Harc házon belül

Míg a Fideszben egység honol, az MSZP-ben változatlanul belharcok dúlnak. A leglátványosabb talán Szanyi Tibor támadása Gyurcsány Ferenc platformtörekvéseivel szemben.

Szanyi Bolgár Györggyel beszélgetett erről a témáról, és engem az lepett meg, hogy azt kifogásolta, Gyurcsány miért vár és hív pártonkívülieket a platformjába. Nyolc év alatt pedig kiderülhetett, hogy az egykor lebecsült polgári körök milyen tömegbázist teremtettek a Fidesznek. Ráadásul Gyurcsány szerintem ráérzett a tematizálásban való kezdeményezés előnyeire és hatására, ami lényegében hiányzik az MSZP mai vezetéséből. Bár próbálkoznak vele a szocialisták vezetői, de a tömegeket nem tudják megragadni. Szerintem az MSZP jelenlegi legkarakteresebb politikusának kellene felvetnie egy-egy témát, és a párt többi jeles személyisége azt belesulykolná (Fidesz módra) a fejekbe. Bár Szanyi Tibor megszólalásait okosnak tartom, de stílusa nem olyan hatásos, mint Gyurcsány Ferencé. Nem hagy olyan nyomot a közbeszédben. Kivéve, amikor a volt kormányfőt szapulja.

Ez komoly dilemma, de tudomásul kell venni, hogy minden embernek meg kell találnia az MSZP felső vezetésében a testre szabott feladatot, vissza kell térniük a tömegekkel való közvetlen kapcsolatteremtés és kemény agitáció hatalmon elfeledett módszeréhez. Csak ez teremthet újra reális esélyt a Fidesz csörtető politikájával szemben. Amennyi ellentmondás van az Orbán-kormány működésében, nem kell mondvacsinált ürügyet keresni a hatásos tematizációs kezdeményezéshez. Belharcok közepette viszont ez sokkal nehezebb.

Tősér István Miskolc

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.