Láttuk Orbán nagy szereplését, de nem hallottunk egy szót sem

Nem közvetítettük a T. Ház mai felszólalásait és akut politikai eseményeit a megszokott percről percre rovatban. A NOL ezzel tiltakozik a sajtó mozgásának korlátozása ellen. Tudósítónk azért ott volt, figyelt és mindent leírt. De csak azt, ami a hivatalos közvetítésből kimaradt.

14:50 - Kövér László megadta a szót az első napirend előtti felszólalónak. A parlamenti patkó kormánypárti oldalán ülők majd fele kiindult a büfébe. Schmitt Pál is bólintott a házelnök felé és elindult kifelé; Orbán utánakiáltott. A köztársasági elnök végül csak Balsai István figyelmeztetésének köszönhetően állt meg útközben és fordult vissza a kormányfő felé. "Várj meg!" - mondta neki a miniszterelnök, majd együtt távoztak. A parlamenti ülés folytatódik. A 2011-es év első plenáris üléséről szóló rendhagyó percről percre tudósításunk ezzel véget ért.

14:24 - Orbán Viktor kormányfő mondja el viszontválaszát, ezúttal már a helyén. Itt a lehetőség a karzatra űzött fotósoknak néhány kocka elkészítésére, szemből is. Szijjártó ezúttal nem jegyzetel a miniszterelnöki mondatok alatt, inkább a telefonjával babrál. Gyurcsány is mobilozik, Lendvai Ildikó 168Órát olvas a pad alatt. Kövér László a bajszával babrál.

Orbán beszél, jobb kezében a jegyzeteit tartva. Pósán László fideszes képviselő most figyel és nem kiabál. "Az meg van oldva" - szólt be viszont egy jobbikos képviselő, amikor a kormányfő a közbiztonságra terelte a szót. Jókat kacagtak a radikálisok. Szűcs Erika államtitkár megint levette a napszemüvegét, talán most, a kormányfői beszéd alatt kevésbé süt a nap a patkóban. Orbán újabb poént süt el a viszontválaszban; olyat, amin mindenki jót derül.

Törésvonal lehet az LMP-ben, mert Orbán beszéde során, amikor a kormánypártiak közbetapsoltak támogatóan, akkor Schiffer András is csatlakozott hozzájuk, a frakcióvezető-helyettes Karácsony Gergely viszont - aki mellette ül - nem ütötte össze a kezeit.

Szalay Péter, az új fideszes képviselő elfoglalja a helyét közben a patkóban, az új szomszédai nagy örömmel fogadják és gratulálnak neki. És, ez tényleg a Tabletek napja: Rogán Antal is egy ilyen high-tech kütyün huzogatja az ujját az Orbán-válasz alatt. A háttérben Szili Katalin (ex-MSZP) és Pősze Lajos (ex-Jobbik) független képviselők beszélgetnek.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Közben Semjén Zsolt is visszatalált régi önmagához, újból hevesen bólogat Orbán mondataira.

Orbán most Mesterházyt osztja ki, a szocialista politikus néha néz csak fel közben jegyzeteiből közben. A miniszterelnök poénnal üti a szocilaista frakcióvezetőt. A kormánypártiak vastapssal fogadják a jobbcsapottat, az LMP-s vezérkar elfordulva próbálja leplezni, hogy nagyon nevetnek. Orbán igazán elemében van, amikor az MSZP-t osztja. Lázár János és társai hátradőlve nézik a műsort.

27 perc és 40 másodperc volt Orbán Viktor viszontválasza. A Fidesz-KDNP majd félperces tapssal jutalmazta, Semjén Zsolt ismét bólogatva mutatta ki egyetértését.

14:18 - Lázár János az utolsó reagáló; ha jól hallani idefent, mindegyik ellenzéki pártot rendesen kiosztja. Schiffer András kivonul a patkóból, Mesterházy Attila smsezik. Schiffer visszatér, amint az alkotmányozás szóba kerül. Kövér László két kézzel kapaszkodik a házelnöki fotelbe Lázár beszéde alatt. Orbán Viktor vize pedig elfogyott.

