galéria megtekintése

Fidesz-ország kisebb szigetekkel - választás percről percre

Választ az ország: most először ötéves mandátumot nyernek a győztes polgármesterek és helyhatósági képviselők. Túl jó az idő, esetleg a tét túl kicsi – mindenesetre az előző két önkormányzati választásétól elmarad a részvételi arány. Az biztos, hogy a Fidesz nyeri a legtöbbet, Budapesten és több vidéki városban azonban érdekes csaták lehetnek.

Két állampolgár, de csak egy választó - az országos átlag ennél is rosszabb lesz
Két állampolgár, de csak egy választó - az országos részvételi arány ennél is rosszabb lesz
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

00:05

Percről percre tudósításunk véget ért. Köszönjük a kitartó figyelmet!

 

00:00

Nem vicc: Szorosad településen döntetlennel végződött a polgármester-választás. Meg Fancsalon. Meg Alsótoldon. Továbbá Tengeriben, Lispeszentadorjánon, Mikén és Mezőnyárádon.

23:57

Több száz választást újra meg kell tartani. 152 település nem talált gazdára, 374 egyéni listás választást is meg kell ismételni. Ezen felül 7 egyéni választókerületben kell időközit tartani: Mezőtúr, Pilis és Tiszavasvári 1-1 körzetében döntetlen lett az eredmény, három helyen elmaradt a választás.

23:54

Mégiscsak jobban szeretjük a pártokat, mint a függetleneket. Utóbbiak több mint 5 millió szavazatot kaptak összesen, a pártok 6 milliónál is többet.

23:48

Minden megyében többségben van a Fidesz. A megyei közgyűlések tekintetében eddig BAZ és Csongrád billegett, de végül mindkettőben kormánypárti többség alakulhat.

23:41

A nap aranyköpése Bokrosé: Akkor állok egy esetleges baloldali összefogás élére, ha annak lesz éle.

23:39

Nem bírjuk kivárni a 100 százalékos feldolgozottságot, úgyhogy csak 99,72 százalékos biztonsággal állíthatjuk, hogy Tarlós István marad Budapest főpolgármestere, 49 százalékot kapott. A kétmilliós városban 290 ezren szavaztak rá. Bokros Lajos (MOMA) 213 ezer szavazata 36 százalékot ért. Staudt Gáborra (Jobbik) 42 ezren voksoltak (7,1%), az LMP-s Csárdi Antalra 33 ezren (5,7%), a liberális Bodnár Zoltánra 12 ezren, ami 2,1 százalékot jelent.

23:34

Négyszer annyi független jelölt jutott mandátumhoz, mint fideszes. A települési testületekben (kerekítve) 13 ezer független és 3 ezer fideszes jelölt került be. A baloldali ellenzék nagyjából 500, a Jobbik 442 mandátumhoz jutott.

23:30

Megvan a választások legnagyobb vesztese. Az Összefogás a civilekért nevű formációra 5-en szavaztak. Ezt még Dömötör Csaba Szövetségeseinek is sikerült lepipálniuk, ők 8 voksot zsebeltek be Zalaegerszegen.

23:25

A függetlenek nyerték az önkormányzati választásokat. A választási iroda összesítése szerint csaknem 4,3 millió szavazat érkezett független jelöltekre, a második helyen végzett a Fidesz (és szövetségesei) 3,6 millió szavazattal. A baloldali ellenzék különböző formációi összesen 1,2 millió, a Jobbik pedig 940 ezer voksot zsebelt be. Ezek szerint a baloldal megőrizte pozícióját, mint a legerősebb ellenzéki tömörülés.

23:21

Hiába próbálkozott a Fidesz-KDNP Angyalföld 12. számú egyéni választókerületének bevételével, Bálint Antónia, egykori aktmodell, műsorvezető alulmaradt az MSZP és lokálpatrióták által jelölt dr. Puchner Gábor mögött, aki a szavazatok 62,57 százalékát zsebelte be. Bálint a második helyen végzett 18,16 százalékkal.

Orbán és Tarlós - a két győztes
Orbán és Tarlós - a két győztes
Kurucz Árpád / Népszabadság

23:16

Megyünk tovább, 2018-ban le fogjuk váltani a kétharmadot - így zárta Vona Gábor Jobbik-elnök késő esti sajtótájékoztatóját. Az önkormányzati választásnak szerinte kettős tétje volt. Először is az, hogy a településeken kik lesznek a polgármesterek, kik kerülnek be az önkormányzati testületekbe és a megyei közgyűlésekbe. A másik tét pedig az volt, hogy ki lesz a Fidesz kihívója – írja helyszíni tudósítónk, Czene Gábor.

Vona úgy ítélte meg, hogy ez a kérdés eldőlt. A baloldal szerinte politikai és morális értelemben is széthullott, hiteles erőnek a Jobbik maradt. Fidesz vagy Jobbik? - a pártelnök így foglalta össze, miről fog szólni a magyar belpolitika 2018-ig. Vona megígérte, hogy megkezdik a felkészülést a kormányzásra.

Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban külön felhívta a figyelmet arra, hogy a Jobbik két dunántúli városban, Devecseren és Tapolcán is elnyerte a polgármesteri széket. Végleges eredmények hiányában Vona Gábor nem akart pontos adatot mondani, de annyi biztos - jelentette ki -, hogy a Jobbik 2010-hez képest megsokszorozta polgármesterei számát.

23:15

Eddig Püspökladányban volt a legszorosabb a verseny. Kilencvennégy százalékos feldolgozottságnál két szavazattal vezet Tóth Lajos független jelölt a fideszes riválisával szemben.

