A Class FM tanácsai nemi erőszakhoz

Miként lehet megerőszakolni egy nőt egy kispolskiban? – a Class FM útbaigazít.

Nem a hétfői volt az első eset, amikor nemi erőszak áldozatán gúnyolódtak a Class FM Mornig Show-jában. A Népszabadság birtokába került egy 2012. decemberében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) benyújtott panasz, amelyben a Keret koalíció a szexuális erőszak elleni mozgalom egyik aktivistája kifogásolta a kereskedelmi rádió reggeli műsorában elhangzottakat.

„Egy nagyon jó trükk”

Az ominózus adásban a műsorvezetők azon „viccelődtek”, illetve adtak „tanácsokat", hogy miként lehet megerőszakolni egy nőt egy autóban. A beadvány szerint a műsorban a következők hangzottak el: „Van egy nagyon jó trükkje, fölveszed a lányt a kispolskival. (...) Megmondod, hogy szálljon ki, kiszáll, nézzen be az ablakon, benéz az ablakon, gyorsan feltekered az ablakot. Kimászol a másik oldalon. (a nő hangját utánozva:) Engedj el, engedj el, ez még csak az első randink! Kimászol, gyorsan mögé kerülsz (a nő hangját utánozva:) Engedj el, engedj el, beszorultam! És abba a pillanatba ott vagy. Kicsit hatásos első randi, érted. És amikor megcsináltad, letekered az ablakot a Kispolskiban, beültök, és mentek haza (...)".

A panaszos az adás után levelet küldött a Morning Show szerkesztőségének is, ahonnan többek között azt a választ kapta, hogy „Amennyiben Önök a szerelmeskedést azonosítják a megerőszakolással, akkor javasoljuk, hogy hagyja abba az eddigi munkáját, mert Ön sok embert félrevezet a tájékozatlanságával".

Sértett, de nem törvényt

Az NMHH vizsgálata pedig azt állapította meg, hogy a kispolski ablakába szorított és közösülésre kényszerített lány történte a lányokban félelmet, frusztrációt kelthetett, módosíthatta az együttléttel kapcsolatos gondolataikat, valamint a fiúkat is összezavarhatta, megkérdőjelezve az egyenjogúságot. Mivel a rádió a szóban forgó műsort a III. korhatári kategóriába sorolta (a műsorszám megtekintése 12 éven aluliak számára nem ajánlott), nem sértette meg a törvényt, ezért a hatóság az eljárást megszüntette.

Banális történet?

Tóth Györgyi, a NANE Egyesület (a Keret koalíció partnerszervezete) munkatársa lapunknak azt mondta: a kereskedelmi médiumokra a hallgatók és a hirdetők lehetnek valódi hatással, ha erőteljesen jelzik, hogy elutasítják az ilyen típusú tartalmakat. Szerinte azért is nagyon aggasztó a viccelődés a gólyatáborban megerőszakolt lány esetével, mert egy konkrét személy emberi méltósága sérült meg. Másrészt a műsorvezetők viselkedése azt a képzetet kelthette a hallgatókban, hogy a szexuális erőszak miatt kialakuló lelki trauma egy banális, hétköznapi történet.

Lapunk szerdán ismét megkereste írásban a Class FM vezérigazgatóját és programigazgatóját, hogy egyetértenek-e a műsorvezetők viselkedésével, stílusával, illetve, ha nem értenek egyet, akkor terveznek-e bármilyen munkajogi lépést. Írásos kérdéseinkre megint nem kaptunk választ.

Janiék viszont megsértődtek

A Morning Show műsorvezetői – Sebestyén Balázs, Rákóczi Feri és Vadon Jani – hétfő este rosszindulatú, kattintásvadász firkászoknak nevezték azokat az újságírókat, akik kifogásolták a hétfői műsorukban (a múlt héten Fonyódligeten megerőszakolt diáklánnyal kapcsolatban) elhangzottakat. Ehhez képest a műsor Facebook oldaláról eltüntették a hétfői műsoruk beharangozóját (a mellékelt ízléstelen fotóval és a hozzászólásokkal együtt). A honlapjukon viszont változatlanul látható és hallható, hogyan "viccelődnek" a megerőszakolt lányon az ország leghallgatottabb reggeli rádióműsorának vezetői - és hogyan reagálnak erre a felháborodott hallgatók.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.