Lázár is befejezte a reagálást, a kormánypártiak hosszan tapsoltak, Schmitt Pál kezei most is az térdein maradtak.

14:12 - A kereszténydemokrata frakcióvezető Harrach Péter dörmögő dömötör módjára beszél, mondanivalóját alig hallani a karzaton. Menetközben több gárdista mellényes fiatal tűnik fel a Jobbik szakértői páholyában.

Fazekas Sándor agrárminiszter a kereszténydemokrata beszéd alatt a Tablet gépével játszik, cikkeket olvas, képeket néz. Hopp-hopp, Pokorni Zoltánnál is Tablet gép; egy újabb politikus, aki halad a korral.

14:05 - Mesterházy Attila és Kövér László pereskedik egymással, a Jobbik tapsol. Szabó Erika államtitkár asszony visszavette a napszemüvegét. A szocialista politikus viccet mond, Orbán nem nevet.

A kormányfő szemöldökét ráncolja Mesterházyra, Pósán László fideszes képviselő ismét hozza a formáját: "Ülj le, egyes!" De, Pósán úr előhúzza a másik kedvelt rigmusát is: "Orvost!"

Mesterházy beszél és beszél, a fideszesek olykor hangosan kiabálnak, Pósán László előveszi a harmadik régi mondását is: "Borogassák!" Schmitt Pál továbbra is egykedvűen üldögél. Mesterházy beszédét csak sajátjai tapsolják meg.

14:00 - Schiffer András LMP-s politikus beszél, ezúttal barna zakót öltött a fellépéshez. Orbán ezúttal is jegyzetel és olykor somolyog.Szabó Erika közigazgatási államtitkár napszemüvegben nézte végig Vona Gábor felszólalását, Schiffer Andrást már szemüveg nélkül hallgatja. Varga Mihály államtitkárt különösebben nem érdekli az LMP-s reagálás, kinyitotta a Magyar Nemzet mai számát és olvas.

Schiffer András beszédének egy részletét az LMP-sek megtapsolják, de összecsapta a tenyereit Braun Márton fideszes képviselő is. Idővel gyorsan abbahagyta. Az LMP-s felszólalás közben Kövér László házelnök sem figyel különösebben, jegyzetelget kis kockás füzetébe.

13:45 - Megkezdődnek a reagálások, az első a gárda-mellényes Vona Gábor. Néhány fideszes kivonul a büfébe. Orbán mosolyog a jobbikos pártelnök mondatain. A kormányfő jegyzetel és vizet iszik Vona reagálása alatt, Szijjártó letette a tollat. Vona viccelődik, az MSZP is megtapsolja.

Orbán most orrot fúj. Régimódi textilzsebkendőt használ.

Bár a karzaton kevésbbé hallani, hogy mit kiabálnak be a képviselők (nyilván ezért is kellett a sajtót ilyen magaslatokba száműzni), de még ide is felhallatszott régi ismerősünk, a fideszes Pósán László. A politikus a szokásos formulát használva kiabált be Vona Gábor beszéde alatt: "Ülj le, egyes!" Vonát csak saját társai tapsolják meg beszéde végén.

13:30 - Nehezen halljuk itt a karzaton, hogy Orbán miről beszél, de lehet, hogy súlyos dolgokat jelent be, mert Semjén Zsolt arca is elkomorodott az utóbbi percekben és egyetlen bólintást sem láttunk tőle. Schmitt Pál pedig egyszerűen elbóbiskolt egy-egy pillanatra. Egyetlen dolog még, ami biztos Orbán frizuráján kívül: a beszédet pontosan megírt jegyzetekből olvassa. Ahogy rálátni innen a karzatról, csak egy-egy szó lett áthúzva tollal és került fölé új kifejezés.

