galéria megtekintése

„Az Orbán-kormány 1920-ig tolta vissza a biciklit”

4 komment


Hargitai Miklós

Relatíve kicsi, de lelkes tömeg, mintegy 2-300 ember álldogált az esőben kedd délután az MSZP tüntetésén a Nemzeti Választási Iroda előtt.

A Himnusz eléneklése után Galkó Balázs szavalta el Ady Endre A tűz csiholója című költeményét, majd Nyakó István vette át a szót. Szerinte az egybegyűltek nem ünnepelni, hanem követelni jöttek, kikényszeríteni a nép jogát a népszavazáshoz, illetve a manipuláció és cenzúra nélküli sajtóhoz. Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes arról elmélkedett, hogy a magyar történelemben időről időre feltűnnek azok, akik a nép jogait korlátozni próbálják – most éppen az „ideiglenes” Orbán-kormány próbálkozik ezzel.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Lukács szerint a Múzeumkertben Orbán hamisan hivatkozott a magyar szabadságra: a magánnyugdíjpénzek lenyúlása, az állami tévé és rádió lakájmédiává züllesztése, az oktatás és az egészségügy lerohasztása után nincs rá joga, hogy ezt a szókapcsolatot a szájára vegye. Emlékeztetett rá, hogy amikor a napokban verőlegények akadályozták meg az MSZP népszavazási kezdeményezésének benyújtását, a rendőrség és az ügyészség bénán toporgott, miközben a sajtó szabad orgánumai órák alatt kinyomozták, hogy kik voltak a tettesek, és kihez tartoznak. – Orbánnak és kormányának tele van a gatyája: félnek a néptől, félnek a népszavazástól – foglalta össze a történéseket Lukács, aki szerint a gyáva kormányt, ahogyan Salgótarján példája megmutatta, le lehet váltani.

 

Egy pedagógus, Tocsik Tamás lépett ezután a mikrofonhoz. Úgy fogalmazott: ha Petőfi ma feltámadna, aligha látná úgy, hogy a 48-as álmok megvalósultak. Egy gyerek jövője általában már a születésekor eldől, nincs egyenlőség, nincs társadalmi szolidaritás, nincs szabadság a tanításban, több hittant tanulnak, mint informatikát, haza és haladás helyett pedig kevesebb érettségiző és diplomázó ember van, ami ellentétes a reformkor követeléseivel. Tocsik szerint 1920-ig tolták vissza a kerékpárt az oktatásban.

A diákok nevében egy gimnazista, Görög Ákos szólt, bemutatva, hogy az ő XXI. századi iskolájában nincs ülőke a vécén, a portástól kell vécépapírt kérni, és egy olyan rendszerben fognak jövőre érettségizni, amit ma még nem is ismernek.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A felszólalók sorát Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke zárta. Szerinte a kerítésen fennakadt szír kisgyerek képével könnyű eltakarni a széthulló oktatást, de nem lehet a végtelenségig a menekültek mögé bújni. – Az az igazi hazaárulás, amit az iskolákkal és az iskolásokkal művelnek – fogalmazott. – Milyen szabadság az, amelyik Európa helyett megint Szovjetuniót akar? – tette föl a kérdést, arra is felszólítva a miniszterelnököt: a világ bármelyik zsarnokával is barátkozik éppen, vegye ki a kezét a zsebéből, ha a magyarokat képviseli. Végezetül emlékeztette rá azokat, akik a Várból szeretnének kormányozni: Táncsics börtöne is ott van, és valószínűleg kevesen akarnák őket kiszabadítani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.