Ezt üzente Orbán Viktor

"Az itt honos gondolatokból és a magyar szabadságvágyból épített országot magának", mert tudta, a "szabadság és a függetlenség nem kívülről ránk szabott ruha, hanem belülről épül kifelé, mint almára a héj, csigára a ház" - Orbán Viktor kormányfő már hétfőn, az ünnep előestéjén levélben üzent a honfitársainak nyílt levelében.

A "magyar szabadság születésének napja" alkalmából már az ünnep előestéjén honfitársainak címzett levelben üzent Orbán Viktor, amelyet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője juttatott el az MTI-nek.

A miniszterelnök szerint 1848. március 15-én egy nemzet született újjá, amely "ütőképes hadsereg, megfelelő ipari háttér és szövetséges nagyhatalmak nélkül, kívül-belül körülkerítve fogott hozzá, hogy fordítson egyet sorsának kerekén". Levelében felhívta a figyelmet, hogy a 48-as magyarság határozottan és bátran állt ki a nemzet követelései mellett: császári önkény helyett felelős minisztériumot és törvény előtti egyenlőséget, a pénzügyi függés helyett nemzeti bankot, az elnyomás helyett szabadságot kívánt.

"Az azóta eltelt 168 év csak elmélyítette bennünk ezt a gondolatot" - húzta alá, majd megjegyezte, "törvényeinket, mindennapi életünket ma is ahhoz akarjuk igazítani, amit számunka jelent a szabadság itt, ebben a Kárpátok által koszorúzott medencében".

A miniszterelnök szerint "ma is megragadunk minden lehetőséget, hogy elérjük: senki se vitathassa nemzeti szimbólumainkat, senki se kérdőjelezhesse meg alkotmányos jogainkat, senki se vehesse el tőlünk iskoláinkat, és senki se sorozhassa be és küldhesse idegen háborúba fiainkat".

"Úgy akarjuk szolgálni a magyar szabadság és megmaradás ügyét, ahogy a márciusi ifjaktól tanultuk: egy szívvel, egy lélekkel, egy akarattal" - fogalmazott Orbán Viktor, aki levelét a Kossuth nóta soraival zárta: "Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!"

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.