23:10

Biztos többsége lesz a Fidesznek a fővárosi közgyűlésben - a végleges adatok szerint 20 mandátumuk lesz, a baloldali ellenzéknek 12, a Jobbiknak egy.

23:06

Ezek már a baloldali ellenzék legerősebb pozícióit jelző, végleges adatok: öt budapesti kerületben és két megyei jogú városban (Salgótarjánban és Szegeden) lesz polgármesterük. A XXII. kerületnek civil, Békéscsabának pedig független vezetője lesz. Az összes többi kerület és megyei jogú város fideszes.

23:04

Plusz egy ellenzéki győzelem: Wittinghof Tamás marad Budaörs polgármestere, mégpedig 70 százalékos eredménnyel.

23:01

Ilyet sem láttunk még: 78 százalékos fölénnyel nyert Gödöllőn Gémesi György polgármester.

23:00

Öt százalék különbséggel, 46-41 százalékos arányban nyert a szocialista Molnár Gyulával szemben a fideszes Hoffmann Tamás a XI. kerületben.

22:58

Volt miépes lesz Kerepes polgármestere. Franka Tibor újságíró az Összefogás Kerepesért Egyesület színeiben indult és 46 százalékkal nyert.

22:57

Már hét polgármestere van a Jobbiknak. Devecseren és Tapolcán is legyőzték a Fideszt, és a szélsőjobboldali párt adja Hencida, Ózd, Recsk, Tiszavasvári és Törökszentmiklós vezetőjét is.

22:55

Nem lesz klingon képviselője Óbudának. A III. kerületi 1-es választókörben a sci-fi rajongó DK-s jelölt, a japán származású Miyazaki Jun 28,17 százalékos eredményével csak a második lett a fideszes Demeter Gellért Zsolt (43,9 százalék) mögött. A feldolgozottság 71,43  százalékos, úgyhogy érdemi változás nem várható a sorrendben.

22:53

Salgótarjánban az utolsó pillanatban fordított a baloldali összefogás jelöltje és elnyerte a polgármesteri széket. Dóra Ottó és a kormánypárti jelölt, Székyné dr. Sztrémi Melinda Anna között csupán 50 voksnyi szavazatkülönbség lett a végére.

Vona négy év múlva már a kétharmadot akarná megverni
Vona négy év múlva már a kétharmadot akarná megverni
Kovács Tamás / MTI

22:46

Ferencvárosban nyert Bácskai János jelenlegi FIDESZ-KDNP-s polgármester. A szavazatok 98,11 százalékos feldolgozottságánál az EGYÜTT-PM jelöltje, Gegesy Ferenc 7568 voksot kapott, míg az első helyen végzett Bácskai 7751-et.

22:43

Elvérzett Vágó István a XII. kerületi 8-as számú választókerületben. A DK televíziós játékmestere 29,46 százalékot kapott, míg a fideszes Kovács Lajos 50,56 százalékkal vitte a mandátumot.

22:39

Egyedül a Borsod megyei közgyűlésben szavazhatja le az ellenzék a kormányoldalt. A testületnek 14 fideszes, 8 jobbikos, 6 MSZP-s és 1 DK-s tagja lesz jelen állás szerint, tehát 1 fős többségbe kerülhet az ellenzék. Jász-Nagykun-Szolnok megyében is kicsi a különbség, ott 1 fős többsége lehet a Fidesznek.

22:37

A Jobbiknak lehet a második legnagyobb frakciója a megyei közgyűlések döntő többségében. Tizenöt megyében állnak a második helyen a Fidesz mögött, 3 megyében fej fej mellett állnak a szocialistákkal, az MSZP-nek pedig mindössze Csongrádban van több képviselője, mint a szélsőjobboldalnak.

22:36

Zuglóban nyert Karácsony Gergely. A baloldali összefogás jelöltje 92 százalékos feldolgozottság mellett 16813 szavazattal áll az első helyen. Rozgonyi Zoltán 15712 szavazattal követi őt. A Együtt-PM jelöltjének előnye már behozhatatlan.

Tűzoltóautó az MSZP budapesti székháza előtt vasárnap egy tűzjelző riasztása után
Tűzoltóautó az MSZP budapesti székháza előtt vasárnap egy tűzjelző riasztása után
Reviczky Zsolt / Népszabadság

22:35

Magyarország győzött, a békétlenség, a cinizmus és a a reménytelenség veszített. A következő négy évben naggyá fogjuk tenni Magyarországot – mondja a miniszterelnök, aki a sajtótájékoztatón a beszédét azzal zárja, a győzelem csak annyit jelent, hogy jogot szereztek a munkára.

22:34

Nőtt a kormánytöbbség a fővárosi közgyűlésben. A testületnek a főpolgármesteren kívül a 23 kerületi polgármester és további 9, kompenzációs listáról megválasztott képviselő lesz a tagja. A jelen állás szerint a Fidesznek összesen 20 képviselője lesz a közgyűlésben, az ellenzéknek 13, ebből egy jobbikos, egy civil jelölt.

22:32

Megvan a harmadik győzelmünk – mondja Orbán. a kötelező futballpárhuzam után. (Mi nehéz, megnyerni vagy megőrizni egy bajnokságot.) Több mint kétharmadunk van Budapesten – teszi hozzá.

22:29

Tarlós István lép a színre. Megköszöni Istennek, a szüleinek – akik már nem élnek –, a feleségének és Orbán Viktor miniszterelnök után a választóknak is. Úgy látszik, mégsem annyira liberális ez a város – fűzi hozzá később. A közönsége erre megtapsolja. Hajrá, Magyarország, hajrá, Budapest! – búcsúzik. 

22:26

A Jobbik örül, a hat polgármesterének – mondja Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője.

