TGM: Körösényi András módszere

Körösényi András kollégám, az MTA Politikatudományi Intézetének igazgatója interjúban közli velünk, hogy néhány jeles politikatudós – Szalai Erzsébet, Szoboszlai György, Kulcsár Kálmán, Kéri László, Galló Béla, Simon János, Fricz Tamás, továbbá újabb híreink szerint Szigeti Péter, Laki László és Miszlivetz Ferenc – eltávolítását tervezi intézetéből nyugdíjazás, szerződésbontás vagy elbocsátás révén.

Körösényi professzor lényegében két kifogást hoz föl szembeszökő akciójának indoklásaképpen: az alkalmatlannak ítélt politikatudósok munkássága vagy nem illik a Politikatudományi Intézet szakmai „profiljába”, vagy nem üti meg azt a minőséget, amelyet Körösényi András elvár.

Ismerve a szóban forgó írástudók munkásságát, az első kifogás nevetséges. A politikatudomány interdiszciplináris: számos politikatudós a jog, a közgazdaság-tudomány, a szociológia (itt nem szereplő esetben a filozófia) felől érkezett ide. Ezt bírálatként csak teljesen tájékozatlan nyárspolgár (filiszter) fogalmazhatja meg. Azt sugallni például, hogy a közgazdászként és szociológusként is ismert Szalai Erzsébet nem mondott fontos dolgokat a rendszerváltás előtti és utáni államról (és az állam a politikatudomány egyik fő, ha nem a legfőbb tárgya), egyenesen szemtelenség. (És mit keresett mint filozófus Cambridge-ben a mérnök végzettségű Wittgenstein?)

A másik a minőség, amelynek ellentétét Körösényi professzor az ún. médiaszereplésben véli fölfödözhetni. „Itt szakmai konferenciákra kell készülni, s nem tévés kerekasztal-beszélgetésekre” – nyilatkozza az ismert szakember. Aki ismeri a társadalomtudományok hétköznapjait, készséggel számolhat be üres, fölösleges, mondvacsinált, gagyi szakmai konferenciákról. Számtalanszor sokkal megvilágítóbb erejű egy-egy újságcikk, mint a gondolattalanságot elrejtő szakzsargonban összegányolt, ún. szerkesztett kötet (többszerzős cikkgyűjtemény).

Körösényi azt hiszi, hogy a hosszú írások mindig jobbak, mint a rövidek, és hogy a „peer review” (szaktársak névtelen bírálata tudományos folyóiratok szerkesztésekor) a mélység garanciája. Kemény Zsigmond, Szalay, Eötvös, Jászi, Szende, Szabó Ervin, Bibó a „művelt nagyközönségnek” szerkesztett folyóiratokba írt – számos kiváló kortársunk is –, de hát nyilván ők se volnának méltók az MTA PTI kutatói állására. Ez is a vaskalapos filiszter jellegzetesen konformista és dögunalmas álláspontja. Ráadásul a vád nem is igaz, az említettek többségének láttam dolgozatait a legszabályosabb szaksajtóban (a többiekét nyilván csak azért nem, mert nem olvasok mindent) és szaktudományos könyvsorozatban.

Sem a „médiaszereplés”, sem az ilyen föllépés hiánya nem érv önmagában valaki elmarasztalására vagy elbocsátására. Néhány érdekesen, talán érdesen fogalmazó kolléga – aki iránt érthető módon érdeklődik a sajtó és a nagyközönség – diszkreditálására viszont igen. A korszellem viszont láthatólag azt követeli, hogy mindenféle bürokratikus ürügyekkel tisztogassanak. Körösényi esetében nagy ravaszul „egy király, egy cigány” alapon, úgy, hogy őt politikai elfogultság szemrehányása nem érheti, hiszen bal- és jobboldalinak címkézett írástudó egyként előfordul a feketelistáján.

Ha azonban ilyen hírneves, széles körű – habár nyilván nem osztatlan – tekintélynek örvendő, némelyikük esetében fölöttébb népszerű tudósokat mirnix-dirnix ki lehet akolbólítani szerény állásukból, akkor majd olyan félelmi légkör keletkezik, amelyet Akadémiánk vezető köreinek (és a föltehetőleg velük rokonszenvező konzervatív pártfogóknak) egy része szívesen látna. (S ez aztán végképp lehetetlenné teszi a tudományok szabad művelését, amelynek érdekében Széchényi István megalapította az Akadémiát olyan dilettánsok közreműködésével, mint Vörösmarty Mihály.)

A „miheztartás végett” lebonyolított fegyelmezések és csoportos elbocsátások nem csak az 1989 előtti rendszer sajátságai. A szakmai közvélemény ellenében végrehajtott, megfontolatlan és kérdéses vezetői kinevezések ugyancsak nem. Körösényi András maga szerintem tehetséges ember, de az esze nem elég ahhoz, hogy az igazolhatatlant igazolni tudja.

Szégyen, gyalázat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.