Schiffer András elhagyja a helyét, és a mögötte ülő Osztolykán Ágnessel beszélget pár percet. Semjén Zsolt arca továbbra is mozdulatlan. Helyette, mintha Kocsis Máté (Fidesz) venné át az együttérző bólogatás feladatát. Semjén Zsolt most a kormányfő helyett a sajtókarzaton ülő és dolgozó médiamunkásokat szemléli.

Kövér László valamit felírt a négyzetrácsos kis füzetébe a ceruzájával, de - bár itt ülünk mögötte - nem látjuk mi lehet az. Orbán beszéde viszont jobban látható; a beszédírók (vagy épp maga a miniszterelnök) meglehetősen szellős sortávokkal dolgozott és egy oldalon minimum négy bekezdésre tagolta a mondanivalót.

Mesterházy Attila újít jegyzetein, hevesen elkezdte kisatírozni az eddig leírtakat. Gyurcsány kezét karba öltve figyeli a miniszterelnöki mondatokat. Szijjártó Péter pedig csak ír és ír és ír. Schmitt Pál államfő valakitől sms-t kapott. Az éleslátásával nem lehet gond, mert szemüveg nélkül el tudja olvasni.

És 13:43-kor megjött a második közbevető taps.

Továbbra sem érthető pontosan, hogy Orbán miről beszél, de a fideszes Horváth János is bealudt rajta. Csak most riadt fel, amikor a kormányfő befejezte a beszédet és a helyére sétált; kormánypárti vastapstól övezve. Schmitt Pál államfő most sem ütötte össze a tenyerét.

13:15 - Orbán kapja meg a szót és pulpitushoz sétál. A karzaton álló fotósok majd kiesnek, hogy elkapjanak még egy-egy jobb pillanatot. A kormányfő belekezd. Innen már csak a háta marad. Orbán hangja a sajtókarzaton nehezen hallható, ennek oka, hogy a patkó akkusztikai kialakítása olyan, hogy minden hangszóró a szónok mögötti sajtómunkásokkal ellentétes irányban közvetíti a hangot.

Szijjártó Péter a miniszterelnöki beszéd alatt egyelőre rajzolgat, jegyzetelget. Lázár János is irogat, de néha szemmel veri a szemben ülő szocialistákat is két sor között. A szocialista padsorokban olykor hangos nevetés tör ki, majd Lendvai Ildikóék is becsatlakoznak a kormánypárti tapsba. Semjén Zsolt kormányfő-helyettes elismerő mosolyt is ad a taps mellé. Schmitt Pál egyelőre egykedvűen ül, tapsolni még nem láttuk.

Közben megtelt a korábbi sajtópáholy is. Az ismerősök között Warvasovszky Tihamér ÁSZ-alelnök (korábbi szocialista politikus) és egy Somogy megyei fideszes pártkomisszár is feltűnik. Szijjártó és Lázár továbbra is lázasan jegyzetel.

Úgy látszik, nem csak Tóbiás Józsefnek jutott az elegáns Tablet gépből; Puch László szocialista pártigazgató és Fazekas Sándor agrárminiszter asztalán is hever egy. Haladnak a korral.

Orbán beszéde félhangosan jut el a karzatra, a fotósok egymás hátára mászva próbálnak minél jobb képet készíteni. Amíg nem szólnak a hivatali emberek: tessék ezt abbahagyni. Mesterházy Attila is úgy tesz, mintha nem figyelne. Jegyzetel és smsezik. Gyurcsány Ferenc pedig, bár takarásban alig látható: úgy tűnik követi Orbán mondandóját. Semjén Zsolt eddig egy percen belül ötször bólogatott egyetértően.

Pokorni Zoltán vagy alszik, vagy azért csukta be a szemét, hogy minél jobban átadja magát a miniszterelnöki beszédnek. Révész Máriusz kihasználja, hogy a hátsó sorban kevesen figyelik, ezért a kormányfői előadás helyett inkább újságot olvas. Szijjártó Péter pedig vagy regényt ír, vagy szószerinti leiratot készít, mert folyamatosan jegyzetel. Csak néha néz fel, akkor is a telefonján ellenőrzi - vélhetően - a friss üzeneteket.

