Havasi beszólt a Die Weltnek az Orbán-interjú miatt

Diplomáciailag és sajtóetikailag is elfogadhatatlan, amit az Orbán-intejú kapcsán a Die Welt művelt – állítja közleményében a Miniszterelnöki Sajtóiroda. A lap bűne, hogy utólag még kérdezett volna valamit.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda közlése szerint megengedhetetlen nyomásgyakorlás történt a Welt am Sonntag német lap szerkesztősége részéről a múlt heti Egy magyar, egy bajor – semmi vita című, közös magyar-bajor kormányfői interjú ügyében.

Havasi Bertalan, a sajtóiroda vezetője az MTI-nek vasárnap küldött közleményében kifejtette: a német lap – amely a Die Welt című német konzervatív lap vasárnapi kiadása – november 6-án készített párhuzamos interjút Münchenben Orbán Viktor magyar és Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel. A beszélgetés – a szerkesztőség által leírt, átküldött – szövegét mindkét fél áttekintette és jóváhagyta.

Másnap azonban a Welt szerkesztősége – folytatta – a magyar nagykövetségen keresztül felszólította Orbánt, hogy még három kérdésre külön, írásban, sürgősen válaszoljon, mert ha nem, akkor egyáltalán nem jelentetik meg a párhuzamos interjút. Havasi Bertalan hozzátette: a szerkesztőség szerint a magyar miniszterelnök „túl jól szerepelt" – ez szó szerint elhangzott részükről. A három kérdés: miért üt meg Orbán és pártja Európa-ellenes hangokat, miért törekszik ma egy tekintélyelvű/autoriter demokráciára, amelyben nehéz dolguk van a kritikusoknak és az eltérő véleményeknek, és miért bocsátották el Magyarországon kellemetlen újságírók százait, és hoztak létre egy hatalmas médiafelügyeletet.

„Bár a kérdéseknek álcázott hamis vádaskodások könnyedén cáfolhatók lettek volna, a Miniszterelnökség arra az álláspontra helyezkedett, hogy ez az eljárás egy olyan jellegű és mértékű nyomásgyakorlás, ami diplomáciailag, sajtóetikailag elfogadhatatlan, tehát teljesíthetetlen" – olvasható a közleményben.

Havasi hozzátette, eleve párhuzamos interjúról volt szó a bajor miniszterelnökkel közösen, a beszélgetés már lezajlott, ott nem tették fel ezt a három kérdést, tehát az interjú utólagos meghamisításával lehetett volna csak eleget tenni a német szerkesztőség példátlan eljárásának. Az interjú utólagos megváltoztatásához pedig sem a bajor, sem a magyar kormányfő nem járult hozzá – közölte. Kizárólag emiatt a megalázó, szakmaiatlan, etikátlan szerkesztőségi magatartás miatt történtek egyeztetések november 7-én és 8-án a bajor partnerekkel és az érintett sajtószervezetekkel, aminek eredményeként legalább online felületen megjelenhetett a közös magyar-bajor miniszterelnöki interjú – zárta kommünikéjét a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A hétvégén több magyar hírportál is cikkezett a történtekről. A hvg vasárnap reggel megjelent cikkében – idézve a bajor regionális lap, az Oberbayerisches Volksblatt online kiadását – az olvasható: a közös interjú a Welt Online-on jelent meg, de az volt beígérve, hogy a lap vasárnapi magazinja, a Welt am Sonntag is lehozza. Ez azonban elmaradt. A felháborodás elérte Edmund Stoibert, a CSU tiszteletbeli elnökét, volt bajor tartományi miniszterelnököt, aki az ügy miatt felhívta Mathias Döpfnert, a Die Weltet kiadó Axel Springer fejét, akit tájékoztatott „Orbán dühéről" – írta a hvg.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.