A cenzúra ciklusai

A Népszavát, a Klubrádiót, a 444.hu hírportált és a Hócipőt is kizárták arról a pénteki konferenciáról, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök értékeli az elmúlt öt év kormányzását. Nem ez volt az első ilyen eset.

Szerény számításaink szerint a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése óta legkevesebb 8 alkalommal korlátozta a mostanihoz hasonlóan otromba módon a sajtó szabadságát. Igaz, a kitiltósdi nem csak Orbánék eszköztárában szerepel, a DK is előszeretettel használta egy időben. Íme, a legemlékezetesebb cenzúrázások kronológiája:

2010. november - A mohácsi képviselő-testület amúgy nyilvános ülésére nem engedték be a sajtó képviselőinek egy részét, mivel a részvételt előzetes akkreditációhoz kötötték. Így kint rekedt az MTI és a Magyar Televízió stábja is.

2011. február - Az Országgyűlés hivatala drasztikusan korlátozta a sajtó munkatársainak mozgását. Belépésüket egyedi, előzetes akkreditációhoz kötötték, kitiltották őket a sajtópáholyból, a videózást és a fényképezést is korlátozták, sőt azt is előírták, hogy „az újságírók magatartásukkal és megjelenésükkel nem sérthetik a T. Ház méltóságát”. 

2011. szeptember - Kitiltotta az Index és az Origo fotósait a Parlamentből és a Képviselői Irodaházból Kövér László házelnök, mert a riportereik a karzatról lefényképezték Orbán Viktor miniszterelnök beszédének kéziratát. A fotókból derült ki, hogy a miniszterelnök az országvédelmi terv bejelentésekor több részletet is kihagyott előre megírt beszédéből.

2011. december - Kövér László a kormány országjáró körútja keretében csütörtökön Gyulán járt. A korábban nyílt rendezvénynek meghirdetett eseményre tudósítónkat mégsem engedték be, alighanem az Országgyűlés elnökének tudomásával.

2013. szeptember - Kizárólag a „baráti” jobboldali sajtóorgánumok képviselőit engedték be a Fidesz kötcsei piknikére.

2013. november - A Debreceni Egyetem rektora kitiltotta a sajtót Bokros Lajos EP-képviselő előadásáról.

2014. március -  A széles nyilvánosság kizárása mellett került sor Ózdon Orbán Viktor látogatására. A hvg.hu és a városi Ózdonlájk hírportál tudósítóját a rendezők nem engedték be az eseményre.

2014. március - A Demokratikus Koalíció nemkívánatosnak minősítette a Hír TV-t, ezért távozásra szólította fel stábjukat Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatójáról.

2014. április - A hazai média színe-java bojkottálta a Fidesz és a Demokratikus Koalíció választási eredményváróját, miután mindkét párt korlátozta a sajtó szabadságát. A Fidesz a 444.hu, a Cink, a Magyar Narancs és a Hír24 újságíróit nem engedte be helyszűkére hivatkozva, míg a DK a Hír TV és az MTV regisztrációját nem fogadta el.

2014. május - Kizárták a Magyar Narancsot a Fidesz európai parlamenti választási eredményvárójáról.

2015. május - Kitiltották az RTL stábját a Parlamentből, mert „rossz helyen” kérdezték Orbán Viktort.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.