meg a résztvevőket, mert utólag kiderülhet, hogy nem is annyian voltak, sőt semennyien, és azok is a kormány mellett demonstráltak.

Fehérvári István Székesfehérvár

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.