Zsebmetszők

"A munkáltatók lenyelték", "a munkaadók képviselői megértők voltak" - írják a Bajnai-csomag fogadtatásáról. Tessék már egyszer megmagyarázni nekünk, mi az a Bajnai-csomagban, amit az érdekegyeztetésben a munkáltatókat képviselő nagytőkéseknek "le kellett volna nyelniük", ami iránt "megértőeknek kellett volna lenniük".

Amit eddig megírtak, abból kiderül, hogy mi fáj belőle a kifosztott nyugdíjasoknak (a nyugdíj 7,6 százalékos csökkentésén kívül az áfaemelés, a tervezett ingatlanadó stb.), kiderül, hogy mi fáj a nyugdíjba készülőknek (akiknek kevéssel a nyugdíjkorhatár előtt a képébe vágták, hogy coki), hogy mi fáj a köztisztviselőknek és a már eddig is mélyen alulfizetett közalkalmazottaknak. Kiderül, hogy mi fáj a segélyre szorulóknak, kiderül, hogy mi fáj a szűkösen élő gyerekeseknek (közülük különösen az egyetemisták szüleinek), kiderül, hogy mi fáj azoknak, akik segítség nélkül nem képesek emberi lakáshoz jutni, kiderül, hogy mi fáj a vásárlóerő mesterséges lecsökkentése miatt állásukat elvesztőknek.

Csak az nem derül ki, hogy mi fáj az intézkedések közül a gazdagoknak, a nagytőkés munkaadóknak. Az eddig nyilvánosságra hozott intézkedések mind-mind többet raknak az ő zsebükbe. Ami a magyarok többségének megszorítás, az nekik nemzeti ajándék. A cégautóadó, ami az igazán gazdagoknak úgyis csak aprópénz, nem a csomag része, hanem korábbi intézkedés.

Mindez persze könnyen megérthető. Akiket a kormány tagjai közül "szakértőknek" neveznek a Népszabadságban (beleértve magát a kormányfőt), azok az egy Balázs Péter kivételével valójában egytől egyig a nagytőke képviselői.

Válas György

Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.