galéria megtekintése

„Álljon le egy órára az élet Magyarországon!” – kemény ultimátumot kapott a tüntetőktől a kormány

70 komment

NOL

Több tízezer ember vonul Budapesten a Hősök teréről a Kossuth térre tiltakozni az Orbán-kormány oktatáspolitikája ellen. Ha Orbán Viktor és Áder János március 23-ig nem kér bocsánatot és nem ül le tárgyalni, egy héttel később sztrájk következik. Balog Zoltán és Palkovics László már nem hiteles tárgyalópartner. Percről percre.

Március 15. korábbi eseményeiről szóló élő közvetítésünkért ide kattintson!

Percről percre a pedagógusok tüntetéséről

18:00 Élő közvetítésünket befejezzük. Köszönjük a figyelmüket és a türelmüket.

 

17:45 A tömeg a szervezők felszólításának megfelelően rendzavarás nélkül széled szét.

17:41  Rögtön a beszédek után a szervezők mindenkit arra szólítottak fel, hogy békében vonuljanak el, ne folytassák a tüntetést. Ezután felhangzott még néhány „Orbán, takarodj!” kiáltás, de Pukli azzal intette a hangoskodókat, hogy ennek még nincs itt az ideje.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

17:37 Ha Orbán Viktor és Áder János március 23-ig nem kér bocsánatot az elmúlt években megalázott emberektől, és ha a kormány nem ül le tárgyalni a Tanítanék Mozgalom vezetőivel, március 30-án egyórás sztrájkot tartanak az iskolákban. Felszólítják a lakosságot, hogy a sztrájk órájában menjenek az iskolák elé – jelentette be utolsó felszólalóként Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója. Az iskolaigazgató szerint ha az egyórás sztrájk nem elég, egy héttel később két órán át tartják meg és így tovább. Álljon le egy órára az élet Magyarországon! – kiáltotta.

Pukli leszögezte, hogy a mozgalom már nem tekinti hiteles partnernek Balog Zoltánt és államtitkárát Palkovics Lászlót, és felszólította a kormányt, hagyja abba az uszítást, ugyanis – hívta fel a figyelmet – a fideszes szavazók 62 százaléka is egyetért a pedagógusok követeléseivel. Nincsen hatalmuk felettünk, itt van a nép, ne velünk szemben tevékenykedjenek” – fogalmazott az iskolaigazgató. Pukli szerint a sztrájktörvény nem teszi lehetővé, hogy szabályosan függesszék fel a munkát, ezért polgári engedetlenséget hirdetnek, hiszen milyen törvény az, amely a hatalmat védi a polgáraitól.

17:12 Egy felszólaló apa, Neubauer István azt állítja, szervezőként tudja, hogy a február 29-i szülői sztrájkban – amikor tiltakozásul rengetegen nem küldték iskolába a gyerekeiket – 150 ezer diák vett részt vagy támogatta kockás ingben a mozgalmat. „Miniszterelnök úr, miért kell egy egész generációt feláldozni egy idejétmúlt, ránk erőszakolt oktatási kísérlet miatt?” – firtatja. Szerinte a közoktatási rendszer vissza akarja fordítani az időt, és janicsárképzőbe terelni a fiatalokat.

17:08 Egy diákolimpikon azt sérelmezi, hogy az Orbán-kormány propagandacélokra használja fel a tehetségeket, ő viszont olyan tudásalapú társadalomban akar élni, ahonnan a fiatalok nem mennek el. Ő is kiáll a tankönyvválasztás szabadságáért.

16:57 Pilz Olivér felolvassa a Tanítanék Mozgalom 12 pontját, és mindegyik után megszavaztatja a tüntetőket, akik hangos igennel válaszoltak. Pilz nyílt nemzeti konzultációnak nevezi az eseményt, amely szerinte sikerrel zárult.

16:58 25-30 ezer ember tüntet a Kossuth téren.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

16:51 Sándor Mária szólal fel. Az ápolónők fekete ruhás tiltakozó mozgalmának a vezetője emlékeztet, hogy eddig fekete ruha, most kockás minta a szabadság jele. Szabadságharcot vívunk – hirdeti, hozzátéve, nem jókedvében ment el a Kossuth térre, megtehette volna, hogy pénzért tapsol a Múzeumkertben. Egyperces csendre kérte a tüntetőket. A pedagógusok február 13-i, szintén hatalmas tüntetése öt perc csenddel ért véget.

