Magyar Nemzet: Orbán sajtósa megérdemelte, hogy lepöcsözték

Havasi Bertalan agresszív viselkedése, pökhendi reakciói méltatlanok egy magyar közalkalmazotthoz – így vágott vissza a Magyar Nemzet Orbán Viktor sajtósának, akit a lap szerint nem véletlenül hasonlított férfi altesthez egy fotós Tusnádfürdőn.

Gyorsan eszkalálódik az a konfliktus, amely a miniszterelnök sajtófőnöke és a Magyar Nemzet között bontakozott ki az Orbán Viktor tusnádfürdői fellépésén történt incidens miatt. A napilap verziója szerint Havasi Bertalan gyomron vágta a fotósukat, a sajtós szerint viszont őt tolták előre, majd lepöcsözték, mit lepöcsözték: "mekkora pöcsözték". A Nemzet szerint nem minden ok nélkül...

Polgári értékrend

Ahogy arról beszámoltunk, hétfői számában a Magyar Nemzet bunkónak, agresszívnek és szervilisnek minősítette Havasi Bertalant, aki állításuk szerint fizikailag inzultálta a lap munkatársát. A kormányfő sajtósa erre egy közleményben kezdte pocskondiázni a jobboldali lapot, amely munkatársa szerinte pöcsnek titulálta őt és azzal fenyegette, hogy lefejeli. A történet pikantériája, hogy mindkét fél a polgári értékrendre hivatkozik, amibe - és ebben egyetértenek - nem fér bele a másik fél viselkedése. Havasi Bertalan ellentámadását a Nemzetnél nem hagyták szó nélkül, és még hétfő délután szerkesztőségi közleményben reagáltak a sajtófőnök nyilatkozatára. Ezt szó szerint közöljük:

Fejbe verte önmagát

"Válasz Havasi Bertalan közleményére. Nézzük mi történt pontosan szombat délután Tusnádfürdőn! A szabadegyetemen megtartott előadása után Orbán Viktor és kísérete elindult az EMNT-sátor irányába. A lépcső alján, oldalt állt Tóth Tibor, a Magyar Nemzet fotóriportere, mellette Haáz Sándor, a tábor szervezői által megbízott erdélyi fotós, és egy harmadik riporter. A lépcső alatti úton várakozott a miniszterelnök autója. A miniszterelnökkel együtt érkező Havasi Bertalan a Magyar Nemzetes fotóriportert a lépcsőn könyékkel gyomron ütötte, ő emiatt nekitántorodott a mellette álló erdélyi fotósnak, aki épp fényképezett volna, így a saját készülékével fejbe verte önmagát."

Miért, akkor mi lesz?

"Tóth Tibor azt mondta Havasi Bertalannak: Ezt nem kellene csinálnod! Erre a miniszterelnöki sajtóirodát vezető helyettes államtitkár visszakérdezett: Miért, akkor mi lesz? A Magyar Nemzet fotósa helyett Haáz Sándor válaszolt: Lefejellek, te pöcs! Haáz Sándor később a táborszervezők kérésére elnézést kért a miniszterelnök sajtófőnökétől."

Fogadj Isten

"Bár a nyilvános kommunikációban megengedhetetlen ez a hangvétel, mégis úgy gondoljuk, hogy ott és akkor az erdélyi kolléga (tehát nem a Magyar Nemzet újságírója) adekvát választ adott egy otromba viselkedésre. Ahogy Székelyföldön fogalmaznak: amilyen az adjon Isten, olyan lesz a fogadj Isten!"

Agresszív, pökhendi

"Mi úgy gondoljuk, a nyilvánosságot képviselő újságírókkal szemben egy közhivatalnoknak (aki az adófizetők pénzéből kapja a fizetését) korrektnek kell lennie, a társas érintkezési normákat messzemenően betartva. A miniszterelnök védelme, a munkájukat végző újságírók tartózkodási helyének megválasztása szerintünk nem a sajtófőnök feladata. Havasi Bertalan a közelmúltban többször összetűzésbe került a magyar sajtó több munkatársával, köztük a Magyar Nemzet munkatársaival is. Agresszív viselkedése, pökhendi reakciói véleményünk szerint méltatlanok egy magyar közalkalmazotthoz. Úgy gondoljuk, egy sajtófőnöknek azt is illene tudnia, hogy a hazai országos napilapok - így a Magyar Nemzet is - az elmúlt évtizedekben nem jelentek meg vasárnap, így a hétfői volt az első lapszám, amelyben reagálhattunk egy szombat délutáni eseményre. A Magyar Nemzet szerkesztősége."

Egyesült erővel toltak

Eközben Havasi Bertalan a Hír24-nek interjút adott a tusnádfürdői incidensről. Ebben így rekonstruálta a történteket: "a színpadtól mentünk a tömegen keresztül, a miniszterelnök kezet fogott, akivel tudott, időnként megállt, beszélgetett az emberekkel, a fotós kollégák pedig, ahogy szokás, elállták az utat, fényképezték. Amikor haladtunk volna tovább, igyekeztünk megkérni őket, biztosítsanak szabad utat, hiszen nemcsak a miniszterelnöknek, hanem bárkinek joga van szabadon közlekedni. Már az autó mellett álltunk, amikor a Magyar Nemzet fotósa, valamint a táborszervezők, Németh Zsolték által meghívott, felbérelt fotós és még egy fotós kolléga nehezményezte, hogy nem állhatnak az autó ajtajába, vagy tán be is ültek volna a miniszterelnök mellé. Én előttük álltam, nekik háttal. Amikor egyesült erővel toltak előre, egyet hátraléptem. A Nemzetben erre az jelent meg, hogy lökdösődtem. Nem értem, hogyan tudnék hátrafele lökdösődni, ütni! Ez szánalmas és nevetséges."

Egyértelműen háttal állok

Havasi ezek után elpanaszolta, hogy minden egyes miniszterelnöki eseményen lökdösik, "a fejünkre teszik a kamerát, véletlenül vagy szánt szándékkal megütnek, belénk rúgnak, ez mindennapos, de úgy fogom fel, hogy a munkánk része". A sajtófőnök hozzátette, hogy a Tusnádfürdőn történtekről videofelvétele van, "ami egyértelműen igazolja, hogy háttal állok, így tockost legföljebb az előttem álló román biztonsági őrnek tudtam volna adni, de nem állt szándékomban".

Mekkora egy pöcs vagy te!

Az interjúban az incidensről további izgalmas részletek is kiderülnek, például az, hogy - Havasi visszaemlékezése szerint nem egyszerűen lepöcsözték, hanem mindhárom jelenlévő fotóstól azt kapta meg, hogy "Lefejellek!”, „Mekkora egy pöcs vagy te!”. Mire ő annyit válaszolt, hogy „legyetek szívesek, ne lökjetek be engem az autóba, jó? köszi!”. Amikor meg azt mondják, hogy lehetne ezt normálisabban, azt válaszolta: „lehetne, barátom, ha nem löknétek be oda a kocsi mellé”.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.