A szocialisták közül Vadai Ágnesnek tetszik legjobban a kormányfői beszéd, többször is hangos tetszésnyilvánítással mutatja ki véleményét.

13:05 - Kövér László házelnök megnyitja az ülést.

Valószínűleg Schmitt Pált és az ÁSZ-elnökét köszöntötte, de az akusztika miatt a karzaton nehezen hallható, hogy a házelnök miről beszél. Szatmáry Kristóf fideszes politikus közben leejti a tollát, azért Schmitt Pál köztársasági elnök hajol le gyors reflexszel. Közben mandátumigazolás történik. Szalay Péter eskütétele alatt Szijjártó Péter bizonyítja: egy kézzel is tud sms-t írni.

Vona gárdamellényesen gratulált az új képviselőnek. Orbán, látva a jobbikos politikustárs ruházatát, elengedett egy poént a tőle jobbra ülő Semjén Zsolt felé. A kormányfő-helyettesnek tetszett a vicc. Közben megnéztük, Kövér László sem kopaszodik. Viszont újdonság, hogy egy minitévén követheti az állami tévé közvetítését.

13:03 - Érdekesség, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert egyelőre nem látni a patkóban, tárcavezetői foteljában egyelőre Cséfalvay államtitkár üldögél. Lehet, hogy a reformok bejelentésekor a pénzügyér nem is lesz jelen?

Megérkezett időközben Schmitt Pál köztársasági elnök is. Az első, akivel kezet fog: Semjén Zsolt. Majd megjött Orbán Viktor is. Ő nem kopaszodik. És az egyik utolsó Fidesz-vezető, aki szintén megérkezik: Lázár János. Úgy tudni, ma még az S8-as Audi hozta.

Szintén érdekes, hogy Matolcsy mellett Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter sincs egyelőre a patkóban, őt is egy államtitkár képviseli.

12:53 - Breaking News: Vona Gábor megint gárda-mellényben. A Jobbik elnöke zakóban érkezett, majd hanyagul az asztalára dobta. Most a helyén várja a kezdést. A szomszédos sorokban ülő Schiffer András láthatóan meglepődött a mellényen. Az LMP-s politikus gyorsan telefonálni is kezdett.

A korábbi sajtópáholyból éppen most zavarták ki a 168Óra két munkatársát, mondván az új rendszerben nem lehetnek ott. Hozzá kell tenni, hogy a sajtókarzaton már heringtömeg alakult ki, a korábbi sajtópáholy pedig üres; egyedül az MTI fotósai tartózkodnak ott.

Egy biztosan megállapítható már most: Varga Mihály kopaszodik.

12:50 - Az MSZP frakció legtrendibb képviselője Tóbiás József frakcióigazgató, aki egy elegáns Tablet-en internetezik. A fideszes Wittner Mária ma is a lila nadrág, szürke blézer összeállításban érkezett. Novák Előd és felesége Dúró Dóra (mindketten Jobbik) külön érkeznek a patkóba. Utóbbin elegáns szűk kosztüm. És piros hajmasni. Schiffer András közben jobbikos képviselőkkel mosolyog.

Újabb kiscsoportos foglalkozás: Navracsics Tibor most Semjén Zsolt általánosságügyi kormányfő-helyettessel és Pokorni Zoltánnal beszélget.

12:48 - A mai nap divatikonja címet egyelőre Szedlák Attila (Fidesz), aki sötétbarna öltönyhöz zöld inget és piros nyakkendőt húzott. A patkóban Répássy Róbert beszélget miniszterével, Navracsics Tiborral. A kormányfő-helyettes hanyagul zsebre dugott kézzel álldogál.

A kormányzati idillt Schiffer András zavarja meg, amikor átadja Navracsicsnak az LMP alkotmánykoncepcióját. A közigazgatási és igazságügyi miniszter mosolyogva lapoz bele. Schiffer is mosolyog. Répássy is mosolyog.