16:42 A színpadon egy iskolaigazgató ecseteli, hogy miként akadályozza a munkáját a Klik. Az intézményfenntartó részéről – meséli – folyamatosan kérdezgették, akar-e csatlakozni a Tanítanék Mozgalomhoz, kik hiányoztak az iskolából azokon a napokon, amikor a szülők demonstráltak a Klik ellen a gyermekeik távol tartásával az iskolától. Mintha meg akarnák félemlíteni, de egyszer sem hagyta magát – mondta. A nevét nem árulta el.

16:34 Felharsan egy „Orbán, takarodj!”, de egy rendező leinti. „Nincs idő ilyesmire. Az oktatásról kell beszélni” – mondja.

16:31  Felszólítják a tüntetőket, hogy váljanak szét az Alkotmány utca előtt, mert még mindig rengetegen érkeznek, és nem tudnak bejutni.

16:22 A beszédek kezdete előtt bemondják a résztvevő szakszervezetek nevét. Percekig tart, mire a lista végére érnek, ugyanis összesen 80 szervezetről van szó.

16:16  Az Országházat ötméterenként rendőrök állják körül, két átrium alatt pedig rohamrendőrök várakoznak, övükre akasztott sisakkal. Fejükön piros sapka. Más rendőri készültség nincs.

16:11 Az Oktogonnál most fordult rá menet a Teréz körútra.

16:06 A Kossuth tér félig már tele van, ami öt-hatezer embert jelenthet. „Szabad oktatást!”, „Nem adjuk!” – hangzik fel néha egy-két lagymatag szlogen.

16:02 A menet eleje az Alkotmány utcában jár. Már látszik a Kossuth tér, ahol rengetegen várakoznak esernyők alatt.

15:51 A Teréz körútról a Podmaniczky utcára kanyarodik a tömeg. A hangosbemondó szerint a menet vége még a Kodály köröndnél tart.

15:47  A Nyugati pályaudvarnál tart a menet. A járdákon is tömött sorokban vonulnak az emberek. Szerény becslések szerint is több mint tízezren lehetnek összesen. A Facebookon korábban 8500-an jelezték, hogy elmennek.

15:41 A tömeg eleje az Oktogonnál jár. Egy szervező azt állítja, hogy számításaik szerint három hektáron vonulnak, és még mindig indulnak el emberek a Hősök teréről. A tömeg az Andrássy útról a Teréz körútra fordul rá. 

15:33 Az utolsó tüntetők most indulnak el a Hősök teréről.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

15:28 A tömeg eleje a Kodály köröndnél jár. Az út két szélén jelentős tömegek akarnak csatlakozni. Időnként felhangzik egy halk „Orbán, takarodj!”, de senki nem veszi át. A szónokok az oktatás helyzetéről beszélnek.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

15:20 Most jelentik be, hogy elkezdődött a tüntetés az oktatás szabadságáért. Elindultak a tömeget felvezető rendőrkocsik is. Egy szónok elöl lelkesít.

15:14 A tömeg elindult a Kossuth tér felé. Az eleje már túl van a kisföldalatti Bajza utcai megállóján, a derékhad még a Hősök terén áll. És még mindig folyamatosan érkeznek az emberek.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

15:06 A hagyományos nemzetiszín kokárdák mellett az árusok adnak kockásakat is. Klinghammer István bornírt kirohanása óta a kockás ing a Klik ténykedése ellen tiltakozó tanárok és a diákok szimbóluma.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

15:02 A Kard Egyesület Hősök térén tartott rendezvényén Nagy Bandó András szónokol. Arról beszél, hogy miért nem boldog. Többek között azért nem, mert Orbán Viktor, „a felcsúti lángelme” milliárdokért költözik a Várba. Nem rajong a stadionépítésért, és nem boldog a oktatás és egészségügy helyzete miatt sem. Emlegeti a korrupciót is.

15:00  Több ezer ember van a Hősök terén.

14:53 A Belváros felé a Hősök terénél már felsorakoztak a tüntetők a Tanítanék Mozgalom molinójával. Elöl a tiltakozás két vezéralakja, Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója és Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának az elnöke, akinek a kezdeményezése januárban útnak indította a tiltakozási hullámot.

14:49 Az Andrássy utat lezárták, mind a két oldalon hatalmas tömeg áramlik a Hősök tere felé a pedagógusok háromkor induló felvonulására. A tömegben feltűnnek magyar zászlók, pártzászlót még egyet sem látni.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

14:46 A BKV nem igazán készült fel a pedagógusok tüntetésére, a Deák Ferenc téren megtelnek a kisföldalatti kocsijai, a Hősök teréig tartó megállókban fel- vagy leszállni sem lehet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.