Ötletelni kevés!

Ha a "vagyonosok" körét a teljes 10 milliós lakosságra kiterjesztjük (és ez, ugye, elég abszurd) akkor a "legmódosabb harmad" 3,3 millió ember. Ha három fős családokat képzelünk ide és nulla felvett hitelt, akkor az 550 milliárdot 1,1 millióval elosztva családonként 455 ezer forint jön ki. Reális szám ez?


Vegyes érzelmekkel olvastam Papp Józsefnek, a Corvinus Egyetem docensének Őszinte szót - vagyonadót! című (június 11.) cikkét, de magyar vállalkozóként sok szempontból szimpatikus is számomra.

Igaz, hogy az adóterhek és a bérterhek agyonnyomják a vállalkozókat. Igaz, hogy mindenki keresi az elkerülési módokat és az is igaz, hogy ennek jelentős és egyre fokozódó mértékű korlátai vannak. (Ez utóbbit azért írjuk az elmúlt hét év pozitívumai közé.)

Nagyon nagy segítség lenne, ha a vagyonadóból befolyni várt-tervezett összegre nézve végre valaki - akár Papp József - valamiféle számítással is előállna. Ha kevesli a Bajnai-kormány 50 milliárdos tételét (mint az adócsökkentés fedezetét én is) nem elég odavágni, hogy „a vagyonadót úgy kell kialakítani, hogy a háztartások legmódosabb harmada fizesse, évente mintegy 500 milliárd forintot..." Hogyan jött ez ki?

Ráadásul ha a családtagok számával arányosan csökken ez az adónem és a felvett hitelek levonhatóak lennének az adóalapból, akkor meg pláne érthetetlen ez a szám. Ha a „vagyonosok" körét a teljes 10 milliós lakosságra kiterjesztjük (és ez, ugye, elég abszurd) akkor a „legmódosabb harmad" 3,3 millió ember. Ha három fős családokat képzelünk ide és nulla felvett hitelt, akkor az 500 milliárdot 1,1 millióval elosztva családonként 455 ezer forint jön ki. Reális szám ez docens úr? És akkor még számtalan kisebb- nagyobb „zavaró tényezőről" nem is beszéltünk (a kamatokat és a tőkejövedelmeket pl. már most is adóztatja az állam 20, illetve 25 százalékkal). Ötletelni kevés!

Ami mégis a legmeglepőbb volt a számomra a cikkben az a következő néhány mondat: „A megvalósításhoz vízió és erkölcsi tisztaság kell. A Bajnai-kormányból mindkettő hiányzik". Hát jó! Ez is egy vélemény - biztosan sokan osztják is. Tehát ha valaki 50 milliárdot akar beszedni annak nincs víziója, aki viszont 500 milliárdot, annak van. Aki a szocpolt akarja csökkenteni annak nincs, aki viszont a családi pótlékot, annak van. Szóval itt nem a vízióról van szó, hanem sokkal inkább a reformok kritikus bokrosi tömegéről. De azért ezt nem volna rossz tisztázni!

És akkor itt a következő kis gyöngyszem: „súlyos felelőtlenség a kormánypártok részéről, hogy olyan kormányhoz ragaszkodnak, amely tovább növeli a bizalmi válságot". Az, hogy van bizalomvesztés, az tény. De hát egy ilyen címmel megjelent cikk szerzője nem érzi, hogy az új, közbizalmat kapó, majdani kormány első lépése éppen az az ő általa kívánt vagyonadó azonnali visszavonása lenne?!

Kire számít Papp József? Sajnos ebben a politikai erőtérben nem túl jó álmodozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.