galéria megtekintése

„Orbán valamennyiünk álmát akarja szétverni” – rendhagyó ünnep március 15-én

75 komment

NOL

Esőben ünnepli Magyarország ma az 1848-1849-es forradalmat. Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszel- és menekültellenes forradalmat hirdetett. Az állami megemlékezés mellett még több tüntetés is lesz. Percről percre.

Rendhagyó március 15-re készülhetett Magyarország. Orbán Viktor miniszterelnök múzeumkerti beszéde alatt a Kálvin téren egy ellenzéki civil szervezet kormányellenes tüntetést tartott, az ünnep alaphangját itt az a provokátor adta meg, aki az „Orbánnal vagyok, basszátok meg, Orbánnal vagyok” – kiáltással fogadta azokat a rendőröket, akik kiemelték a tömegből. Az állami rendezvényeken kívül több ellenzéki és civil tüntetést is tartanak. Fél kettőre az MSZP is az utcára hívta a híveit, délután háromtól pedig a pedagógusok demonstrálnak. Programajánlónkért erre a linkre kattintson.

Percről percre

14:35 Cikkünket most lezárjuk. A pedagógusok demonstrációjáról készített élő közvetítésünket erre a linkre kattintva olvashatják el.

 

14:30 Az MSZP-tüntetés véget ér. Mindenki indul a Hősök tere felé.

14:27 Hazaárulás, amit a kormány az iskolákkal csinál” – fokozza Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke. Orbán politikájáról lesújtóan ítél. „Ugrottunk Putyinra, akivel együtt Orbán valamennyiünk álmát akarja szétverni. Orbán Putyin előretolt trollja” – állítja.

14:22 Az elképzelések szerint az MSZP demonstrációjáról a pedagógusokéra mennek át a tüntetők. Egy tanárt szerzett azért az ellenzéki párt is. Ő azt mondja, a pedagógusok már érzik, hogy nemcsak a tábla, hanem a diákok és a szülők is mögöttük vannak. Ezzel Pilz Olivér egyik hírhedt megjegyzésére utal, a pedagógusok tiltakozó akciójának egyik vezetője ugyanis a „mögöttem csak a tábla van” kiszólással intézte el Orbán vádját, miszerint a pedagógusok mögött nemzetközi felbujtók alakja sejlik fel.

14:13 A DK-hoz hasonlóan a Pilvaxnál ünnepelt a Magyar Liberális Párt is. Fodor Gábor azt mondta, hogy az Orbán-kormány szeretne 1848 örököseként fellépni, de közben minden, amit csinál, homlokegyenest ellentétben áll ezzel, és „csatlósszerepbe” kényszeríti Magyarországot.

13:52 Az MSZP tüntetésén Galkó Balázs színművész szaval. Tóbiás József pártelnök nincs ott, az MSZP alapítványa által megítélt Szabad Sajtó Díj átadásán szólalt fel. Szerinte nincs szabad sajtó szabad társadalom nélkül, sem szabad társadalom szabad sajtó nélkül, és ami a sajtószabadságot illeti, Magyarországon ma nincs ok a magyar sajtó szabadságának ünneplésére. A közmédia „habonyosodik”, a TV2 „vajnásodik”, a Fidesz nagyrészt ellehetetlenítette a sajtónak azt a részét, amely nem szolgálja ki. De ez a világ nem tart örökké, innen lehet csúnyán bukni – figyelmeztetett.

13:32 Az Alkotmány utcában kezdésre két-háromszáz ember jelent meg tüntetni az esőben. Nagyrészt nyugdíjasok, akik közül néhányan szidják a Nemzeti Múzeum előtt felvonuló „fideszes” nyugdíjasokat. Kopaszok most sehol. Nyakó arról beszél, hogy felháborítja, amit Orbán ma megengedett magának. Polgárjogot, sajtószabadságot és a népszavazás jogát követeli, ugyanúgy – teszi hozzá –, ahogyan 1848-ban is tették.

