Szelíd intelem

Noha nem értek egyet Labanino Rafaellel, tetszéssel olvastam Bächer Ivánnal vitatkozó cikkét (A zsarnokság nosztalgiája, május 20.). Számomra azért roppant érdekes, amit ír, mert az nem más, mint az utókor véleménye arról a harminchárom évről (1956-1989), amelyben meglett férfikoromat leéltem. A Horthy-korszakban nevelkedtem és nőttem fel, átéltem annak tragikus végkifejletét, Szálasi rémuralmát. Bizakodva néztem a kezdettől fogva bukásra ítélt, rövidéletű demokratikus kísérletet, beszámolhatok a viszonylag szerencsésen túlélt Rákosi-éráról, az azt lezáró 1956-ról és ezek tapasztalatai után voltam tanúja a Kádár nevét viselő több mint három évtizednek. Most pedig húsz éve élek az első, messze nem tökéletes, ám - remélem az is marad - tartós magyar demokráciában.


Abban a szerencsés helyzetben vagyok tehát, hogy a kortárs és átélő szemével ítélhetem meg a kora utókort képviselő Labanino Rafael által joggal szigorúan bírált korszakot. Nem óhajtok vele vitatkozni, mert bizonyára lesznek nálam hivatottabbak és szakszerűbbek. Mégis, mint a magyarországi kommunizmus teljes, 1948-tól 1989-ig terjedő korszakának az átélője az alábbi személyes tapasztalataimban foglalom - azaz inkább hasonlítom - össze a Rákosi-korszakot a Kádár-korszakkal.

1948-1956 között minisztériumi állásomból elbocsátottak, lakásomat elvették, házamat államosították, útlevelet nem kaphattam. 1957-1989 között képzettségemnek megfelelő munkakörben dolgoztam, szövetkezeti lakáshoz jutottam, hivatalos és magánútra külföldre utazhattam.

Megragadom az alkalmat, hogy felhívjam nagyra becsült olvasótársam figyelmét arra, hogy ne a maga korában éppen fennálló helyzetnek, társadalomnak a nézőpontjából ítéljen meg egy történelmi korszakot, hanem az annak idején fennállott hazai és nemzetközi politikai és gazdasági helyzet aspektusából. Ha ezt teszi, akkor lesz képes - a maga elveinek fenntartása mellett is - reális képet kapni. Ha erre képes, akkor nemzedékek számára tudja hitelesen ismertetni, megmagyarázni bármely korábbi korszak történéseit.

Dr. Del Medico Imre

Budapest

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.