Class FM-botrány: feljelentették a médiahatóságnál a szexista rádiósokat

Egyszer már volt ügyük a hatósággal, most megint házhoz mentek a vizsgálatért a szexuális erőszakon viccelődő műsorvezetők.

A fonyódligeti gólyatáborban történt nemi erőszakot relativizálva, bagatellizálva humorizáló kontextusba helyezték a Class FM Morning Show című műsorának hétfői adásában, ezért panaszt nyújtott be a médiahatósághoz a Nőkért Egyesület, mindenkit ugyanerre biztatva.

Az egyesület szerint - amely egyébként több szervezettel közösen már korábban felháborodásának adott hangot - a műsorban elhangzottak sértik a  médiatörvény azon passzusát, miszerint "a sajtószabadság gyakorlása nem sértheti a közerkölcsöt". Márpedig a szexuális erőszak súlyos bűncselekmény, amely elbagatellizálása a közerkölcsbe ütközik. "A szexuális erőszak témájának eleve nincs helye egy humoros profilú műsorban; és önmagában az is a történtek bagatellizálása, hogy a bűncselekményre egy kedélyes, sok nevetéssel tarkított beszélgetést fűztek fel".

Ahogy korábbi cikkünkben mi is felhívtuk rá a figyelmet, a műsorvezetők látszólag elítélték a szexuális erőszakot, viszont relativizálták a bűncselekményt. Azáltal, hogy arra hivatkoztak, mi folyik általában egy gólyatáborban („ne legyünk álszentek"), összemosták a beleegyezéses szexet és a szexuális erőszakot, illetve arra utaltak, hogy más esetekben szexuális hajlandóságot mutató (vagy éppen alkoholos befolyásoltság alatt álló) áldozat ellen kevésbé súlyos bűncselekmény a nemi erőszak - olvasható a nőjogi szervezet levelében. Hozzátették, hogy a nemi erőszak „káreseményként" aposztrofálása, és a „megerőszakolás" szó vicces kontextusba helyezése („megerőszakolt a jobb kezed") szintén a történtek bagatellizálásához járult hozzá.

A műsorban elhangzottak ráadásul a panaszos szerint a nemi erőszak áldozata - és általában a nők, mint csoport - emberi méltóságát is sérti, ahogy azt a törvényi szabályt is, miszerint tilos a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek médiatartalomban történő öncélú és sérelmes bemutatása.

A Nőkért Egyesület különösen aggasztónak tartja az esetet annak fényében is, hogy a szexuális erőszakkal való humorizálás már nem először fordul elő ugyanezen rádió ugyanezen műsorának történetében.

Emlékeztetőül: a Morning Show műsorvezetői eddig még nem kértek bocsánatot a történtek miatt, ellenkezőleg: reagálásukban megpróbálták letagadni, hogy poénkodtak volna a megerőszakolt lány esetén, majd nekimentek a "rosszindulatú firkászoknak" is

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.