A BBC-t sem hagyta dolgozni Orbán „testőre”

Leereszkedő stílusban beszélt a BBC riporterével Orbán és hűséges csatlósa.

Újfent sikerült bunkó stílusával felhívnia magára a figyelmet Havasi Bertalannak. A tusnádfürdői pöcsözős incidenséről elhíresült miniszterelnöki sajtós (akinek eddig már szinte a teljes magyar média haragját sikerült kivívnia, a HVG-től a Magyar Nemzetig) rászállt a külföldi tudósítókra is. Tavaly egy holland újságíróval, majd a Die Welt riporterével balhézott össze, most meg a BBC-t nézte ki magának.

A neves brit médiakonszern budapesti tudósítója a Parlamentben próbálta szóra bírni Orbán Viktort, márpedig köztudomású, hogy az ilyesmit Havasi ki nem állhatja. Így amikor a BBC riportere a miniszterelnök közelébe férkőzött és kérdezni próbált angolul, Havas vészjóslóan ingatni kezdte a fejét, majd a szokásos pökhendi stílusában odavetette a világ egyik vezető médiuma tudósítójának (magyarul): „Talán legközelebb”. Ekkor azonban – saját szokásait felrúgva – Orbán is megszólalt, ő kivételesen angolul: „Mi a kérdés?” – kérdezett vissza, majd jót röhögött saját „poénján”.

A tudósítónak nagy nehezen sikerült feltennie a kérdését. Azt igyekezett megtudakolni Orbántól – Merkel és Putyin budapesti látogatása apropóján –, hogyan próbál egyensúlyozni kelet és nyugat között. Orbán először nem hagyta befejezni a kérdést, és közbeszúrta, hogy Törökország és Azerbajdzsán miniszterelnöke is idelátogat, „tehát a diplomáciai élet megy tovább”. Amikor a tudósítónak végül sikerült feltennie a kérdést (Mennyire nehéz egyensúlyozni most kelet és nyugat között?), a miniszterelnök gunyorosan annyit vetett oda: „Ez az élet része, ha az ember itt született. Ilyen egyszerű”. Ezen a ponton Havasi már nem bírta tovább, és szinte elráncigálta Orbánt, beállva közé és a riporter közé, de legalább angolul köszönt el: „Thank you very much, good bye!”.

Havasi Bertalan mindezek után rátett még egy lapáttal, amikor a következőképpen reagált a történtekre: „Bocs’, hogy a magyar Országházban magyarul szóltam az ünnepség menetét megzavaró újságírónak. Remélem e kis incidens nem akadályozta meg a BBC-t abban, hogy tartalmas anyagot készítsen a magyar diákolimpikonok sikereiről”.

A történetben nem is az a legtanulságosabb, ahogy Havasi „megmondja” a BBC-nek, miről készítsen anyagot, hanem az, ahogy két aktuálpolitikai témát is sikerült belevarázsolniuk ebbe az egyperces beszélgetésbe: a keleti nyitást (az azeri és a török kormányfőre hivatkozással), valamint – ha burkoltabban is – az idegenellenességet (...„ha az ember itt született”; „bocs, hogy a magyar Országházban magyarul szóltam”).

Aki esetleg elvesztette volna a fonalat: Havasi tahóság-maratonjának fontosabb mérföldköveit itt gyűjtöttük össze.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.