Nem mindenhol alkalmas

Beszámolójuk szerint (Egy hónapja maradt a százas izzónak, július 31.) az EU energiaügyi miniszteri tanácsa úgy döntött, hogy 2012-ig kivonja a forgalomból az összes izzólámpát, a 100-as izzót már egy hónap múlva, tekintet nélkül arra, hogy távolról sem mindenütt helyettesíthető az izzólámpa kompakt fénycsővel.

Egy hónapja maradt a százas izzónak, július 31.

Vannak a lakásban, de nem csak a lakásban olyan helyiségek (pl. WC, éléskamra, kéziraktár), amelyekben jellemzően sokszor rövid időre gyújtunk villanyt, de akkor azonnal kell a világosság. A kompakt fénycsőnek meg másodpercekre van szüksége, hogy világítani kezdjen, és percekre, hogy elérje a névleges fényerejét, hidegben meglehetősen sok percre. Ne mondja senki nekem, hogy ilyen helyen gazdaságos lecserélni az izzólámpát kompakt fénycsőre, mértéktelenül pazarolva a helyiséget használó ember idejét!

Van felhasználás, ahova nincs alkalmas kompakt fénycső. Én még sütővilágításra vagy hűtőszekrény-világításra alkalmas kompakt fénycsövet életemben nem láttam. Nagyon sok olyan világítótest van használatban, amelybe vagy nem fér bele a kompakt fénycső, vagy esztétikailag rémálom. Ha meg az egész világítótestet kell hipp-hopp kicserélni, már valószínűtlen a csere gazdaságossága. Láttam menynyezetvilágítás mélyedéseibe beleerőszakolt, a rendelkezésre álló helyről kilógó kompakt fénycsövet. Borzalmas látvány volt. Vagy tessék elképzelni egy gyertyaizzókra tervezett klasszikus csillárt (a régi lakásokban sok ilyen van még) a gyertyaizzók helyén kompakt fénycsövekkel! Ugye, milyen borzalmas lenne? Hát, ha még nincs is pénz egyszerre cserélni ki a tizenkét vagy huszonnégy kar izzóját, és vegyesen vannak! Tessék elképzelni egy műemlék rokokó bálterem velencei üveg csillárját kompakt fénycsövekkel! Vagy tessék elképzelni velük az Operaház, a Zeneakadémia, a Vígszínház szecessziós csillárjait! Vagy cseréljék ki őket? Mibe kerülne? Hol lenne az gazdaságos?

Aztán itt van az ár kérdése. Ha egy mélyszegénységben élő család otthonában az egyetlen lámpában kiég az utolsó izzólámpa, és a boltban nem kaphatnak másikat, akkor hogy fogják hipp-hopp megfizetni a sokkal drágább kompakt fénycsövet, amelynek az árából egy egész hétig ehetne a család?

Hogy az majd tovább él, mint az izzólámpa, az őket nem vigasztalja. Az egyik napról a másikra élők, azzal számolnak, amit most, ma ki kell fizetni.

Válas György

Budapest

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.