Tüntetés lesz a Class FM székháza előtt

Tüntetést szervez a Class FM Üllői úti székháza elé vasárnapra a Nőkért Egyesület és a hozzá eddig már csatlakozott csaknem tíz civil szervezet, hogy együtt tiltakozzanak a nemi erőszak bagatellizálása ellen, miután a kereskedelmi rádió Morning Show című műsorában hétfő reggel élcelődtek az ELTE fonyódligeti gólyatáborban történt szexuális erőszakon.

A szervezetek – köztük a Nőkért Egyesület, a Magyar Nők Szövetsége, a Nő az Esély Egyesület, az Amnesty International, a Transvanilla Egyesület – felháborodva értesültek az ELTE TÓK fonyódligeti gólyatáborában történt nemi erőszakról, és ennek kapcsán arról, hogy az esetet a Class FM rádió „Morning Show” című műsorában bagatellizálták, és kedélyes-humoros, nagy nevetésekkel tarkított beszélgetést fűztek fel rá.

Megítélésük szerint a nemi erőszak (az erőszak egyéb formáihoz hasonlóan) eleve nem helyénvaló téma egy humoros profilú műsorban; ez már önmagában bagatellizálja a történteket, melyeknek az elhangzott viccelődő tálalása végképp teljes mértékben elfogadhatatlan. Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének (FRA) legutóbbi reprezentatív felmérése szerint EU-s átlagban a nők 33 százaléka tapasztalt már élete során fizikai vagy szexuális erőszakot, a magyarországi eredmények szerint pedig a 15 év feletti korosztályban a nők 9 százaléka válik szexuális bántalmazás áldozatává. Így minden valószínűség szerint a hallgatók közt is akadtak áldozatok.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy ugyanezen rádióadó ugyanezen műsorában már nem először történt ilyen eset – 2012-ben ráadásul explicit nemi erőszakra buzdítás is történt. Erről lapunk is beszámolt: 2012 decemberében a Morning Showban azon viccelődtek hosszasan, hogy hogyan kell megerőszakolni az első randin egy lányt egy kispolskiban. A női szervezetek szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság azt mégsem találta elégségesnek egy eljárás megindításához. Éppen ezért a szervezetek szükségesnek tartják a médiatörvény olyan irányú módosítását, hogy az ott felsorolt nemzeti, vallási, etnikai és nyelvi kisebbségek és egyéb csoportok védelmén túl kifejezetten és egyértelműen (a jelenlegi „más kisebbség vagy bármely többség” kitételnél konkrétabban) térjen ki a nők védelmére, a szexizmus tilalmára, és nemtől, kortól függetlenül a szexuális erőszak áldozatainak védelmére is.

A Nőkért Egyesület szerdán panaszt nyújtott be a médiahatósághoz a Morning Show hétfői adásában elhangzottak miatt.

Fábry György, az ELTE ÁJK dékánja csütörtöki sajtótájékoztatón közölte, hogy az egyetemi polgárok többségét nagyon felháborították a gólyatáborban történt erőszak ügyében a Class FM reggeli műsorában elhangzottak, de a rádió egyik vezetője levelet írt, amelyben elnézést kért a műsorban elhangzottak miatt. Lapunk már többször is kereste a Class FM két vezetőjét, Turi Árpád vezérigazgatót és Tiszttartó Titusz programigazgatót, hogy egyetértettek-e a műsorvezetők viselkedésével, stílusával. Ha nem, akkor terveznek-e bármilyen munkajogi lépést a műsorvezetőkkel szemben, de ezekre az írásos kérdéseinkre nem kaptunk választ.

A Morning Show műsorvezetői – Sebestyén Balázs, Rákóczi Feri és Vadon Jani – hétfő este rosszindulatú, „kattintásvadász firkászoknak” nevezték azokat az újságírókat, akik kifogásolták a hétfői műsorukban elhangzottakat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.