Valódi világ

Kezdődik az újabb Való Világ, kezdődik az újabb szörnyülködés. De nem a kimaradt lehetőség, hanem a jó ízlés törvényszerűnek látszó vesszőfutása miatt. Pedig az előbbi lenne a fontosabb.

Persze csöppet sem meglepő, hogy a „sztársajtó” kiemelt felületet szentelt a kereskedelmi csatorna bejelentésének. A reality műfaj kiválóságainak egyike ugyanis gyarmatosítja a főműsoridőt, milliós nézettséget generál nap nap után, pillanat szülte hősei pedig hónapokig feszítenek a színes kiadványok címlapjain.

A ma startoló műsorfolyam jó előre ígéri a kötelezőt: szex, vér, düh, nyakló nélküli trágárság – mind ott táncol majd a képernyőn a beharangozó szerint. Már a premier másnapján számos kommentár elemzi majd a program igénytelenségét. Csakhogy nem csupán a műsor kitalálója, a csatorna programigazgatója, a visszataszító helyzeteket generáló „szakértő”, hanem maguk a szereplők is megalázó jelzők tömegére számíthatnak.

Az önmagára adó értelmiség megvetéssel szól majd azokról az „önjelölt senkikről”, akik a fokozott médiaérdeklődést meglovagolva, teljesítmény és tehetség nélkül igyekeznek maguknak karriert csiholni. És valóban: tanulatlan és műveletlen szerencsevadászok köszönhetik hírnevüket annak, hogy minden felkészülés nélkül is képesek – természetesen – csupasz szilikonmellüket a kamera látószögébe küldeni, esetleg fordulatos trágárságukat még gusztustalan testhangokkal is kísérni.

Csakhogy azok az egyszerű gyerekek, akik Békésből, Borsodból, Szabolcsból meg a pesti külső kerületekből tódultak a műsor válogatására, mindent érdemelnek, csak megvetést nem. Tény, hogy lényegében bármit hajlandók megtenni a szereplésért: meztelenkedést, nyilvános szexet, verekedést, akármit ígérnek. Azért, mert nem látnak más utat, hogy kitörjenek a reménytelenségből. A miskolci, ózdi, salgótarjáni panelek lakói nettó 80-100 ezer forintért gürcölnek három, esetleg négy műszakban a szalag mellett. Takarékoskodás, külön albérlet még így sem jöhet szóba. Nyaralás, márkás ruha, papírpoharas kávé ezresért vagy Lady Gaga-koncert: elérhetetlen luxus.

Nyilván köztük is akadnak tehetségek, és ha a kereskedelmi médium a társadalmi felelősségvállalás eszményét respektálná, akkor éppen őket, a hétköznapi tálentumokat küldené a villába reménybeli botrányhősök és megfáradt celebek helyett. Akkor a képernyők előtti milliók elhinnék: valamiféle szerepe az érdemnek, a tehetségnek mégiscsak létezhet. Vagyis az arra érdemesek kiutat találhatnak.

Azok a nők és férfiak, akik beköltöznek az RTL Klub villájába, odadobják privát szférájukat megváltásért cserében. Több mint tízmillió forintot, külföldi nyaralást, autót szerezhetnek. Még a vesztesek is írhatnak könyvet, haknizhatnak vidéki klubokban, vagy vezethetnek éjszakai betelefonálós műsort. Mind megannyi csoda a rögvalósághoz képest. Fintorogni, cinizmussal tüntetni azonban könnyű, miközben sokaknak meg túlélni is nehéz.

Ilyen a valódi világ.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.