12:47 - Megérkezett az első LMP-s is a patkóba. Schiffer András kezében a pártja alkotmánykoncepciója.

12:43 - Mátrai Márta (Fidesz) a Hírlap után áttért a Népszabadságra.

12:38 - A Japán Nemzeti Tévé stábja munkatársunktól érdeklődik telefonon, hogy mi történik a T. Házban. Ők továbbra is a sarki kávézóban kénytelenek várakozni. Amit tudunk, szakmailag megosztunk velük.

12:36 - Mátrai Márta (Fidesz) békésen olvasgatja a mai Magyar Hírlapot.

12:32 - Fotósok a karzaton: "bezzeg az MTI három fotóst is küldött, minket meg nem hagynak lentről fényképezni. Nem Szalai Annamáriától és a médiatörvénytől kell félni, hanem attól, hogy ha csak az állami hírügynökség adhat rendes fotót egy eseményről, akkor nekem nem lesz munkám..."

12:27 - Fónagy János államtitkár az első kormánytag, aki megjelenik a patkóban.

12:24 - Néhány képviselő házi kispárnával teszi kényelmesebbé a hosszú parlamenti munkát. Lendvai Ildikó (MSZP), és Wittner Mária (Fidesz) mellett a kereszténydemokrata Pálffy István és Nagy Andor, illetve a fideszes Dankó Béla is kispárnán üli majd végig a tanácskozást.

12:16 - Kollégánkat most tájékoztatták arról, hogy a képviselői dohányzóból a sajtómunkásokat kitiltották. Az az újságíró, aki rá akarna gyújtani, menjen szabad térre. Vagy szokjon le. Az is megoldás.

12:11 - Az Országgyűlés sajtóosztályának egyik munkatársa végigjárta a karzatot és mindenkit megkérdezett, hogy valóban tudósító-e. Az volt. Huh...

12:06 - Az MSZP-sek közül Varga László az első szocialista fecske a patkóban. Szűcs Erika volt miniszter is elfoglalja a helyét. A fotósok közben arról beszélgetnek, hogy az állami hírügynökség (MTI) lesz talán az egyetlen, amely szemből is le tudja majd fényképezni a fontos beszédet tartó Orbán Viktor miniszterelnököt. Mindenki más csak a pulpitusra menet, vagy csak a tarkóját tudja majd megörökíteni.

12:01 - Nemcsak az újságírókat, a fotósokat is a karzatra száműzték. A fényképészek csakis innen készíthetnek felvételeket a dolgozó képviselőkről. Egyedül az állami hírügynökség (MTI) fotósai mozoghatnak a földszinti páholyokban és fotózhatják a politikusokat szemtől szemben.

11:57 - A sajtókarzaton a vékonyfájú tonettszékeket biztos ami biztos alapon a földhöz csavarozták.

11:48 - Jól rálátni Kövér László házelnök pulpitusára, asztalára. Friss A4-es lapokat, egy kis négyzetrácsos jegyzetfüzetet és egy frissen hegyezett sárga ceruzát kapott.

11:45 - Répássy Róbert az első honatya, aki megérkezik. Beteszi kártyáját a gépbe, igazít a nadrágon és kifelé veszi az irányt.

11:44 - A technikusok gyakorolnak, hangolják a mikrofonokat. A patkót beteríti a hang: "Or-bán Vik-tor.... jó... Navra-csics Ti-bor... ez is jó..."

11:38 - A Népszabadság On-linenak sikerült lefoglalnia az egyetlen konnektort a karzaton. Előre is elnézést minden más kollégától. Hosszabbító és elosztó nincs. Válság van. (Menetközben a sajtóosztály több elosztót is hozott. Megoldódott minden probléma....)

