Fizetés, jutalék és közös üzlet mellé is járt a végtörlesztéssegély

„Nagyon erős politikai támadások értek engem és a Magyar Paralimpiai Bizottságot” – ezzel indokolta Gömöri Zsolt, a testület vezetője azt, hogy kedden visszafizette azt a hárommillió forintot, amelyet még 2012-ben kapott a grémiumtól lakáshitele végtörlesztésére. Az anyagi támogatást – amit Deutsch Tamás, a bizottság alelnöke javasolt – Gömöri ma is jogosnak, törvényesnek tartja.

Azért fizette mégis vissza a pénzt – mondta kedd délutáni sajtótájékoztatóján –, mert tudomásul kellett vennie, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökeként ő nem élhet minden olyan lehetőséggel, amely ma minden magyar munkavállalót megillet. Az elnök arra a kérdésre, hogy etikusnak tartja-e a vissza nem térítendő támogatás elfogadását, azt felelte: „Ez nem etikai kérdés. A magyar kormányzatnak volt egy döntése arról, hogy a devizahitel csapdájából ki kell vezetni az embereket, ez minden munkavállalót megilletett, minden köztisztviselő, közalkalmazott hozzá tudott jutni ehhez a támogatáshoz.”

Noha Gömöri szerint a támogatás nem etikai kérdés, jócskán van, ami kétségessé teszi a tranzakciót: Deutsch Tamás szerint szponzorpénzből állták az elnök és három további munkatárs hiteltörlesztésére adott vissza nem térítendő támogatást, illetve kamatmentes kölcsönt. (A magyarázat szerint az anyagi segítség azért járt, hogy az érintettek a munkájukra tudjanak összpontosítani.)

Sportbarátok közt: Deutsch Tamás és Gömöri Zsolt
Sportbarátok közt: Deutsch Tamás és Gömöri Zsolt
Veres Viktor / Népszabadság

Csakhogy a szponzorok nem végtörlesztésre, hanem a sportolóknak adták az összeget. Aligha meglepő, hogy az egyik meghatározó szponzor, az Allianz Hungária – miként lapunk megírta – már vizsgálja is a történteket. A tranzakciót bírálta több ellenzéki párt, de még a MOB elnöke, Borkai Zsolt is elfogadhatatlannak tartotta azt. Ez utóbbi pikáns helyzetet teremt, hiszen a paralimpiai bizottságban a hiteltámogatás ötlete Deutsch Tamástól származik, aki egyben a MOB egyik alelnöke is.

További súlyos aggályokat vethet fel az is: azt már eddig is sejteni lehetett, hogy Gömöri Zsolt nem volt rászorulva a bizottság mentőcsomagjára, tegnap viszont kiderült, a bizottság elnökeként a hiteltámogatás évében kifejezetten jó esztendőt zárhatott. Azt a sajtóértesülést cáfolta, hogy másfél milliós fizetése lenne, konkrét számok helyett annyit közölt: jövedelme a magyar sportrendszerben nem kiemelkedő. Többszöri kérdésre annyit elárult: 2012-ben – amikor a lakáshitel-támogatást kapta – 8,4 millió forint volt az éves juttatása. Nem vitatta, hogy még ebben az évben 17 milliós jutalmat kapott a paralimpián elért eredményekért.

Bár időszakot, összeget nem említett, kiderült, hogy vállalkozóként is kapott pénzt a bizottságtól. Lapunk kérdésére ugyanis úgy fogalmazott: „A Magyar Paralimpiai Bizottságnak a vállalkozásom biztosít buszt, kedvezményes feltételekkel.” Hozzátette ugyanakkor: „Éppenséggel most, 2014 októberétől ingyen és bérmentve áll rendelkezésre egy teljesen akadálymentesített gépjármű a paralimpiai bizottság részére.”

Itt érdemes megemlíteni: a cégnyilvántartás szerint Gömöri Zsolt résztulajdonában álló két kft. 2013-ban összesen mintegy 13,5 milliós forgalmat bonyolított. Mindezek mellett is akadt még bevételi forrása a bizottság elnökének. Arra a kérdésünkre, hogy a szponzori támogatás szervezése után kapott-e jutalékot, azt mondta: „A szponzori pénzek után bárki részére van jutalékfizetési lehetőség. (…) Volt olyan, amiben érintett voltam.”

Egy bajnok levele

Ironikus nyílt levélben bírálta a bizottság vezetését Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai bajnok úszó. „Szponzorokat, önkénteseket keresek a Magyar Paralimpiai Bizottságban dolgozók kedélyállapotának javítására! (...) Közös érdekünk, hogy kiváló sportolóink jó eredményeket érjenek el a riói Paralimpián, amelyhez elengedhetetlen, hogy (...) az irodisták lelkiállapota rendben legyen” – írta. Kitért a sajtó munkájára is: „Ne tegyenek fel kellemetlen kérdéseket ezeknek az embereknek!” Levelét így zárta: „Nem is sorolom tovább a megoldásra váró feladatokat, mert elkezd nyomasztani, mennyi veszély leselkedik Gömöri Zsolt és kollégái jókedvére nap mint nap.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.