22:24

A huszonhárom megyei jogú városból húsznak lesz kormánypárti polgármestere. A baloldali ellenzék 2 polgármestert ad (Szegednek és Salgótarjánnak), Békéscsabának pedig független vezetője lesz. Ez az arány még módosulhat, Salgótarjánban néhány szavazat a különbség.

22:21

Fáj Gyurcsánynak az is, hogy a baloldal nem állt egyhangúlag Bokros mögé. Sehol nem győztünk, ahol demokraták nem fogtak össze – teszi hozzá. Szerinte a következő évek azt a világos feladatot tűzik ki, hogy „teremtsük meg” az orbáni maffiakormánnyal szembeni demokratikus alternatívát.

22:18

Gyurcsány Ferenc DK-elnök áll a nyilvánosság elé. Nem hátráltunk – mondja, hozzátéve, hogy Magyarországon ma négy országos párt van, a Fidesz, az MSZP a Jobbik és a DK. Megköszöni a választóknak, akik „fáradtak” voltak. Szívének kedves Botka szegedi győzelme, de fáj a csepeli és újbudai vereség.

22:14

Fordult a kocka Ferencvárosban: eddig az Együtt-PM jelöltje állt nyerésre, de a szavazatok 94 százalékának feldolgozása alapján a fideszes Bácskai János győzött 7444 szavazattal, Gegesy 7265 voksot kapott.

22:13

Biztosan polgármester Geiger Ferenc a XXIII. kerületben. A civil szervezetek által jelölt polgármester 37,28 százalékkal nyert. A második helyen a Fidesz-KDNP jelöltje végzett a voksok 26,42 százalékkal.

22:11

Tönkreverték a Fideszt Pakson. 76,47 százalékos feldolgozottságnál Süli János (NP) 78.36 százalékon áll, Kozmann György (Fidesz-KDNP) 21,64 százalékot kapott.

Gyurcsány a fáradtságra és a széthúzásra panaszkodott
Gyurcsány a fáradtságra és a széthúzásra panaszkodott
M. Schmidt János / Népszabadság

22:08

Érpatak az érpatakiaké. A független Orosz Mihályt 39 százalékkal újraválasztották, és egyik pártnak sem sikerült megszorongatnia: még a kormánypárti kihívója is csak 27 százalékot kapott.

22:07

Miskolcot megnyerte a megyei jogú város jelenlegi polgármestere, Kriza Ákos. A szavazatok 93,75 százalékos feldolgozottságánál a Fidesz-KDNP jelöltje 42,38 százalékot szerzett, míg az őt követő Pásztor Albert a szavazatok 33,28 százalékát tudhatja magáénak. A Jobbik jelöltje a harmadik helyre futott be. 

22:04

Ózdnak is jobbikos polgármestere lesz. Janiczak Dávid szoros versenyben nyert a kormánypárti jelölttel, Fürjes Pállal szemben. Végül 38,57-37,96 arányban nyert a jobbikos jelölt. A baloldali ellenzék jelöltje Veres Zoltán volt, ő alig több mint 20 százalékkal a harmadik helyen végzett.

21:57

Törökszentmiklós után két másik településen is nyerésre áll a Jobbik: a hajdú-bihari Hencidán Szémán László, a hevesi Recsken pedig Nagy Sándor lett a polgármester a nem hivatalos végeredmény szerint.

21:55

Ásotthalmon győzni látszik Toroczkai László. Mondjuk a Hatvannégy Vármegye emblematikus politikusa nincs nehéz helyzetben, mivel egyedüli jelölt volt. Az adatok feldolgozottsága csak 40 százalékos, úgyhogy talán még korai lenne ünnepelnie.

21:52

Ózdon vezet a Jobbik. A voksok 97,3%-os feldolgozottsága mellett, mindössze harminc szavazatnyi előnnyel, első helyen áll Janiczak Dávid. A második helyen Fürjes Pál, a Fidesz-KDNP jelöltje van.

21:50

Megvan az Együtt-PM első győzelme: Karácsony Gergely 43-40 arányban legyőzte Rozgonyi Zoltán kormánypárti jelöltet, így ő lesz Zugló polgármestere. Ez sem hivatalos végeredmény még, de a 67 százalékos feldolgozottság már elég magas arány.

21:49

Salgótarjánban még nyerhet a baloldal. Az MSZP-DK-EGYÜTT-TVE-ST jelöltje, Dóra Ottó 41,77 százalékon áll a második helyen. Az őt megelőző Székyné dr. Sztrémi Melinda Anna a voksok 43,22%-át tudhatja magáénak. Az észak-magyarországi megyei jogú városban a feldolgozottság 77,5 százalék.

21:47

Húsz év után bukott el a fideszes polgármester Siófokon: 91,30 százalékos feldolgozottság mellett a volt rendőrkapitány, a független Lengyel Róbert 62,01 százalékon áll. A két évtizede városvezető Balázs Árpád (Fidesz-KDNP) 35,13 százalékot, Kelemen László Zsolt (független) 2,86 százalékot kapott.

A régi-új budapesti főpolgármester a miniszterelnök után azért a választóknak is mgköszönte
Tarlós a miniszterelnök után azért megköszönte a választóknak is
Kurucz Árpád / Népszabadság

21:45

Újraválasztotta a budapestiek többsége Tarlós Istvánt. A kormánypárti főpolgármester - 75 százalékos feldolgozottságnál - 50 százalékkal nyert, Bokros Lajos 35 százalékot ért el. A jobbikos Staudt Gábornak 7,6 százalékot sikerült elérnie, az LMP-jelölt Csárdi Antalnak 5,6 -ot, a liberálisok Bodnár Zoltánjának 2 százalékot.

