galéria megtekintése

Elemzők az Orbán-beszédről: Csurka-sablonok és harci kedv

13 komment


Csuhaj Ildikó

Csak be kell helyettesíteni néhány szót a migránsokkal, Csurka István is azokat a sablonokat használta mint Orbán Viktor - mondja Mikecz Dániel a miniszterelnök ünnepi beszédéről. Mráz Ágoston Sámuel szerint viszont Merkel ellenpólusaként​ ​azonosítják Európában Orbán Viktort.

Mikecz Dániel, a Republikon Intézet elemzője szerint nem ismeretlenek azok a sablonok, melyeket a miniszterelnöktől hallhattunk a Múzeumkertben. A Csurka István vezette Magyar Út Körök mozgalom is ezeket használta már korábban, persze a Orbán a megfelelő helyeken behelyettesítve a "migráns" szóval a korábban használt fordulatokat.

A háttérhatalom létezése, illetve, hogy a magyarság végveszélyben van, régi toposzok. Orbán Viktor a sablonok sorába emelte az európai teret, Brüsszel úgy jelent meg a beszédében, mint a nemzeti szabadság elnyomója. Kérdés, mennyire garanciális ez a beszédmód, a személyes tapasztalat, a szakpolitikai problémák mikor írják felül a politikai kommunikációt. A magyar közvélemény is érzékeli azokat a bizonytalanságokat, melyekre Orbán Viktor céloz, azonban hazánkban nincsenek meg azok a szociális multikulturális konfliktusok. Ha csak a televízióból látható mindez, például az oktatás vagy az egészségügy problémái, az kikezdi a miniszterelnök mondandójának a szavatosságát.

Mráz Ágoston Sámuel, Nézőpont Intézet elemzője viszont úgy vélte, a forradalom évfordulóját a harci kedv erősítésére és a külpolitikájához szükséges belpolitikai támogatás biztosítására használta a miniszterelnök. Több ismerős, a brüsszeli elit terveit ecsetelő vagy az európai keresztény és szabadságpárti identitást részletező gondolata mellett egy fontos új üzenetet is megfogalmazott. A népvándorlás ügyében „pártállásra tekintet nélkül" egységbe hívott minden magyart, valamint a „józan eszét még el nem vesztett" többi európai népet. Ezzel kimondatlanul is felvállalta az elmúlt hónapokban már formálódó európai összefogás kialakításának vezetését.

 

A világnyilvánosságban éppen ezt ismerik el, amikor Merkel ellenpólusaként azonosítják a magyar kormányfőt a népvándorlás ügyében. A magyarok harci kedvére, a nemzeti egységre és az európai szövetségesekre bőven lesz szüksége Orbánnak 2016-ban is. Számos küzdelemre számíthat ugyanis: a sorozatos uniós csúcsok újabb és újabb javaslataira a bevándorlás szabályozásával kapcsolatban, a nagyhatalmak megosztási kísérletére és ezzel összefüggésben a közép-európai államok összetartásának nehézségeire, az uniós források megvonásával való állandó fenyegetésre, vagy a kötelező kvóta elleni népszavazás hazai teendőire. Mindezek tükrében, külpolitikájához különösen fontos a nemzeti egység, ami a demokrácia gyakorlatában a politizáló magyarok többségének támogatását jelenti - vélte az elemző.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.