galéria megtekintése

Orbánt és a lengyeleket is kifütyülték

27 komment


Czene Gábor

A szervezők arra készültek, hogy csendesen tiltakoznak Orbán Viktor beszéde alatt. Ehhez képest a demonstráció minden volt, csak csendes nem. Az ellentüntetők kórusban szidták a miniszterelnököt és a Fideszt, a kormány mellett felvonuló lengyelek is füttykoncertet kaptak.

A demonstrációt az utcai akcióival ismertséget szerzett Büki Zoltán, a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság frontembere hirdette meg. A Terrorelhárítási Központ előzőleg mindenféle rendőri intézkedéseket helyezett kilátásba, a főszervező köszönte szépen az ingyenreklámot. A nemzeti ünnep előtt Büki azt mondta lapunknak, hogy a TEK-es hírverés jóvoltából akár még tízezres tömeg is összejöhet.

Összesen mintegy 700-800 ellentüntető gyűlt össze
Összesen mintegy 700-800 ellentüntető gyűlt össze
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ettől végül jócskán elmaradt a létszám. A Magyar Nemzeti Múzeumtól kicsit odébb, a Kecskeméti utcában felállított ellenzéki színpad körül becsléseink szerint mintegy 700-800-an gyűltek össze. Sokan az árkádok alá húzódtak, a tömeg eltökéltebb része azonban nem törődött az esővel.

 

A transzparensek szövege – például: „Egy diktatúrát a Népnek jogában áll bármikor elzavarni!” – láthatóan dühítette a kormány rendezvényére igyekvőket. Egy férfi nem tudta türtőztetni magát, és fizikai erőszak alkalmazásával próbálta eltávolítani a neki nem tetsző feliratot. Gyorsan jöttek a rendőrök, akiket az illető sajátos technikával próbált a maga pártjára állítani. „Orbánnal vagyok, basszátok meg, Orbánnal vagyok!” – kiabálta. A rendőröket nem hatotta meg az érvelés, úgy elvitték, mint a pinty.

Az ellentüntetők körében a miniszterelnöki beszédre érkező lengyelek sem örvendtek túlzott népszerűségnek. Csoportjaikat heves fújolás fogadta. A kézi hangszóróból rendre elhangzott a figyelmeztetés, hogy a „fideszes bértapsolók és a lengyel vendégmunkások” a mások oldalon vannak.

Aki Orbánnal volt
Aki Orbánnal volt
Kovács Klára / Népszabadság

Ahogy közeledett a kormányfői fellépés időpontja, úgy forrósodott a hangulat. Egyre több lett a rendőr is. Büki Zoltán eredeti terve az volt, hogy a demonstrálók néma csendben hátat fordítanak Orbánnak (elvégre Orbán is hátat fordított a magyar népnek), majd piros lap felmutatásával jelzik: ideje elhagynia a pályát.

A résztvevők kevéssé tartották magukat Büki forgatókönyvéhez. A kormányfő megjelenésekor óriási hangzavar támadt, szirénák, sípok és dudák szóltak. Egyik kórus a másikat érte: „Orbán, takarodj!”, „Diktátor!”, „Börtönbe!” „Mocskos Fidesz!”. A tüntetők egy csoportja sorfalat állt. Mindegyikük hatalmas betűt viselt, az élőkép ezt a szöveget adta ki: „Magyarország, én nem így szeretlek!”

Nem a másik oldal
Nem a másik oldal
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Orbán szónoklata után váratlanul gyorsan lecsillapodtak az indulatok. A rendőrkordonnal elkülönített kormánypárti ünneplők – néhány beszólogatástól eltekintve – békésen elhagyták a helyszínt, az ellentüntetés pedig beszédekkel folytatódott.

.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.