Matolcsy és a libidó

Mit érdemelne az az ember, aki szemrebbenés nélkül kijelenti, hogy ma Magyarországon nagyon jól meg lehet élni 47000 forintból? Azt az udvariasan tálalt megjegyzést mindenképp, hogy próbáljon meg csak egy hónapig is ennyi pénzből gazdálkodni. Nem véletlenül terjedt futótűzként az interneten (még jóval a nemzetgazdasági miniszter kijelentése előtt) az a vicc, hogy az mostani minimálbérből – amely ugye 93000 forint, vagyis majdnem a duplája a Matolcsy által emlegetett összegnek – még a híres túlélő, Bear Grylls is éhen halna.

Hallgatva a miniszter és persze Szijjártó Péter megnyilvánulásait a költségvetési bizottság ülésén, bátran kijelenthető: ezek a politikusok vagy másik országról beszélnek, vagy másik országban élnek. Vagy egyszerűen csak szívbaj nélkül mernek kijelenteni olyan dolgokat, amelyek nyilvánvalóan nem igazak, mondván, úgyse vonja senki felelősségre őket. Az esti Híradó előtt Böröcz meg majd végigüvölti az MTVA folyosóját, hogy a bizottsági ülésen részt vevő Szekeres Imre nem hogy nem szólalhat meg az ő tévéjében, de nem is látszódhat, ha kell, zacskót húznak a fejére. Köremailen kiadja az utasítást: kezeljék kiemelten Szijjártó azon sommázását, miszerint a kormány sikeres, a gazdaságpolitika sikeres, a nemzetgazdasági miniszter sikeres. Sokszor lehet még ismételgetni ezt a mondatot, de attól persze még nem lesz igaz.

Mint ahogy az is teljesen valótlan (és képtelen) állítás, hogy az egykulcsos adó bevezetésének hála, nőtt a születésszám. Tekintsünk is el attól az elsőre morbidnak ható kijelentéstől, hogy "az egykulcsos adó megmozgatta a magyar családok fantáziáját, és feltüzelte gyerekvállalási kedvét" (Matolcsy láttán és az egykulcsos adónak hála határozottan az egekbe szökik mindenkinél a libidó), és koncentráljunk a számokra: a KSH honlapján található gyorstájékoztatás szerint 2011-ben körülbelül 3 százalékkal volt alacsonyabb a születésszám, mint 2010-ben, és ezzel valószínűleg negatív rekordot állított fel.

A kormány tudathasadásos állapotát pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy míg novemberben az IMF ellen hangoltuk a politikánkat, addig most családtagok lévén (mivel részvényesei vagyunk a valutaalapnak) a velük való tárgyalás olyan, mintha magunkkal beszélnénk. A helyzet kissé skizofrén, s gyakorlatilag olyannyira védhetetlen, hogy már akkor sem lehetne hinni Matolcsynak, ha Orbán Viktor jobb keze helyett inkább Lionel Messi bal lába lenne.

Matolcsy György meghallgatása
Dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter meghallgatása Magyarország államháztartásának és a 2012. évi költségvetés helyzetének értékelése tárgyában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.