Furcsa trükköt alkalmazott Gömöri, hogy előtörleszthessen

Még a saját vissza nem térítendő támogatását is Gömöri Zsolt előlegezte meg az egyesületnek - derítette ki a Hvg.hu. 

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének vissza nem térítendő támogatása indította el a lavinát májusban. A január 30-ig igényelhető, munkavállalóknak járó három millió forintos végtörlesztéshez munkaviszonyra volt szükség. Ezt mindössze három nappal a határidő lejárta előtt létesített Gömöri. 2012. január 27-én, miután az elnökség megszavazta a főállású elnökséget és alá is írta a munkaszerződését, Gömöri rögtön beadott egy kérelmet a támogatásigénylésére - írja a lap.

A svájcifrank-hitelét ezzel kiváltó Gömöri aztán február 24-én ismét felvett 3 millió forintot az MPB bankszámlájáról. Ezt a második összeget azonban a most a Hvg.hu birtokába került dokumentum tanúsága szerint „kölcsön visszafizetése" címén kapta meg, a támogatásként kiutalt ugyancsak három millión felül. A szervezetnek nem állt rendelkezésére a szükséges összeg, így az elnök maga adott kölcsön saját támogatásának kifizetésére. 

A lap megkereste a Magyar Paralimpiai Bizottságot is, akik korábbi elnökükhöz irányították a kérdést. Gömöri Zsolt az alábbiakkal reagált a Hvg vádjaira:

„Megkeresésében feltett kérdések mutatják tájékozottságát. Valós tény, hogy 2012 januárjában – baráti kölcsönt igénybe véve – nagyobb összeget fizettem be az MPB számlájára azzal a céllal, hogy a jogszabályok által biztosított és az elnökségi döntés értelmében, a végtörlesztéssel kapcsolatos munkáltatói szociális feladatokat is teljes körűen és határidőre elláthassuk.

A befizetés további oka volt a likviditási egyensúly fenntartása, amire minden év elején kiemelten figyeltünk annak érdekében, hogy a sportfeladatok, programok, ne sérüljenek és a rendkívüli munkavállalói támogatás is megvalósulhasson. Ezért vállaltam, hogy ezen forrásszegény időszakban ezt a problémáját is megoldom az MPB-nek. Az eljárás során sem jogszabály, sem sportprogram nem sérült, befizetésemmel a feladat ellátása biztosított volt. Ahogy az MPB likviditása engedte, a befizetett összeg visszafizetése megtörtént."

Ahogy válaszában maga is jelzi, nem a megoldás szabályossága, hanem etikussága merülhet fel. Gömöri Zsolt tevékenységével kapcsolatban számos kérdés felvetődött. A paralimpikonoknak járó ösztöndíjak alacsony összege mellett az elnök számos vitatható pénzügyére derült fény, amely a sponzorok távozásához és végül az elnök lemondásához vezetett, bár továbbra is ezen a területen működik. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.