Munkahelyteremtés Európában

Európa nemrég a legsúlyosabb gazdasági válsággal szembesült az 1930-as évek óta. A válság miatt rengeteg munkahely szűnt meg. Legfontosabb feladatunk a gazdasági növekedés és ezzel együtt a munkahelyteremtés újraindítása.

Az Európa 2020 stratégia az unió XXI. századi jövőjének terveit vázolja fel. Megmutatja, hogyan teremthetünk az EU-ban intelligens, fenntartható és integráló gazdaságot, amelyben magas a foglalkoztatottság, a termelékenység, erős a társadalmi kohézió. Ehhez persze a szakismeretek magas színvonalú fejlesztése és ápolása is szükséges.

Közel húsz éve már, hogy az EU egységes piacként működik. Az utóbbi években újra és újra bebizonyosodott, hogy milyen előnyökkel jár a termékek szabadpiaca, de sok európai csak most kezd azon gondolkodni, miként éljen a munkaerő szabad mozgásának lehetőségével, ami a szabadpiac eszméjének fontos részét képezi. Habár az európai munkavállalók mindössze 2,7 százaléka él jelenleg más EU-tagállamban, a recesszió miatt egyre többen veszik számításba a külföldi munkavállalás lehetőségét. Egy nemrégiben elvégzett Eurobarométer-felmérés szerint a válaszadók 48 százaléka hajlandó lenne más országba vagy régióba költözni munkája elvesztése esetén. A munkáltatók ugyanakkor azt fontolgatják, hogy más euró pai országokból származó mobil munkavállalókkal pótolják a szakképzett munkaerőnek – a válság ellenére is fennálló – hiányát. Akik már megtették mindezt, megtapasztalhatták, hogy a mobilitás hatalmas előnyökkel jár. A munkaadók számára utánpótlást jelent szakképzett, lelkes munkavállalókból, akik nyitottak a tanulásra és látókörük tágítására. A munkavállalók számára jobb fizetést, új lehetőségeket jelent, egyúttal alkalmat az új szakismeretek elsajátítására és lehetőséget arra, hogy egy másik országban éljenek. A mobilitás az európai gazdaság egészére is jó hatással van, hiszen ezáltal könnyebb egyensúlyt teremteni a szakképzettség és a munkaerő-piaci lehetőségek között.

E folyamat ösztönzésére, valamint a munkaadók és a munkavállalók közötti közvetítés előmozdítására Európa jól működő és rendkívül hatékony szolgáltatással rendelkezik, amely kielégíti az európai munkaadók ezreinek és az európai munkavállalók tízezreinek igényeit.

Az EURES (az Európai Foglalkoztatási Szolgálat) Európa legnagyobb professzionális foglalkoztatási szolgálata. Egyesíti Euró pa összes állami foglalkoztatási szolgálatának szakértelmét, és kiegészíti azt több mint 850 szakképzett EURES-tanácsadóéval, akik ismerik a helyi munkaadók és a leendő mobil munkavállalók igényeit. Ez év szeptemberében és októberében az EURES több mint 500 állásbörzét és hasonló rendezvényt szervez Európa-szerte a 2010. évi Európai Foglalkoztatási Napok keretében. Az eseménysorozaton különféle szervezetek, így helyi vállalkozások, az állami és a magánszektorhoz tartozó foglalkoztatási szolgálatok, szakszervezetek, munkáltatói szervezetek, egyetemek, oktatási és szakképzési központok és kereskedelmi kamarák képviseltetik magukat.

Az EURES a munkaadóknak és a munkavállalóknak egyaránt a rendelkezésére áll. Mind a 27 EU-tagállam (valamint Svájc, Izland, Norvégia és Liechtenstein is) támogatja a szolgálatot, mely a tagállamok nemzeti foglalkoztatási szolgálatainak is szerves részét képezi.

Az EURES sikerét a statisztikák bizonyítják: egyre több munkaadó és munkavállaló veszi igénybe szolgáltatásait. Az elmúlt három évben az állásajánlatok száma az EURES portálján (http://ec.europa.eu/eures) 18 százalékkal, a munkavállalói önéletrajzok száma 12 százalékkal, és ami a legfontosabb, a munkáltatók száma 129 százalékkal nőtt. Havonta 700 000 ember látogat el az EURES-portálra, amely mostanra az egyik leggyakrabban látogatott EU-s honlap lett.

Biztosra vehetjük, hogy amikor a recesszió véget ér, és újra beindul a növekedés, új helyeken új szakismeretekre támad kereslet. Sok ilyen szakismeretre kisvállalkozásoknál lesz igény, melyek a jövő munkahelyteremtésének, termékeinek és szolgáltatásainak mozgatórugói. Gyakran a kkv-któl származnak azok a technikai újítások, amelyek ösztönzik a termelékenységet és ezáltal a munkahelyek számának növekedését.

Lesznek, akik számára a munkahely elvesztése új lehetőséget jelent. Mások más cégnél kezdenek dolgozni, míg sokan saját vállalkozásba fognak, és annak keretében kínálnak különböző szakismereteket. Ezek a vállalkozások maguk is jelentős cégekké válhatnak. Egyre több ilyen cég tekinti Euró pát immár egységes piacnak.

Az EURES fontos kiindulópont ehhez az üzleti növekedéshez, mivel a munkavállalók itt köthetik meg első szerződésüket. Az EU-RES kettős szerepet játszhat: ha valaki munkát keres, ez lehet számára az első kapcsolat, a későbbiekben pedig munkaerőt közvetíthet a számára, ha az illető felépítette Európa-szerte bővülő vállalkozását. Amíg mindez kialakul, valószínűleg eltelik néhány év, de az alapokat már most meg kell teremtenünk.

A szerző foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős európai biztos

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.