Cseppfolyós tervek

Orbán Viktor jókorát rúgott a Nabucco gázvezetékbe. Pedig a Fidesz annak idején mindent elkövetett, hogy érzékeltesse, Magyarországon kizárólag ők az európai energiabiztonság és a Nabucco hívei.

Orbán Viktor jókorát rúgott a Nabucco gázvezetékbe. Pedig a Fidesz annak idején mindent elkövetett, hogy érzékeltesse, Magyarországon kizárólag ők az európai energiabiztonság és a Nabucco hívei, míg Gyurcsány Ferenc, ugye, Moszkva ügynöke. A választások után viszont nemcsak az derült ki, hogy a jobboldali kormány mégis jó ötletnek tartja az orosz Déli áramlat vezetéket, hanem most az is, hogy a Nabuccónak újabb riválist állít a cseppfolyós gáz fekete-tengeri szállítására alakítandó AGRI révén.

A kedden Alijev azeri, Basescu román és Szaakasvili grúz elnök, illetve a magyar kormányfő által aláírt Bakui Nyilatkozat a politikai szándék kinyilvánítása. Csak ez után készítenek megvalósíthatósági tanulmányt. A vezetékek és a cseppfolyós gázt odavissza alakító állomások megépítése 4-4 és fél milliárd euróba kerülne. A gázt ugyanabból a Shah Deniz II mezőből termelnék ki, amelyet a Nabucco első szakaszának forrásául is szánnak.

Csakhogy szakértők szerint ezer kilométeres tengeri út kedvéért nem éri meg a gáz cseppfolyósítása, és az is kérdéses, hogy Románia, illetve Magyarország ellátására érdemes-e külön útvonalat létesíteni. A nyilatkozat utal az Európai Unió támogatásának szükségességére. (Honnan lenne Magyarországnak jó egymilliárd eurója egy ilyen beruházásra?) Ehhez képest nem tüntette ki a bakui tanácskozást jelenlétével sem José Manuel Barroso, az EU bizottságának elnöke, sem Peter Ottinger energiaügyi biztos, sőt az Európa energiabiztonságáért hagyományosan aggódó USA képviseletéről sem szólnak a hírek.

Sajnálhatják, lemaradtak Basescu és Orbán Viktor vicceiről. A román elnök megnyugtatta az esetleges bírálókat, hogy a terminálok neve nem Alijev, Basescu vagy Orbán lesz. Mire a magyar kormányfő azzal válaszolt: „A magyarországi terminálnak biztosan nem Orbán lesz a neve, de a konstancai terminált, tekintettel Basescu elnök szerepére, Basescunak kellene elnevezni!”

Az AGRI egyelőre inkább fantazmagória, mint reális terv. Kis országok barkács módszerekkel próbálkoznak olyasmit összeeszkábálni, ami a nagy profiknak sem megy könnyen. Ráadásul a Nabuccónak az elmúlt napokban ígért oda négymilliárd eurót a Világbank, az EBRD és az Európai Befektetési Bank. Ezzel a 7,9 milliárd euróra tervezett beruházás pénzügyi konstrukciója teljesen világos, egy-másfél éven belül kezdődhet az építkezés, 2015-re vagy 2016-ra megérkezhet az első, Oroszországot elkerülő azeri gázszállítmány. A konkurens Déli áramlat terve haldoklik, az új, oroszbarát ukrán elnök pedig éppen hétfőn ígérte meg, hogy Kijev miatt többé nem fordulhat elő gázszállítási válság.

Jelenleg komoly vita van arról, emelkedik-e Európa földgáz igénye, mikorra kellenek új beszerzési források. Szijjártó Péter tegnapi közleménye szerint Magyarország és az EU energiabiztonsága szempontjából kulcsfontosságú az AGRI. Nagy volna a baj, ha ez igaz lenne. Szerencsére nem az, Orbán, Basescu és Alijev csak kölcsönös politikai szívességet tett egymásnak és az erre leginkább rászoruló Szaakasvilinek. Nem jelentéktelen kvartett, de Európa igazán fontos ügyeit nem szokták rájuk bízni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.