13:28 Az MSZP a Nemzeti Választási Iroda pillanatnyilag töküres épületénél tüntet. Nyilvánvalóan szimbolikus helyszínválasztásról van szó azután, hogy néhány hete kigyúrt kopaszok akadályozták meg, hogy a párt politikusa, Nyakó István elsőként beadhassa a a népszavazási kezdeményezését a vasárnapi zárva tartásról.

11:52 Menekültellenes beszédet tartott Lázár János kancelláriaminiszter is. Azt mondta, ma a szabadság a választás jogát, a választás lehetőségét jelenti, ezt a jogot kell megvédenünk nekünk, magyaroknak. Lázár kedden Hódmezővásárhelyen, az önkormányzat által rendezett megemlékezésen úgy fogalmazott: A szabadságunk túl drága ahhoz, hogy egyetlen brüsszeli határozat elvehesse, megkurtíthassa. Nincs kvóta a magyar nép egyetértése és engedélye nélkül – mondta. Hozzátette, ma ebből a jussunkból nem szabad engednünk, ha nem egy birodalom néma tartománya, hanem a szabad Európa független országa akarunk lenni. Márpedig azok akarunk lenni, büszke magyarok, büszke európaiak, de nem a nemzeti függetlenségünk föladása árán. Hangsúlyozta, a betelepítéspártiaknak nincs igazuk, az önrendelkezésünknek erről a részéről soha sem mondtunk le.

Amikor 2004-ben az Európai Unióba belépésről szavaztunk, szó sem volt arról, hogy bárki megmondhassa nekünk, kivel kell megosztoznunk a szülőföldünkön, kivel kell társbérletbe költözni a saját hazánkban – közölte. Lázár azt mondta, a kötelező betelepítés alapvető kérdés, amely nemzedékekre határozhatja meg életünket. Erről önmagában nem dönthet egyetlen nemzeti kormány sem saját hatáskörében, még ha kétharmados is a felhatalmazása – tette hozzá. A politikus szerint van, aki bagatellizálni akarja a tétet, azt mondja, ágyúval lövünk verébre, hiszen néhány ember az, aki miatt népszavazást akarunk a kvótáról. A Miniszterelnökséget vezető miniszter rámutatott, nem néhány ezer emberről van szó, hanem egy elvről, amelynek alapján újra akarják szervezni Európát és meg akarják mondani, mit tegyünk. Lázár János kijelentette, ha kvóta lesz, nincs visszaút. Aki erre útra lép, ezen az úton kell járnia mindig, legalábbis addig, amíg Brüsszel be nem látja, hogy amit megoldásnak hitt, az maga a probléma.

11:37 A Büki-féle tüntetésről az emberek a háromkor kezdődő pedagógustüntetésre vonulnak át. Az a felvonulás a Hősök teréről indul a Kossuth tér felé. A Kálvin térről van, aki az egyik, van, aki a másik helyszín felé indul.

11:32 Orbán beszédének a végeztével a Kálvin téri ellenzékiek lufikat engednek az égbe. Újra zúg a „Diktátor!”.

11:29 A tömeg nyugalomban oszlik fel. Egy részük a Kossuth Lajos utcában a huszárok nyomába szegődik a Vár felé.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

11:27  Kissé skizoidra sikerült beszéd volt ez. A miniszterelnök az egyik pillanatban arról beszélt, hogy a magyarok csak akkor lehetnek szabadok, ha Európa mindene népe szabad, a másikban viszont az Európai Egyesült Államok ellen emelte fel a hangját.

11:25 Az a feladatunk, hogy megváltoztassuk a nekünk szánt sorsot. Mi magyarok és lengyelek tudjuk, hogy kell csinálni. Elő kell kaparnunk a bátorság ősi erényét. Rabok legyünk, vagy szabadok? Ez a kérdés, válasszatok! Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok! – fejezi be a miniszterelnök.

11:23 A végére belefér egy kevés a mindenhol összeesküvést sejtő paranoiából is. Orbán rejtőzködő világerőket lát a háttérben. Megismétli, a magyarokra, a közép-európaiakra és a józan eszét még el nem vesztett többi európaira vár a feladat, hogy szembeszálljon ezekkel az erőkkel, megakadályozandó az Európai Egyesült Államok létrehozását.

