galéria megtekintése

„Ne aggódj, Gömöri ülni fog!”

11 komment


Boda András
NOL

Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke és a testület alelnöke, Deutsch Tamás sem vett részt a parlament kulturális bizottságának ülésén, amelyen a sportszervezet vitás ügyeiről kérdezték volna őket. Az ellenzék szerint szánalmas, gyáva időhúzásba kezdtek a meghívás ellenére távol maradó sportvezetők.

– Ajjaj, lesz még hely a Gömörinek? – kérdezte egy parasportoló, miközben kerekesszékével próbált belavírozni a zsúfolásig megtelt tanácsterembe, amely a parlament kulturális bizottsága szerdai ülésének adott otthont.

– Szorítunk neki helyet – felelte erre társa, és gúnyos mosollyal tette hozzá: – Ne aggódj, Gömöri ülni fog!

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Ezzel félreérthetetlenül célzott arra, hogy a parasportolók közösségének egy része szerint a Gömöri Zsolt vezette Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) pénzügyei nem csak etikai kérdéseket vetnek fel. Már az is óriási felháborodást váltott ki, hogy az elnök – Deutsch Tamás alelnök, fideszes EP-képviselő javaslatára – hárommillió forintos támogatást kapott hitele végtörlesztésére. Ezt a pénzt a botrányok miatt visszafizette, ám ekkor már késő volt: kifogásolt külföldi utak, milliós jutalékok, drága cégautó, magas fizetés és vitás cégügyek miatt is magyarázkodni kényszerült az elnök, aki mindvégig állította, semmilyen szabálytalanságot nem követett el.

 

Mindezek nyomán – de még az előtt, hogy kiderült: hűtlen kezelés és csalás gyanújával nyomozást rendeltek el az MPB gazdálkodásával összefüggésben – a parlament sportért is felelős kulturális bizottsága próbált tájékozódni az ügyben. Ezért meghívták a szerdai ülésre Gömöri Zsoltot és Deutsch Tamást. Ők azonban nem éltek a lehetőséggel, hogy nyilvános fórumon adjanak megnyugtató válaszokat a kérdésekre. Emiatt egyébként a Fidesz javaslatára – hiába szavazott ez ellen az MSZP és a Jobbik – le is került a napirendi pontok közül az MPB-ügy.

Az ellenzék szerint mindent elmond Gömöri és Deutsch távol maradása
Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Információink szerint Deutsch Tamás „európai parlamenti képviselői elfoglaltságaira” hivatkozva indokolta távolmaradását. (A képviselő egyébként továbbra sem válaszolt lapunknak a már napokkal ezelőtt, az MPB vitás ügyei kapcsán feltett kérdéseinkre.)

Gömöri Zsolt sajátos módon mondott nemet a bizottsági meghívásra. Jelezte, hogy már április közepén beszámolt a 2016. évi Riói Paralimpiai előkészületekről, azóta pedig „szakmai kérdésekben előrelépés nem történt, a korábbi szakmai beszámolónkat érdemben nem tudjuk kiegészíteni”. Egyébiránt jelezte: a testület június közepére meghirdetett rendkívüli közgyűlése után áll rendelkezésre. Feltéve, hogy akkor még ő lesz az elnök: a közgyűlésen ugyanis várhatóan bizalmi szavazást tartanak az elnökségről.

Kunhalmi Ágnes nyilatkozik
Teknős Miklós / Népszabadság

A szerdai bizottsági ülésről csalódottan távozó parasportolók és edzők álláspontja egyértelmű volt: szerintük beismeréssel ért fel Gömöri és Deutsch távolmaradása. Dúró Dóra, a kulturális bizottság jobbikos elnöke gyávának, szánalmasnak, sportszerűtlennek nevezte azt, hogy az elnök és az alelnök nem vett részt az ülésen.

Kunhalmi Ágnes (MSZP), a testület egyik alelnöke azt mondta: Deutsch és Gömöri megfutamodott, árulkodó, hogy nem vettek részt az ülésen. Az ellenzéki politikus szerint egyébként „ennek a kettősnek” az ügyei csak a jéghegy csúcsát jelentik. Mint fogalmazott, ami a Quaestor-ügy a pénzpiacokon, az Gömöri és Deutsch botránya a sportvilágban.

Egy este, egy terem, egymillió

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) egy alkalommal több mint egymillió forintot fizetett azért, hogy az Iparművészeti Múzeumban tarthassa tisztújító közgyűlését, majd 150 fős gálavacsoráját, amelyen átadták az éves elismeréseket, díjakat. Az egymilliós árban nem volt benne a vacsora, illetve a catering, a biztonsági szolgálat, a parkolás, ennyiért csak a termeket adták – tudta meg a hvg.hu miután kikérte a Fővárosi Törvényszéktől a szervezet teljes, hivatalosan nyilvántartott aktáját.

Az iratokból a hvg.hu kiderítette azt is: miközben a mára elhíresült végtörlesztési támogatást arra hivatkozva adták a bizottság négy dolgozójának, hogy jobban tudjanak a munkájukra koncentrálni, egyikük valójában „nyugdíjba vonulására tekintettel”, „az elmúlt időszakban végzett munkája elismeréséül” kapott pénzt.

Közben a bizottság kiadásai más téren is nőttek: 2013-ban már 4,3 millió forintot költöttek irodabérlésre. A bőkezűség azért is különösen meglepő, mert a dokumentumok szerint Gömöri Zsolt elnök szinte folyamatosan a támogatások csökkenéséről és a sportolók nélkülözéseiről, az edzéslehetőségek hiányáról beszélt. Kiderült például, hogy egy külföldi vetélkedőn a magyar sportolóknak csak olyan külvárosi motelben foglalhattak szállást pénzhiány miatt, ahonnan alig tudtak bejutni kerekesszékkel a verseny helyszínére. (B. A.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.