21:40

Egyetlen jobbikos tagja lehet a fővárosi közgyűlésnek. Tokody Marcell Gergely kompenzációs listáról került be, polgármesterjelöltjeik közül pedig senki sem nyert Budapesten. Az új testületnek a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és a 9, kompenzációs listáról bekerülő képviselő lesz tagja.

21:35

Matolcsy neje vitte Balatonakarattyát. Matolcsy Gyöngyi 67,61 százalékot kapott, ellenfele, a szintén függetlenként induló Vatics Erzsébet 32,39 százalékot kapott.

21:30

Összesen 14 ellenzéki tagja lehet a fővárosi közgyűlésnek. A testületnek 33 tagja van: a főpolgármester, a 23 kerületi polgármester és a kompenzációs listáról bejutó további 9 képviselő. A jelenlegi állás szerint 6 kerületben várható ellenzéki győzelem, Tarlós Istvánon kívül 17 kerületben is fideszes polgármester lesz. A kompenzációs listáról pedig összesen 8 ellenzéki juthat be (köztük egy jobbikos), illetve egy fideszes. Így  69 százalékos feldolgozottság tanúsága szerint ötfős többsége lehet a kormányoldalnak.

21:29

Csepelt a kormánypártok vihetik, a jelenlegi állás szerint. A XXI. kerületben 78,57 százalékos feldolgozottságnál több mint 47%-kal vezet a FIDESZ-KDNP színeiben Borbély Lénárd László. A DK jelöltje 35,26 százalékkal áll a második helyen.

21:26

Szekszárdon Ács Rezső, a Fidesz-KDNP jelöltje vezet, majdnem hét százalékot verve az LMP-s Hadházy Ákosra, akivel szemben a baloldali pártok nem állítottak ellenzéki jelöltet. A városban 82,05 százalékos a feldolgozottság.

21:23

Esztergom elveszni látszik a jelenlegi polgármester, Tétényi Éva számára. A szavazatok 92 százalékos feldolgozottsága mellett Romanek Etelka, a Fidesz-KDNP jelöltje vezet 46,77 százalékkal. Tétényi független jelöltként a második helyen követi őt a voksok 43,58 százalékával.

21:21

„Bokros Lajosra szavaztam" - mondta Falus Ferenc, az Együtt-PM korábbi főpolgármester-jelöltje újságíróknak a szövetség budapesti eredményváró helyszínén. Arra a kérdésre, hogy megérte-e a visszalépés, Falus azt válaszolta, ezt most már nem lehet megmondani, de egy dolog biztos, azzal, hogy Bokros Lajossal „összekapaszkodtak”, jobb eredményt értek el. „Azt azonban az első perctől lehetett tudni, hogy Bokrossal együtt igazi kihívói vagyunk Tarlós Istvánnak" - értékelte, közölve, nem Gyurcsány Ferenc DK-elnök forgatókönyve volt az, hogy ő lépjen vissza, a baráti köréből is sokan ezt javasolták, végül az érintett pártok vezetőit megkérdezve döntött erről. (MTI)

21:17

Jobbikos polgármestere lehet Törökszentmiklósnak. A szavazatok 83 százalékának feldolgozása alapján Markót Imre 46,5 százalékkal vezet, Juhász Enikő (Fidesz-KDNP) csak 37 százalékot kapott, míg Kucsera György, a baloldali ellenzék és civil szervezetek jelöltje 16 százalékot.

Falus és Bokros. Összekapaszkodtak
Falus és Bokros. Összekapaszkodtak
Beliczay László / MTI

21:15

Schwartz Béla (MSZP) megtartotta Ajkát. A szavazatok 100 százalékának összesítése után: Schwartz Béla (MSZP) - 50,77%, Fenyvesi Zoltán Mihály (Fidesz-KDNP) - 42,71 százalék, Pataricza György (Jobbik) - 6,52 százalék, Keller Imre (DK) - visszalépett.

21:10

Szoros a verseny Szombathelyen: száz szavazatnyi különbséggel vezet Puskás Tivadar az ellenzéki Ipkovich György előtt (43,75 kontra 42,9 százalék). Itt még fordulhat az eredmény, hiszen a szavazatoknak még csak a 43 százalékát számlálták össze.

21:09

Újabb részeg szavazó került elő: rendőri intézkedést kértek a szavazatszámláló bizottság tagjai egy ittas választópolgárral szemben Alsószentmártonban vasárnap este - közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság. A siklósi rendőrök a férfit a polgármesteri hivatalban berendezett szavazókörben tanúsított agresszív, megbotránkoztató viselkedése miatt előállították, őrizetbe vették, és garázdaság miatt eljárást indítottak ellene.

21:07

Terézvárosban és Erzsébetvárosban valószínűleg maradnak a jelenlegi Fidesz-KDNP-s polgármesterek. A VI. kerületben 63,33 százalékos feldolgozottságnál vezet Hassay Zsófia a szavazatok 49,81 százalékával. A VII. kerület polgármesteri székében maradhat Vattamány Zsolt. Közel 74 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 44,29%-át bitorolja. A FIDESZ-KDNP polgármesterei mindkét kerületben 10 százalékot vernek a baloldali pártok jelöljeire.

21:05

A papírforma érvényesült Győrben, a különbség viszont elképesztő: Borkai Zsolt 60,7 százalékkal vezet, az Együtt-MSZP jelöltje, Szabó Sándor Józsefné 13,6 százalékot kapott, a szavazatok 48 százalékának feldolgozása nyomán.

