Összefogás

Tudom, sokan menthetetlenül naivnak tartanak, pedig inkább csak arról van szó, hogy más realitásban szocializálódtam. Az Egyesült Államokban, ahol nagyon elmosódott az ellenzék fogalma: a kongresszusban többségben lehetnek a demokraták, ugyanakkor a szenátusban pedig a republikánusok. Ha az elnök demokrata, a republikánusok akkor sem ellenzéknek nevezik magukat, hanem többségi (majority) vagy kisebbségi (minority) pártnak, attól függően, hogy hány mandátumuk van egyik vagy másik testületben.

Egy déli állambeli demokrata konzervatívabb lehet, mint sok északi republikánus. És előfordul - nem is ritkán -, hogy egy republikánus elnök javaslatát több demokrata szavazza meg, mint republikánus. Ez történt idén október 3-án is, amikor a gazdasági stabilizációs csomag (Emergency Economic Stabilization Act of 2008) szenátusi módosításait - amelyeket a konzervatív-republikánus elnök támogatott - több demokrata szavazta meg (172 igen, 63 nem), mint republikánus (91 igen, 108 nem).

Sokszor elhangzott: mi túl kis halak vagyunk ahhoz, hogy központi szereplői legyünk az amerikai hitelrendszer mohó kapzsiságból eredő válságának. De kétségkívül belesodródtunk a farvizébe, amelyből aztán éppen a kis halak menekedhetnek majd ki a legnehezebben. Ez a válság leginkább a gazdasági bizalomvesztésről szól, tehát a lélektani komponense döntő. Ebből csakis a hosszú távú stabilitásba vetett bizalom vezethet ki. Hazánkban ehhez most már az MSZP és az SZDSZ esetleges - a veszedelmes helyzet felismeréséből adódó - egymásra találása sem lenne elég.

A kormányzó MSZP-nek lépéseket, pozitív gesztusokat kell tennie a többi párt felé is. Az ellenzéknek pedig fel kell adnia a "minél rosszabb az országnak, annál jobb nekünk" - normális időkben jól bevált - elvét. Ezekben a viharos időkben ez túlontúl veszélyes - szinte az öngyilkossággal határos stratégia lehet - nemcsak az ország, de főként a legnagyobb ellenzéki párt számára. Elképzelhetetlen, hogy ezt a Fideszben senki se lássa be. Akárcsak azt, hogy a mai világgazdasági helyzetben az előre hozott választás nyertese lenne a legnagyobb vesztes. Nem csak a mai nehézségek örököseként: a mind ez idáig alighanem legrövidebb kampány persze minden eddiginél intenzívebb lenne: a pártok bevetnék legnagyobb ágyúikat is, megnövelve a járulékos kárt, ami ebben a világgazdasági helyzetben katasztrofális lehet. Az ország nemzetközi hitelbesorolásának (credit rating) ebből következő romlása ugyanis annyival növelheti a várható hitelaszályban az államadósság kamatait, hogy azt a Fidesz a legbátrabb (tehát a legkockázatosabb) adó- és járulékcsökkentéstől remélt hosszú távú gazdasági fellendülésből sem remélheti kigazdálkodni. Márpedig ha a Fidesz vezetői hisznek a 2010-es győzelmükben, amire van is okuk, akkor az ő érdekük olyan javuló gazdasággal venni át az ország kormányzását, ahogy 1998-ban átvették.

Elvben a nagykoalíció szavatolhatná a - külföldön is - bizalmat keltő stabilitást. A többévi önös gyűlöletszítás után ez pillanatnyilag aligha lehetséges. Össztársadalmi összefogás és összpárti együttműködés azonban (legalább a gazdaságot érintő kérdésekben) elképzelhető és elvárható ebben a helyzetben - formális koalíció nélkül is.

Nem a javasolt nemzeti csúcstalálkozóra gondolok. Bár ennek is lehet helye, hiszen jó lenne, ha az eddig egymással szemben álló volt és jelen politikai vezetők mutatnának valami együttműködési hajlamot a jelenlegi helyzetben. Ilyen hajlandóság már megmutatkozott a Fidesz részéről, amikor habozás nélkül támogatta a bankbetétek állami garantálását. Kár, hogy a kormány nem mondott nyilvánosan köszönetet e lélektanilag nagyon fontos támogatásért.

Pozitív fejleménynek tarthatnánk, hogy mindenki vihet magával egy szakértőt a csúcstalálkozóra. Csak az zavar, hogy a szakértők (csak szimbolikusan?) a politikusok mögött ülhetnek. Hiszen eddig is éppen az volt a baj, hogy nálunk minden túl volt politizálva. Minimálisan a szakértőket - beleértve lehetőleg jó pár külföldön élő és ottani tapasztalattal rendelkező magyar gazdasági szakértőt - kéne az asztalhoz ültetni, és nem két-három hét múlva, hanem most, hogy megfontolt tervekkel állhassanak a politikai csúcs elé. A politikusok addig egyet tehetnének a haza érdekében: azt, hogy eltemetik az eddig egymás ellen szinte reflexszerűen használt csatabárdot.

Ha a közvélemény-kutatók helyesen feltett kérdésekkel megállapítanák, milyen széles körű igény van most erre, vissza lehetne fogni a megosztó pártpolitikai retorikát. És a Haza érdekeit előtérbe helyező politikai légkörben létrejöhetne egy mindennél fontosabb össztársadalmi összefogás és áldozatvállalás.

Félve mondom ki: beleértve jogos igények kielégítésének elhalasztását is. Már csak azért is tartom ezt lehetségesnek, mert a speciális érdekképviseleteknek is be kell látniuk: jobb, ha az általuk képviselt szektor ideiglenesen felad bizonyos elvárásokat, mint hogy csődbe menjen.

Idejétmúltnak tarthatjuk azokat a kijelentéseket, miszerint bizonyos lépések túlmennek a társadalom tűrőképességén. Ez a tűrőképesség nem légüres térben létezik. Ami pár héttel ezelőtt elfogadhatatlannak tűnt, most szükséges rosszként elfogadható lehet akár az eddigi legelkötelezettebb képviselőik számára is.

Reméljük, hogy a jelenlegi gazdasági cunami nem szed több áldozatot. A történtek azonban figyelmeztetnek: jobb, ha ebben a globalizált világban összefogunk, és nem állandóan az ellenség szavunkhoz túl közel álló ellenzékiséget hangsúlyozzuk, mert érhetnek olyan külső hatások a jövőben is, amelyek megosztottságunkban végzetesek lehetnek.

Bitó László

ny. egyetemi tanár, író

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.