Szabadítsátok ki Szijjártó Pétert!

Szijjártó Péternek nem tetszik a rendszer. A politikus az MTV Az Este című, sajtótájékoztatóra hajazó műsorában közölte: egyetért azokkal a tüntetőkkel, akiknek nem tetszik a rendszer. Indoklása szerint éppen ezért alakítják át, erre kaptak megbízást az emberektől.

Szijjártó sokat segített az emberek azon részének, akik vasárnap tüntettek. E hétfői produkcióban testet öltött és összesűrűsödött ugyanis mindaz, amit a vasárnapi demonstráción szónokok sora igyekezett szavakba önteni.

Szijjártó Péter egy júliusi frakcióülés után nyilatkozik a sajtónak
2011. július 12. Fidesz frakcióülés a Képviselői Irodaházban. Szíjjártó Péter (miniszterelnök szóvivője) Fidesz. Fotó: Kurucz Árpád

A szervilizmus Usain Boltjának arcátlan attrakciója, az abban megnyilvánuló gátlástalanság rezüméjét adta a demokratikus intézményrendszer kalodába zárásának, a médiatörvénynek, az egykulcsos adónak, Schmitt Pálnak, A Nem lesz tandíj! című tragikomédiának, a személyre szabott jogszabályoknak, a magánnyugdíjpénztárak kirablásának, az üveglappal fedett asztalon pihenő Orbán-alkotmánynak... A politikai artista szemérmetlen föllépése normálisan működő demokráciában legföljebb Dörner György magánszínházában kap teret, de semmiképpen sem a köztelevízióban. Ám a miniszterelnök szóvivője megengedheti magának e hangot, mert a házi nyilvánosságában nem mulatnak rajta, inkább biztatják.

Jellemző, hogy a Magyar Nemzet publicistája szerint a vasárnapi tüntetésen a „pőre és oktalan gyűlöletet” igyekeztek fiatalos lazaságba csomagolni a Nem tetszik a rendszer! című dallal. Egyébiránt a nóta fiatal énekesnőjének „kiadós együttlétet ajánl” a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium csak piros karikával idézhető főosztályvezető-helyettese.

Nincs itt kettős mérce, csak az úgynevezett ballibeknél. Azaz a Gyurcsány-érában a jobboldali demonstrációk főként a megértés és a befogadás kultúrájában fogantak. (A háttérben énekel John Lennon: Love, love, love...) Sőt a tisztes konzervatívok elnéző mosollyal legyintenének, ha esetleg egy „blogger”, mondjuk egy szocialista minisztérium főosztályvezető-helyettese „kiadós együttlétet ajánlana” Wittner Máriának vagy Pitti Katalinnak. Esetleg Vikidál Gyulának.

A Konzervatórium szerzőjének liberális felebarátaihoz címzett dolgozatából azt is tudjuk: „Ti iPod-dal a fületekben rettegtek dalolva a Körúton, és aggódtok a szegényekért”.

Aki nem értené: csupán a szerencsétlen hajléktalanok szegényebb rétege lehet szociálisan érzékeny, akinek Apple-masinára is jut, az hallgasson vagy öltözzön be Che Guevarának és vonuljon be gépfegyverrel a Kamaraerdőbe a totális egyenlőségért folytatott háborújának nyitányaként. Egyebekben megjegyzem: nem rettegtek és nem gyűlöltek a tüntetők. (Akad, aki igen, de rajta óvatosan nevetnek.) A rendszer azonban nem tetszik nekik. Nem a kétezer ötszáz budai liberálisnak és a kőbányai volt MSZMP-tagoknak, hanem sokaknak.

Azoknak, akik többet képzelnek erről az országról, mint amennyi Szijjártó Péter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.