11:21 Európa népei együtt lehetnek szabadok. Együtt vagy sehogy – hív fel pártállástól függetlenül minden embert ellenállásra a miniszterelnök.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

11:18 A népvándorlás megfékezését Brüsszel megfékezésével kell kezdeni. Nem fogunk zsinagógákat gyújtogató antiszemitizmust importálni. Nem engedünk be az asszonyainkra vadászó bandákat. A kényszer-betelepítést elutasítjuk, nem engedünk se zsarolásnak, se fenyegetésnek – mondta a kormányfő, aki szerint ha ez így megy tovább, odáig jutnánk, hogy végül kitesznek minket a saját hazánkból.

11:17 A Büki-féle társaságban a Kálvin térnél kezd forrni a hangulat. Egyre több rendőr érkezik.

11:16 A népvándorlás megfékezését Brüsszel megfékezésével kell kezdeni. Nem fogjuk megengedni, hogy mások mondják meg, kivel éljünk együtt. Eleinte csak egy-kétezer emberről van szó, de nincs európai politikus, aki a szívére tett kézzel merné állítani, hogy nem lesz belőlük sokkal több – hangoztatta a miniszterelnök.

11:15 Az igazság elfojtásának a gerendái azonban recsegnek-ropognak. Európa népei kezdik megérteni, hogy végveszély fenyegeti az elveket, amelyre az életük épül. Ilyen elv a kereszténység, a szabad fair verseny, szolidaritás, igazság és irgalom – sorolja. Szerinte a népvándorlás nem úgy támad, mint a háborúk, hanem lassú víz, amely humanitárius ügynek adja ki magát, valójában azonban térfoglalás.  És ahol mások teret foglalnak, mi teret veszítünk.

11:14 Orbán belelendül a menekültellenes szövegbe. Magyarország nem szabad, ha Európa nem szabad, és a közös otthonunk. Európa nem szabad. Azért nem, mert a szabadság az igazság kimondásával kezdődik, és ma nem szabad kimondani az igazságot. Tilos kimondani, hogy nem menekültek, hanem népvándorlás fenyegeti Európát. Tilos kimondani, hogy tízmilliók állnak indulásra készen. Tilos kimondani, hogy a már érkezettek különbejáratú kultúrát építettek maguknak. Tilos kimondani, hogy ez ránk irányított embertömeg. Tilos kimondani, hogy Brüsszelben ma sokan az Európai Egyesült Államok tervén dolgoznak, amelyre senki nem adott felhatalmazást.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

11:10 Már lehet hallani az ellentüntetőket, zavarja is az embereket, morognak.

11:09 Jó érzésű ember nem adja a fejét forradalomra. Minden forradalom olyan, mint akik csinálják. Becsületes, nemzeti érzelmű munkások vezették a forradalmat, nyoma sem volt a vérgőzös filozófusoknak. 1848 nem a vérfürdő és a káosz költeménye volt – fejtegeti Orbán.

11:08 Az 1918-1919-es láng ma is megvan, bár csak pislákol gazda nélkül – kommunistázik a miniszterelnök.

11:07 Ma is 1848 és 1956 pulzusa tartja mozgásban a magyarok vérkeringését Orbán szerint.

11:06 Eredetileg úgy volt, hogy a Büki-féle tüntetésen háttal állva, némán demonstrálnak Orbán beszéde alatt, de nem sokáig bírják, a düh úrrá lesz a lenézésen. „Diktátor!”, „Mocskos Fidesz!” – kiabálják sokan a tömegben.

11:05 Az 1918-1919-es bolsevik forradalmat más könyvekben tartják nyilván, a szellemi-politikai elfajzás riasztó címei alatt – teszi hozzá.

11:03 A mi fajtánk ritkán adja forradalomra a fejét, de amikor ráléptünk az útjára, de ha belevágtunk, megadtuk a módját. A világdicsőség megőrizte mind a két magyar forradalmat. Dicsőség a hősöknek, tisztelet a bátraknak – hangoztatta a kormányfő.