21:04

Botka László fölényesen vezet a szegedi polgármester-választáson. A baloldali ellenzék jelöltje 58 százalékkal az első helyen áll, és miután már 80 százalékos feldolgozottsági arányról van szó, ez az eredmény sem valószínű, hogy fordulhatna. Kothencz Jánosra a mostani állás szerint alig 40 százalék voksolt, a jobbikos jelöltnek pedig a 4 százalékot sem sikerült szereznie.

21:02

Csalódtak a politikában a választók - mondta a szocialista Kovács László az Origónak. Szerinte az MSZP-nek mindig is a kommunikáció volt a gyenge pontja: a legjobb ügyet sem tudta olyan hatásosan tálalni, mint a Fidesz a negatívokat.

20:53

Lazók Zoltán (DK-Együtt-MSZP) Oroszlány polgármestere a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 100 százalékának összesítése után (az eredmény nem végleges). A jelöltek sorrendje: 1. Lazók Zoltán (DK-Együtt-MSZP) - 45,20 százalék (2507 szavazat), 2. Vargáné Vojnár Katalin (Fidesz-KDNP) - 38,91 százalék (2158 szavazat), 3. Szabó Mihály (Jobbik) - 12,08 százalék (670 szavazat), 4. Balogh Tibor Imre (Független) - 2,13 százalék (118 szavazat), 5. Kőmives László Gábor (LMP) - 1,68 százalék (93 szavazat). Az eredmény nem végleges. (MTI)

Tóbiás József MSZP-elnök se Orbánt, se yurcsányt nem fogadja már el
Tóbiás József MSZP-elnök azt mondta, se Orbánt, se Gyurcsányt nem fogadja már el
Reviczky Zsolt / Népszabadság

20:49

Növekszik az MSZP előnye Angyalföldön. XIII. kerület, 14,29 százalékos feldolgozottságnál:

Tóth József (MSZP) 70.98%,
Bagdy Gábor (Fidesz-KDNP) 22.2%,
Benke László (Jobbik) 4.15%,
Rákosi Judit (LMP) 2.67%

20:47

Már jönnek adatok Zuglóból is. 6,67 százalékos feldolgozottság mellett:

Karácsony Gergely (Együtt-PM) 41,75 %,
Rozgonyi Zoltán (Fidesz-KDNP) 39.32 %,
Várnai László (CivilZugló) 8.13 %,
Czeglédi János (Jobbik) 7.11 %,
Barta János (LMP) 3.69 %

20:46

Lázár János fellegvárát, Hódmezővásárhelyt megnyerte a Fidesz-KDNP jelöltje, Almási István. A második helyen a Jobbik jelöltje, Molnár László Vilmosné végzett. A baloldali pártok jelöltje csak a harmadik helyre futott be.

20:45

Tatabányát is megnyerte a Fidesz. A feldolgozottság már 92 százalékos, tehát már-már végleges az eredmény. Eszerint Schmidt Csaba 55 százalékkal győzött, a baloldali Fekete Miklós 33 százaléknyi voksot kapott.

20:44

Bebes István Géza (Fidesz-KDNP) újra Körmend polgármestere lett a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 100 százalékának összesítése után. Bebes 63 százalékkal győzött, kihívói a 10 százalékot sem érték el.

20:43

Ismét Porga Gyula (FIDESZ-KDNP) Veszprém polgármestere a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 100 százalékának összesítése után. 54 százalékkal győzött, a baloldali ellenzéki jelölt Katanics Sándor sem tudta megszorongatni a maga 31,78 százalékával, nemhogy a Jobbik héttel.

20:42

Az európai parlamenti választás azt mutatta, hogy az LMP-nek nem kedvez az extrém alacsony részvétel – nyilatkozta az MTI-nek Schiffer András, a párt társelnöke. Schiffer a párt eredményváró rendezvényén azt mondta, az első eredmények szerint könnyen lehet, hogy a Fidesz újfent tarolni fog.

20:41

Szoros a küzdelem Budapest IX. kerületében. 30 százalékos s feldolgozottságnál fej fej mellett Bácskai János, Ferencváros jelenlegi polgármestere és Gegesy Ferenc az Együtt-PM jelöltje. A jelenlegi állás 44,59%-43,62% Gegesy javára.

20:39

Budapest, 17,28 százalékos feldolgozottságnál:

Tarlós István (Fidesz-KDNP) 50,16%,
Bokros Lajos(MoMa) 33,90%,
Staudt Gábor (Jobbik) 8,62%,
Csárdi Antal (LMP) 5,35%,
Bodnár Zoltán (MLP) 1,97%

20:37

Nem balra húz a romkocsmák népe. VII. kerület, 55,26 százalékos feldolgozottság:

Vattamány Zsolt (Fidesz-KDNP) 45.61 %,
Farkas Ferenc (DK) 30.77 %,
Moldován László (LMP) 10.08 %,
Stummer János (Jobbik) 8.1 %,
Almási-Kecskés Gusztáv (MLP) 3.18 %,
Fazekas László Márk (Független) 2.26 %

20:32

Kétharmaddal nyerte a hódmezővásárhelyi polgármester-választást Almási István. A kormánypárti jelöltre 61 százalék szavazott, míg a Jobbikéra 17, a baloldali ellenzék jelöltjére csak 15 százalék. Ez már valószínűleg a végleges arányokat tükrözi, már a szavazatok 80 százalékát összeszámolták.

Jávor Benedek és Bajnai Gordon az Együtt-PM eredményváróján
Jávor Benedek és Bajnai Gordon az Együtt-PM eredményváróján
Teknős Miklós / Népszabadság

20:31

Felcsúton nyert Mészáros Lőrinc. A szavazatok 82,83%-át szerezte meg a jelenlegi polgármester. Az eredmény már biztos, a községben 100 százalékos a feldolgozottság.