11:30 - Az Országgyűlés sajtóosztálya a téli szünetben átköltözött a meglehetősen szűkös sajtószobába; a helycserének köszönhetően sikerült kialakítani egy valóban impozáns sajtótermet: benne fából faragott szószéket, lcd-monitoron követhető állami közvetítéssel. A sajtómunkásoknak leginkább itt illik figyelni a T. Ház munkáját. Aki mégis testközelből szeretné nyomon követni a honatyák és honanyák munkáját, az kénytelen az emeleti karzatra (leánykori nevén X. páholy) ülni. A dolog szépsége, hogy innen a magasból minden képviselő szemben ül a nyilvánossággal (ejtsd: sajtó), így ezentúl könnyebb eltitkolni, hogy ha a laptopjaikon on-line pókereznek. Azt ugyanis a média ilyen magaslatokból nem látja.

11:12 - Bejutottunk a T. Házba. Belépés a sajtónak kizárólag a 4-es kapun. A neveket nem találják elsőre, de minden gördülékeny. A kormányőrök azt mondják: szerintük az uniós elnökség után visszaáll a régi rend.

10:45 - A Parlament Caféban a Japán Nemzeti Televízió stábja melegedik egy "cofé" mellett. Hiába szerettek volna a magyar Országgyűlés munkájáról forgatni, nem kaptak belépési engedélyt. Az új médiatörvényről készítenek kisfilmet. Tapasztalatuk már van.

 

Madártávlatból a patkó

Rendhagyó módon közvetítjük a 2011-es év első plenáris ülését a Népszabadság Online felületén. A megszokott percről percre rovatban ezúttal a hivatalos politikai eseményeket, felszólalásokat nem (azokat a NOL-on kizárólag az állami hírügynökség tudósításaiból ismerhetik ma meg), kizárólag azokat a történéseket mutatjuk be és tesszük közzé, amelyek a hivatalos közvetítésekből kimaradnak, amelyeket a tévékamerák nem mutatnak, nem mutathatnak.

Tesszük mindezt a tavaszi ülésszak első plenáris ülésén azért, mert az Országgyűlés hivatala korlátozta a sajtó munkatársainak eddig is egyre szigorított mozgását.

Míg korábban a sajtó munkatársai, a különböző médiumok parlamenti tudósítói hivatalos állandó belépővel léphettek be a T. Ház épületébe; az új rendelkezés szerint csakis előzetes akkreditációt követően engedik a belépést, minden nap külön-külön. Adott napon csak akkor nyerhet belépést az újságíró, ha előző nap délig regisztrált a hivatalnál. Ehhez kapcsolódik még, hogy a média munkatársai mostantól csak egyetlen kapun mehetnek be a T. Házba, s ez okozott is már tumultus jeleneteket.

Ahogy arról a NOL korábban a Rálátás-sorozatban már beszámolt, a sajtó képviselő a plenáris ülésteremben történtekről nem készíthetnek mozgóképeket. Mostantól a fényképezés is nehezített lesz; az eddigi, az ülésteremmel azonos szinten lévő sajtópáholyt ugyanis a Jobbik és az LMP szakértői kapják meg, az újságírók ezentúl a pulpitus feletti, emeleti karzatról figyelhetik csak a képviselők munkáját. Az Országgyűlés hivatala kikötötte még: az újságírók „magatartásukkal és megjelenésükkel nem sérthetik a T. Ház méltóságát", aki a rendelkezések ellen vét, annak belépési engedélyét visszavonják.

Úgy tudjuk, hogy a hétfői plenáris ülésre több külföldi forgatócsoport is megpróbált bejutni, de nekik nem engedték az akkreditációt sem, így kénytelenek házon kívül várakozni.

Mindezek miatt a NOL a mai napon rendhagyó módon tudósít a plenáris ülésen történtekről. Míg korábban percről percre adtuk a beszédeket és az ülésteremben történteket, ezúttal a politikai eseményeket nem, kizárólag a padsorokban zajló munkát közvetítjük. Az is mindenképpen tanulságos.

Kövér László az új sajtópáholyból fényképezve. A házelnök kis monitoron ellenőrizheti, hogy Orbánról megfelelő képet ad-e a közszolgálati tévé
Orbán Viktor miniszterelnök beszéde az Országgyűlés 2011 évi nyitgónapján. 2011.02.14. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.