11:02 Miként a szabadságharc csatáiban, most is itt van velünk egy lengyel légió – köszönti a lengyeleket a miniszterelnök.

11:00 Üdvözlégy születésed napján, magyar szabadság – kezdi Petőfi Sándor naplóját idézve a beszédét Orbán. Őt már elsöprő tapsvihar fogadja.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

10:52 A Nemzeti Múzeumnál Tarlós beszéde vezeti fel a miniszterelnökét. Múlttal és jövendővel egyaránt szembenézve cselekedni a nemzetért – a főpolgármester szerint az 1848-as forradalom és szabadságharc mának szóló üzenete. A főpolgármester Jókai Mórt idézve azt mondta: nem a bátraké a pálma, hanem azoké, akik szeretik a hazát. Ezért a bátorság igazi próbái a mi korunkban a jelenhez való igazodás képességében rejlenek – fogalmazott, hozzátéve: az igazi bátrak érzik a veszélyt és vállalják a feladatot, őrzik a határt és vigyázzák a határtalan közös hazát. Tarlós István szerint az igazi bátrak nem önző módon a nép szeretetére vágynak, hanem a bizalmából teszik, amit tenniük kell.

10:46 A tömegben nem látunk tapsolni senkit, de a hangszórókból mégis ez hallatszik. 70-80 százalékban idős emberek jöttek el.

10:42 Feltűnnek lengyel feliratos molinók is. Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó lengyel Jog és Igazságosság (PiS) elnöke régi szövetséges.

falseVeres Viktor / Népszabadság

10:34 A Múzeum körút két oldalán viszonylag sok a rendőrt látni, és a Valton Security embereit is. A Valton Security a Fidesz rendezvényeit biztosítja, a biztonságaik jelenléte azért visszatetsző egy kicsit, mert március 15. hivatalosan állami rendezvény.

10:31 Késés van. A Nemzeti Múzeum előtt először Tarlós István budapesti főpolgármester fog beszédet tartani. Tömeg egyelőre csak  a múzeum épülete előtt van, nincsenek olyan sokan, mint tavaly, de az Astoria felől folyamatosan érkeznek az emberek – mondja tudósítónk a helyszínen.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

10:21 A Demokratikus Koalíció a Pilvaxnál ünnepelt. Elnökségi tagjai 80-100 fő előtt koszorúztak a kávéház előtt, ahol Gyurcsány Ferenc pártelnök azt hangoztatta, hogy Orbán Viktor a Nemzeti Múzeum előtt „a tisztességtelenség, a hazugság és a zuhanás beszédét” mondja majd el. A hatalom a történelem mélyére zuhan, és 2016-ban az önkényt Orbán Viktornak hívják – hangoztatta. „Az új keletű önkény nem Bécsben, hanem a Kossuth téren próbálja meg akaratát rajtunk érvényesíteni” – fogalmazott a DK elnöke, aki szerint Orbán Viktor bemocskolja a szabadság szót. „Ha a szavaknak lehetne illata, akkor a szabadságnak tavasz illata lenne, Orbán Viktor szájából viszont áporodott bűzt áraszt."

A Demokratikus Koalíció a nyugalom és az alkotmányos forradalom pártján áll, az "önkényt leváltani csak együtt lehet" – üzente a baloldali és ellenzéki pártoknak. A párt nem tar​t nagygyűlést​, tagjai délután a pedagógustüntetésre mennek át. 

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

09:55  Egy kormánypárti provokátort már ki is emeltek a tömegből. Orbánnal vagyok, basszátok meg, Orbánnal vagyok! – adta meg az ünnep előhangját, miközben a rendőrök kiemelték a tömegből.

09:45 Az ellenzéki, Büki Zoltán vezette Demokratikus Magyarországért Civil Társaság Kálvin téri tüntetésén 2-300 ember jelent meg.

09:30 A kora reggeli órákban az Együtt már akcióba lépett. Juhász Péter vezetésével irányították plakátokon Orbán Viktor miniszterelnökre utalva – "Erre beszél Putyin pincsije" – az ünneplőket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.