Feltuningolva - Uj Péter és a motorosok II.rész

Uj Péter válogassa meg jelzőit, mert megfogalmazásának eredményei a kihegyezett karók, az erdőkben kifeszített drótok, az olajjal felöntött kanyarok - írja olvasónk. Szerzőnk pedig válaszol.

Kontra

Uj Péter cikke (Állítsuk meg a motorosbűnözést!, április 15.) teljesen negatív színben tünteti fel a magyar motorostársadalmat. Megfogalmazása (magát a köztársaság törvényein kívül helyező destruktív csoport, erkölcsi gátlás nélküliek, torzult elmék, antiszociális, kártékony kisebbség) kimeríti a „gyűlöletbeszéd" fogalmát.

Írhatnék én is Budapest parkolásának visszásságairól például annak tükrében, hogy pár hete majdnem frontálisan karamboloztam két szabálytalanul parkoló terepjáró miatt. A rendőrség reakcióját le sem írom, annyira nevetséges és felháborító. De nem teszem. Betartom a törvényeket - ennyit teszek az ilyenek ellen. Remélem, más is ezt teszi. Követendő példát nyújtok, hátha sikerül követőkre lelnem. Elvárom, hogy felelős újságíró - ha felhívja egy létező problémára a figyelmet - ne bűnözőként aposztrofáljon egy embercsoportot.

A motoromon E4-es kipufogó van, nem riogatok kismamákat, nem bömböltetem éjjel a Körúton. Közúton már alig járok, mert a magyar közlekedési kultúra életveszélyessé teszi a közlekedés eme formáját.

Uj Péter legyen szíves megoldási javaslatokat is közölni, mit tegyenek az általa elfogadhatónak tartott motorosok, hogy „kivessék maguk közül" a „szónikus terroristákat". Tanuljon toleranciát. Üljön fel mögém, és lássuk, mit szól az autósokhoz? Válogassa meg jelzőit, mert megfogalmazásának eredményei a kihegyezett karók, az erdőkben kifeszített drótok, az olajjal felöntött kanyarok - vagyis emberéletek.

Krieg Tamás, Budapest

Rekontra

Kedves Tamás!

Toleranciát ebben az ügyben nem nekem kell tanulnom. (Álljon már meg a világ!) Nem szeretem magyarázni a cikkeimet, de némi újságolvasási rutinnal nem nehéz fölfedezni bennük az iróniát, a szándékos túlzás eszközét. Igen, ez gyűlöletbeszéd, szándékosan az: gyűlöletbeszéd-paródia. De a túlzás sem mindig túlzás: egy alföldi kisváros udvarán ülök, és ma körülbelül a huszadik üvöltő kipufogós kretén megy el a ház előtt, úgy, hogy remegnek az ablakok. Ez nem elszigetelt jelenség, nem törpe kisebbség. És a megoldást nem nekem kellene kitalálnom. Amit tudok, azt megteszem: a továbbiakban is gyújtó hangú hőbörgésekben gyalázom az audioterrorista motorosokat.

Uj Péter

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.