20:28

Korábban kellett volna becserélni Bokrost? 5,11 %-os feldolgozottságnál:

Tarlós István (Fidesz-KDNP) 49,98%,
Bokros Lajos(MoMa) 33,36%,
Staudt Gábor (Jobbik) 9,54%,
Csárdi Antal (LMP) 5,26%,
Bodnár Zoltán (MLP) 1,87%

20:27

VI. kerület, 10,0 százalékos feldolgozottság:

Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) 47.82%,
Kiss Róbert (Együtt-PM) 35.32%,
Heltai László (LMP) 9.52 %,
Tompáné Fazekas Gabriella Magdolna (Jobbik) 5.85 %,
Orbán Gergely Zoltán (MLP) 0.89 %,
Somodi Jánosné (Szociáldemokraták) 0.6 %

20:24

Lebőg az ellenzék Debrecenben: 56 százalékkal vezet Papp László (Fidesz-KDNP), a második helyen a jobbikos jelölt áll 17 százalékkal, a harmadikon a DK-s 12 százalékkal.

20:23

Az önkormányzati választási eredmények nagyon kis feldolgozottsága alapján fideszes vezetők arról tájékoztatták a Népszabadságot, hogy a fővárosban Tarlós István 15-20 százalékos előnnyel vezet riválisai előtt – írja helyszíni tudósítónk, Csuhaj Ildikó. A három baloldali bástya polgármesterei - a XIII. kerületben Tóth József, Kispesten Gajda Péter, Pesterzsébeten pedig Szabados Ákos „stabilan vezet” – azaz az MSZP-sek megőrzik e pozícióikat. A IX. kerület - ahol Gegesy Ferenc áll a fideszes Bácskai Jánossal szemben „nagyon szoros", Kőbányán viszont a fideszes polgármesterjelölt, Kovács Róbert esélyei „határozottan jók" a baloldal jelöltjével, a DK-s Élő Norberttel szemben - legalábbis így tudják a fideszes elnökségben. A Belvárosban Szentgyörgyvölgyi Péter „utcahosszal" vezet Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető kerületében.

Ami a vidéki városokat illeti, a kormányoldalon úgy értékelik az eddigi eredményeket, hogy Miskolcon és Nyíregyházán jól állnak a jelöltjeik, viszont Szombathely és Sopron szintén szoros lesz. Sopron meglepte a fideszes vezetést is - mondták munkatársunknak.

20:22

Budapest XXIII. kerületében a civil szervezetek által támogatott Geiger Ferenc vezet toronymagasan a Fidesz-KDNP jelöltje előtt. Orbán Gyöngyinek 23.64 százaléka van, míg Geigernek 37,39. A baloldali pártok jelöltjei egy-két százalékon állnak. A kerület feldolgozottsága 12,5 százalékon áll.

Fodor Gábor négy év múlva már öt százalékon látja a Liberálisokat
Fodor Gábor négy év múlva már öt százalékon látja a Liberálisokat
Reviczky Zsolt / Népszabadság

20:17

Az esélytelenek nyugalmával, kedélyes hangulatban várja a Magyar Liberális Párt (MLP) nagyjából harminc-negyven támogatója a Sas Centerben az önkormányzati választási eredményeket – írja tudósítónk, Batka Zoltán a helyszínről. Fodor Gábor pártelnök és Bodnár Zoltán főpolgármester-jelölt este háromnegyed nyolcra érkezett meg az eredményváróra. Bodnár Gábor hétórai sajtótájékoztatóján mindenekelőtt részvétét fejezte ki Váradi András, az Együtt alcsútdobozi polgármester-jelöltje váratlan és tragikus halála miatt. Bodnár Gábor úgy fogalmazott: „Váradi András sorsa az elmúlt négy évben kifejezte az Orbán-rendszer lényegét." Pontosan ezért, az Orbán-rezsimmel szemben indította a liberális párt a jelöltjeit az önkormányzati választásokon." Bodnár Zoltán elmondta: országszerte több mint háromszáz jelöltjük indult.

Egyelőre még nem tudni, hogy hányan szavaztak rájuk, ám Bodnár Zoltán már eredménynek nevezte azt, hogy sikerült a MLP-t önállóan megmutatni a szavazóknak. Ez „reményt adhat arra, hogy a liberalizmus eszméje újból termékeny talajra hullhat Magyarországon, különösen a fiatalok között és a liberalizmus nem csak szitokszó lesz az országban."

20:15

Balaicz Zoltánnak, a kormánypárt zalaegerszegi polgármester-jelöltjének sincs félnivalója: 63 százalékkal vezet, a jobbikos és a szocialista jelölt 11, illetve 10 százalékkal kullog mögötte. Ez az eredmény sem változhat már jelentősen, miután már a szavazatok 78 százalékát feldolgozták.

20:14

Már 85 százalékos a feldolgozottság Kaposváron, úgyhogy ez már biztosan nem fordul át, Szita Károly fideszes polgármesternek nincs kitől tartania, 65 százalékkal toronymagasan vezet. A baloldali ellenzéki jelölt 20, a Jobbik 10 százalékon áll.

20:12

XIII. kerület, 1,02%-os feldolgozottságnál:

Tóth József (MSZP) 68.35%,
Bagdy Gábor (Fidesz-KDNP) 25.23 %,
Benke László (Jobbik) 4.59 %,
Rákosi Judit (LMP) 1.83 %

20:07

Miskolcon tízszázalékos feldolgozottságnál Kríza Ákos vezet a voksok 51 százalékával. Pásztor Albert, a baloldal jelöltje a második helyen áll 41 százalékkal. Őt követi a Jobbik jelöltje, 23,7%-kal a harmadik helyen. Az indulók között 9-10 százaléknyi szavazatkülönbség van. Miskolcon várták a legszorosabb eredményt az elemzők, ez eddig nem látszik beigazolódni.

