Lejáró szerződést mondana fel az Orbán-kormány

Sietnie kell a kormánynak, ha fel akarja mondani a Magyar Telekommal kötött mobilnet-szerződéseit. Az Átlátszó ugyanis arról írt, hogy az érintett szerződések az év végén eleve kifutnak, vagyis legfeljebb két hétnyi szolgáltatást mondhatnának le. De meglehet, még ennyit sem tehetnek, mert a szerződésekben egy hónapos felmondási időben állapodtak meg a felek.

Mint ismert, az egészen abszurd ügyet az indította el: Kovács Ákos zenész az Echo TV-nek adott interjúban egyebek mellett arról beszélt, hogy „a nőknek nem az a dolguk, hogy ugyanannyi pénzt keressenek, mint a férfiak.", szerinte mindenekelőtt szülniük kell. Nyilatkozata miatt szerződést bontott vele a Magyar Telekom, amely három éve fő támogatója volt. Mindezek után beszállt az adok-kapokba a kormány is – a Fideszt nyíltan támogató énekes mellett. Lázár János és Kocsis Máté élesen kritizálta a zenész bírálóit, majd csütörtökön Kovács Zoltán kormányszóvivő – némi kommunikácius baki után – bejelentette: felbontják a Magyar Telekommal kötött mobilnetes szerződéseket.

Időközben kiderült, hogy ezzel azért túl sokat nem kockáztattak. Az Átlátszó ugyanis előkereste a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság honlapjáról azt a keretmegállapodást, amelyik minden valószínűség szerint érintett a kormányzati bejelentéssel. Azt írták: „A 2013. december 31-én a három mobilszolgáltatóval, de első helyen már a Vodafone-nal megkötött megállapodás éppen év végével jár le, így annak – az amúgy egyhavi felmondási idővel bármikor lehetséges – felmondására már nincs idő."

A helyzet abszurd azért is, mert – mint azt az Átlatszó írta –, a Magyar Telekom nem követett el az érintett ügyben semmiféle jogsértést, tehát a jövőbeli hasonló közbeszerzéseken elindulhat. És ha nyer, akkor a kormánynnak, függetlenül az Ákos-ügytől, újra szerződnie kell a céggel.

A történtek miatt kerestük a Magyar Telekomot, de ahogy csütörtökön, úgy pénteken sem kívánták kommentálni a kormány döntését. Megkerestük a Vodafone-t és a Telenort is, hogy megtudjuk, mi a véleményük a kormány eljárásáról. A Vodafone sajtóosztálya annyit közölt, hogy „semmilyen formában nem kommentálják a történteket", a Telenor pedig nem reagált kérdéseinkre.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.