A határ - dohányügyben

Sajtószerte időről időre vita dúl a dohányzás kérdésében. Némileg leegyszerűsítve: egyik oldalon azon állampolgártársaim állnak, akik gyakorlatilag a füstölés teljes mértékű tolerálását igénylik, másik oldalon meg azok, akik a nemdohányzás elsőbbségét hirdetik. E vitában rendre magam is részt veszek. Kutakodásaim során néhány fontolásra érdemes tényre leltem.

Az Emberi és polgári jogok nyilatkozatában, amelyet Franciaország alkotmányozó nemzetgyűlése fogadott el (1789. aug. 26.), és minden modern demokrácia az örökösének vallja magát: "4. A szabadság abban áll, hogy mindent megtehetünk, ami másnak nem árt; így tehát minden ember természetes jogainak gyakorlása csak olyan korlátokba ütközhet, amelyek a társadalom más tagjainak biztosítják, hogy ugyanezekkel a jogokkal élhessenek. (...)5. A törvény ... a társadalomra káros cselekedetek megtiltására jogosult."

A Magyar Köztársaság hatályos alkotmányában: "18. § A Magyar Köztársaság elismeri és érvényesíti mindenki jogát az egészséges környezethez." [I. Fejezet. Általános rendelkezések] "70/D. § (1) A Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez. (2) Ezt a jogot a Magyar Köztársaság a munkavédelem, az egészségügyi intézmények és az orvosi ellátás megszervezésével, a rendszeres testedzés biztosításával, valamint az épített és a természetes környezet védelmével valósítja meg." [XII. fejezet. Alapvető jogok és kötelességek]

Kérdezem tehát, mi az akadálya annak, hogy belássuk a következőket (és ne csupán - jogkövetően, ami persze már dicséretes lenne - engedelmeskedjünk a népfelség letéteményese, az általunk választott országgyűlés 1999. XLII. törvényének, amely a nemdohányzók védelméről szól):

1. hazánkban az egészséghez való jog alapvető állampolgári jog; 2. mivel tudományosan (is) bizonyított, hogy a dohányfüst ártalmas az egészségre és rongálja a környezetet (s e tulajdonságát nem közömbösíti, hogy számos egyéb emberi tevékenység szintén káros); 3. a dohányzás szabadsága összeférhetetlen a mindenkit megillető alapvető, illetve természetes emberi jogokkal, ennélfogva szabályozásakor nem lehet kölcsönösség a dohányfüstöt előállító és a dohányfüstmentes létezés feltételeinek biztosítása között; 4. végül: a dohányzás színterének korlátozását törvény határozhatja meg.

Mi tart vissza attól, hogy figyelembe vegyük: mindig lesznek társadalmi csoportok (gyerekek, diákok, idősek, várandós anyák és magzataik, betegek), amelyek elesettségük vagy korlátozott belátóképességük miatt magukban képtelenek egészségük megvédésére a dohányfüsttől?

Összegezve: nem a dohányzás elkülönítése képmutatás, hanem a beavatkozó állami egészségvédelem megbénítása (akár a kapitalizmus, a piac szabadságára hivatkozva), és talán - e kérdéskörben - a határ igazából nem a dohányosok és a nemdohányzók között, hanem a kritikátlanok és a másokra tekintettel levők között húzódik.

Fekete György

mentálpedagógus

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.