Bocsánatot kér a Class FM

Nem akartak gúnyolódni a balatoni gólyatáborban megerőszakolt lányon, ezért elnézést kérnek, sőt kampányt is indítanak a nők elleni erőszak ellen.

Bocsánatot kért a Class FM amiatt, hogy a Morning Show című reggeli műsoruk hétfői adásában a balatoni gólyatáborban megerőszakolt diáklányon gúnyolódtak. A rádiótársaság csütörtöki közleménye éles fordulatot jelez ahhoz képest, hogy milyen stílusban reagáltak a műsorvezetők a kritikákra (ők még "rosszindulatú firkászoknak" minősítették bírálóikat, sőt a "bulvárújságírás színvonaltalansága" kifejezés is elhagyta a szájukat). Azóta több nőjogi szervezet tiltakozását fejezte ki, a műsort bepanaszolták a médiahatóságnál, vasárnapra tüntetést is hirdettek a Class FM székházához, amit a KDNP is támogatásáról biztosított.

Ezek után szólalt meg a Class FM; közleményükben ugyan nem tértek ki a Morning Show-ban elhangzottakra, csak magát a szexuális erőszakot ítélték el. Mint írták, az eset kapcsán levonták a megfelelő következtetéseket és házon belül megtették a szükséges lépéseket.

"A rádió, a rádió vezetői, a műsor és személyesen Sebestyén Balázsék kérték a sértett Hölgy elnézését és bocsánatát. Tették ezt azért, mert sem a Class FM, sem a Morning Show, sem Sebestyén Balázs, sem Vadon János, sem Rákóczi Ferenc nem szándékozott gúnyolódni a történteken, sem a megmagyarázhatatlan és mélységesen elítélendő cselekedeten." Bocsánatkérésüket az ELTE rektorának segítségével továbbították a bűncselekmény áldozatának. 

Azért választották ezt az utat - írják -, mert úgy ítélték meg, hogy az általuk képviselt vállalati érdekeknél és a személyes szakmai reputációjuknál sokkal fontosabb, hogy ne tépjenek fel amúgy is nagyon fájdalmas sebeket újra.

A Class FM elismeri, hogy a fenti eset rávilágított arra: a rádiócsatorna médiapiaci súlyánál fogva és az ebből következő felelősségének tudatában nem teheti meg, hogy szó nélkül elmenjen olyan társadalmilag fontos ügyek mellett, amelyek a hazai mindennapok részeként jelen vannak, de minden józan európai és egyetemes alapértékkel összeegyeztethetetlenek. "A fentiek szellemében a Class FM és a Morning Show munkatársainak közreműködésével holnap reggeltől egy hónapos intenzív kampányt indítunk a nők elleni erőszak megállítása érdekében. Reményeink szerint a kampány segíthet abban, hogy a jövőben a gólyatáborban történtekhez hasonló esetek megelőzhetőek legyenek" - olvasható a társaság közleményében.

"A Class FM és a Morning Show valamennyi vezetője és dolgozója nevében szeretnénk megismételni: elítéljük az erőszakot, nem volt szándékunk a sajnálatos és megmagyarázhatatlan tetten gúnyolódni, s ha bármely mondatunk, szavunk, gesztusunk bántó, vagy sértő volt, akkor bocsánatot kérünk!" - zárul a közlemény.

Homofóbia és szexizmus a Morning Show-ban

Nem ez volt az első eset, hogy a Morning Show műsorvezetői túllőttek a célon. Az augusztus 18-i adásban például arról az Angliában nagy felháborodást kiváltott ötletről volt szó, hogy alakítsanak ki külön sávokat a női autóvezetők számára. Balázs kiállt az elképzelés mellett (ami egyébként egy biztosítótársaságtól származott), szerinte ez "nem diszkrimináció, hanem figyelmesség". Majd egy meglehetősen zavaros érveléssel állt elő: mindenkit külön sávba utalna, aki rosszul vezett, sőt, több típust is "beazonosított": a "tata-sávba" száműzné például a 70 évnél idősebbek 80 százalékát, "ott lehet tökölni". Ehhez képest közölte, hogy sok nő jobban vezet, mint a férfiak, sőt vannak rosszul vezető férfiak is. Majd lehülyézte az Angliában az elképzelés ellen felszólaló nőjogi szervezeteket, a tiltakozásukat pedig annyival intézte el, hogy "három nagyszájú nő ordibál". Amikor pedig megkérdeztek egy hallgatót (egy hölgyet), akiről kiderült, hogy kezdő kamionsofőr, az első reakció ez volt: "Ajjajjaj!". Balázs a vizsgáról is érdeklődött: "Borultak a bólyák, vagy jó voltál?" Majd a többi műsorvezetővel azon kezdtek élcelődni, hogy mi minden történhet egy nővel egy kamionparkolóban. A török kamionsofőr sztereotípiáról sem feledkeztek meg: "Helló, bébi, nem jössz át egy baklavára?"

Tavaly novemberben pedig Balázsék "homofób félórát tartottak": homoszexuálisnak, illetve elmebetegnek minősítették azt az aktivistát, aki felszólalt a szórakozóhelyek diszkriminatív gyakorlata ellen (miszerint a lányokat ingyen engedik be). "Nem az van, hogy Szilárd a pasikra gerjed?" - tette fel a szónokinak szánt kérdést az egyik műsorvezető, azzal magyarázva az aktivista kiállását, "mert nincs elég ideje, hogy otthon maszturbáljon". Mellesleg a maszturbálás visszatérő téma a Morning Show-ban, az inkriminált hétfői adásban is elhangzott, hogy "megerőszakoltam magam a jobbkezemmel".

Két évvel ezelőtt pedig a műsorvezetők azon „viccelődtek”, illetve adtak „tanácsokat", hogy miként lehet megerőszakolni egy nőt egy autóban. A műsorban a következők hangzottak el: „Van egy nagyon jó trükkje, fölveszed a lányt a kispolskival. (...) Megmondod, hogy szálljon ki, kiszáll, nézzen be az ablakon, benéz az ablakon, gyorsan feltekered az ablakot. Kimászol a másik oldalon. (a nő hangját utánozva:) Engedj el, engedj el, ez még csak az első randink! Kimászol, gyorsan mögé kerülsz (a nő hangját utánozva:) Engedj el, engedj el, beszorultam! És abba a pillanatba ott vagy. Kicsit hatásos első randi, érted. És amikor megcsináltad, letekered az ablakot a Kispolskiban, beültök, és mentek haza (...)".

Tudomásunk szerint a Class FM egyik esetben sem kért bocsánatot.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.