Homokszemek

Azt, hogy a második Orbán-kormány nem működik olajozott gépezet módjára, leginkább a gazdasági tárca működésében tapasztalhatjuk. Sorolhatnánk az egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat, de nem érdemes, mert akik reális kritikával szemlélik közéletünket, világosan látják, az egyre apadó kétharmados többség pedig csak akkor fog kapcsolni, amikor saját bőrén, illetve pénztárcáján tapasztalja majd a bizonytalanságból, felkészületlenségből adódó hátrányokat.

Sajnos az a leginkább Matolcsy miniszter úr nevéhez fűződő elképzelés, miszerint az IMF és az EU elnéző lesz a költségvetési hiányt illetően, megbukott. Fafejű diák módjára látták be végül, hogy a világgazdasági válság miatt a hiánycélok tekintetében az EU nem lehet elnéző. Továbbá a valutaalappal szemben tanúsított pökhendi stílus, valamint a Kósa–Szijjártó duett ostoba nyilatkozatai miatt sokat romlott a forint árfolyama és Magyarország megítélése. Ez az egyik homokszem, amivel Orbánék talán legrosszabb álmukban sem számoltak. A második homokszemért, az érdekegyeztetés több hónapos jegeltetéséért viszont már egyértelműen a kormány a felelős. Bár a jelenlegi érdekegyeztetési reform semmi jót nem sejtet az érdek-képviseleti szervek részére, mert a Fidesz csak diktálni szeret.

Az azonnali pozitív változásról szóló ígéretek pedig egyre távolabbi határidőre tolódnak ki. Az MSZOSZ elnöke, Pataky Péter elfogadhatatlannak tartja a jelenlegi nettó minimálbér és a létminimum közötti különbség növekedését. A VOSZ főtitkára, Dávid Ferenc pedig a minimálbéremelést csak a munkáltatók adó- és járulékterheinek csökkentésével tartja elképzelhetőnek. Ha a kormány azonnal leült volna tárgyalni az érdekképviseletekkel, mostanra talán született volna kompromisszum ezen a téren. De a tárgyalásoknál fontosabb volt a csontvázkeresés és visszafelé mutogatás.

Régi igazság: a politika a kompromisszumok művészete. Amelyik kormány vagy politikus nem erre törekszik, az olyan, mint a trehány szakember, aki elmulasztja gépe tervszerű megelőző karbantartását, netalán olaj helyett homokszemeket szór a fogaskerekek közé. Márpedig a világ, az európai és a hazai gazdaság gépezete a válságból való kiútkeresés közben az apró nemzetgazdasági homokszemeket sem viseli el probléma nélkül.

Kormányunktól tehát elvárhatjuk, hogy ha már ellenzékben elmulasztotta a gazdasági alternatíva kidolgozását, most legalább próbálja meg az érdekképviselet rég bevált módszereinek alkalmazását, amíg nem késő.

Tősér István Miskolc

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.