20:05

Debrecenben vezet a Fidesz-KDNP 8,76 százalékos feldolgozottságnál vezet Dr. Papp László a kormánypártok jelöltje a szavazatok több mint 50 százalékával. A második helyen jelenleg a Jobbik jelöltje, Kőszeghy Csanád Ábel áll a voksok 19,22 százalékával.

20:04

Jönnek a részeredmények Budapestről. 1,80 százalékos feldolgozottságnál

Tarlós István (Fidesz-KDNP) 51.65%,
Bokros Lajos (MoMa) 30.54%,
Staudt Gábor (Jobbik) 11.13%,
Csárdi Antal (LMP) 4.82%,
Bodnár Zoltán (MLP) 1.86%.

20:01

Nagyjából minden térségben, minden megyében ugyanannyian mentek el szavazni, mint 2010-ben - nyilatkozta a Kossuth Rádiónak Fodor Csaba. A Nézőpont Intézet elemzője nem számít nagy meglepetésekre. Szerinte a baloldal - ahogy tavasszal - most sem volt képes arra, hogy "téthelyzetté fűtse fel a kampányt". Ez főként azokban a budapesti kerületekben lehet majd érdekes, amelyek esélyesek lehettek a baloldal számára - tette hozzá.

Huber Szebasztián, a Forum Politicum szakértője pedig arról beszélt a rádióban: korábban a baloldal elemzői azt mondták, hogy a baloldalnak a nagyobb részvétel kedvezhet, mert az mutatja a kormányváltó hangulatot. A szakértő hozzátette: azokban a kerületekben, ahol esélyesebbnek gondolta magát a baloldal, alacsonyabb volt a részvétel. Ezek alapján sem várható meglepetés az eredményben. Vannak olyan körzetek, amelyekre érdemes odafigyelni. Szerinte a legélesebb verseny Miskolcon várható, ahol a korábbi felmérések alapján fej-fej mellett halad a három polgármesterjelölt, Kriza Ákos, a Fidesz-KDNP, a több baloldali párt által támogatott Pásztor Albert, valamint Jakab Péter, a Jobbik jelöltje. Érdekes lehet, hogy a Jobbiknak sikerül-e egy megyei jogú várost elhódítania - jegyezte meg Huber.

19:56

Az orosz MGIMO öregdiákjainak a moszkvai világtalálkozójára hivatalos Kovács Béla jobbikos EP-képviselő, aki a konferencia meghívója szerint hétfőn szólal fel. Ezt a 444 szúrta ki. Az állítólag túlságosan jó orosz kapcsolatai miatt a pártjában csak  KGBéla gúnynéven ismert politikus szerintük ezért nincs pártja eredményváró rendezvényén. A moszkvai diplomataképző fórumának meghívója szerint egyébként „B. Kovács" - többek között ciprusi és mongól résztvevők társaságában - éppen az „Oroszország és a modern világ - a fejlődés irányai" című szekcióülésen szólal fel.

Rogán már nyilatkozik
Rogán már nyilatkozik
Kurucz Árpád / Népszabadság

19:45

 Az újságíróktól külön gyülekeznek a politikusok a DK Teréz körúti központjában - közölte a hvg. Szimpatizánsok nincsenek, nem úgy, mint a májusi EP-választáson, amikor nagy bulit rendeztek egy közeli szórakozóhelyen.

19:44

Rekordalacsony, 35,6 százalékos volt a részvétel Hajdú-Biharban, de még a megyei átlagnál is kevesebben mentek el szavazni Debrecenben, ahol a választásra jogosultak 26 százaléka voksolt. Pécsen a részvétel 30 százalékos, tízzel kevesebb a megyei átlaghnál. Budapesten, Miskolcon és Szegeden is 40 százalék körüli volt a részvételi arány.

19:38

Az emberek a fenekükkel szavaztak, azaz a fotelt választották a szavazóurna helyett - nyilatkozta az Indexnek Csárdi Antal, az LMP főpolgármester-jelöltje. Ezt a következtetést az alacsony részvételi adatokból vonta le. Szerinte az emberek csalódottak, kiábrándultak a politikai vezetésből. Annyira, hogy ez már nem is a protest szavazásban valósul meg, hanem az otthonmaradásban. Úgy véli azonban, az LMP jó úton jár, helyesen ismerte fel, hogy a politika az emberek feje felett zajlik. Cicaharc helyett a problémákat kell oldani – jelentette ki harciasan.

19:35

„Az alacsony részvétel azt jelzi, hogy nem volt hangulat a váltásra" - mondta a VS-nek Tüttő Kata. Az MSZP elnökségi tagja nem valószínűsíti, hogy a párt budapesti vezetésének mennie kéne, de úgy véli, elemezni kell az elmúlt négy évet, hogy kiderüljön, miért támogatják ennyien „az embereket hülyének néző” kormányt.

19:32

Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje minimum a párt pozícióinak a megőrzését várja a megméretéstől. Az ATV adásába hiba csúszott, a bejelentkező riporter szavainak az utolsó szótaga rendre elveszett valahol az éterben. Kálmán Olga műsorvezető szerint így volt izgalmas.

19:27

Tarlós István budapesti főpolgármester fő ellenfele, Bokros Lajos volt pénzügyminiszter csak kilenc körül fog megérkezni a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) eredményvárójára. 

19:24

A Bálnában várja a választási eredményeket a Fidesz. A pártrendezvényen elkülönítették az újságírókat a bálna fejébe. A politikusok egy külön VIP-részlegen gyülekeznek, egyelőre még nem sok ember mozog az épületben.

Várakozás az MSZP-nél. A budapesti vezetésnek nem kell mennie
Várakozás az MSZP-nél. A budapesti vezetésnek nem kell mennie
Reviczky Zsolt / Népszabadság

19:22

Az ATV tudósítója szerint az eddig megszokott trendekkel ellentétben nem hívtak szimpatizánsokat az MSZP székházába.

19:14

A nemzetiségi önkormányzati képviselők vasárnapi választásán este 7 órakor bezártak a nemzetiségi szavazókörök. Idén először egyszerre választották meg a nemzetiségek a helyi, megyei és országos önkormányzatokat, de vasárnap este csak a települési szintű választások eredménye lesz meg, a területi és országos választás eredménye későbbre várható – írja az MTI.

19:12

Budapest gazdagabb részeiben jelentősen nagyobb volt a választók aktivitása, mint a pesti belső kerületekben. A VS.hu által közölt adatok szerint 17:30-ig a legtöbben a XI. kerületben, a sasadi válasaztókörtökben voksoltak, ott 53,59 és 52,08 százalékos az arány. A harmadik a XII. kerület 27-es választóköre, 50,94 százalékkal.

Megdöbbentően kevesen, 11,52 százaléknyian szavztak a józsefvárosi 31-es szavazókörben, a Dankó utca-Mátyás tér környékén. De a közeli Práter utcában is csak 15,29, a Magdolna utcánál 16,87 százalék az arány.

A baloldal számára legfontosabb kerületekben, a XIII-ikban és a XIV-ikben átlagos, 37,44 és 38,82 százalékos a részvétel. Az országgyűlési választás legnagyobb csatáját hozó XVII. kerületben 36,93 százalék ment el szavazni.

Fontos célja volt a baloldalnak Erzsébetváros és Terézváros visszafoglalása, de ezekben a kerületekben is csak 30, illetve 31 százalékos volt a voksolók aktivitása.

19:07

A szavazatszámláló bizottságoknak először több adminisztratív feladatot el kell végezniük, mielőtt az urnákat felbonthatnák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát. Csak ezek után bonthatják fel az urnákat – írja az MTI. A szavazatszámláló bizottság a szavazatokat minden esetben legalább kétszer számlálja meg.

A szavazás 19 órakor véget ért
A szavazás 19 órakor véget ért
Kurucz Árpád / Népszabadság

19:00

Urnazárás. Az április 6-i országgyűlési és a május 25-i EP-választás után ez volt a harmadik és az utolsó nagy politikai megméretés a pártok számára Magyaraországon.

Áprilisban bojkottáltuk a Fidesz és a DK rendezvényét.  Népszabadság szerkesztősége úgy döntött, hogy nem ad helyszíni tudósítást a Fidesz és a Demokratikus Koalíció eredményváró rendezvényéről, mert az érintett pártok bizonyos médiumok képviselőit nem akkreditálják az eseményre.  Fidesz a 444.hu, a Cink, a Magyar Narancs és a Hír24 újságíróit nem engedte be a területre sok külföldi tudósítóra, valamint a helyszűkére való hivatkozással. A DK a Hír TV és az MTV regisztrációját nem fogadta el, mert nem kívánatosnak tartja a két tévés csatorna jelenlétét.

18:43

Tenken egy „erősen illuminált állapotban” lévő szavazópolgár vasárnap délután felszakította az egyik urnát a boríték behelyezésekor - tájékoztatta Heves megye aljegyzője, a területi választási iroda kommunikációért és médiakapcsolatokért felelős tagja az MTI-t.

Kovács Csaba elmondta: a szavazatszámláló bizottság tagjai azonnal lezárták és félretették a sérült urnát. A bizottság úgy határozott, hogy a lezárt urnában lévő szavazatokat a szavazás végén a többivel együtt fogják megszámolni - közölte.

Ercsi 6-os számú szavazókörében is egy erősen ittas választópolgárt kellett a rendőrséggel kivezettetni, miután többszöri felszólításra sem volt hajlandó távozni - közölte a Fejér megyei város helyi választási irodája.

18:10

17.30 óráig a szavazásra jogosultak 39,82 százaléka (3 253 788 szavazó) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.
A fővárosban a szavazók 37,34 százaléka, 523 677 választópolgár adta le szavazatát 17.30 óráig.

A megyék közül a részvételi arány 17.30 órakor Nógrád megyében volt a legmagasabb, 48,03 százalék, ami 79.656 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt: 35,62 százalék, 156 920 szavazó.

Az 1998-as önkormányzati választáson 39,74 százalék, a 2002-es választáson 45,78 százalék szavazott 17.30 óráig. A nyolc évvel ezelőtti önkormányzati választáson a választásra jogosultak 46,53 százaléka voksolt 17.30 óráig, négy évvel ezelőtt pedig 41,77 százaléka.

18:07

Nyolc településen kell majd időközi választást tartani, mert hét helyen nem volt egyetlen polgármesterjelölt sem, két településen pedig kevesebb képviselőjelölt indult, mint a testület tagjainak száma. Részletek itt.

*

Nagyjából 8 millió 170 ezer választásra jogosult járulhatott ma az urnák elé, a nemzetiségi választáson 241 ezren vehetnek részt. A szavazóhelyiségek este hétig állnak nyitva. A részvételi adatok szerint előfordulhat, hogy a 45 százalékot sem éri el a voksolók aránya. Az egyfordulós választás eredménye azonban nincs érvényességi küszöbhöz kötve, így a kevés szavazó is eldöntheti a versenyt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.