Rekviem egy platánsorért

Budapest XIV. kerületében található az Abonyi utca. Fő ékessége a 110 éves védett platánsora volt. A csodálatos, háztetőkig felérő, melegben árnyat adó, oxigént kilélegző famatuzsálemek, úgy tűnik, az emberi butaság, gonoszság és kapzsiság áldozatai lesznek.

A végromlásuk mintegy öt évvel ezelőtt kezdődött, amikor az utca nagy részén több mint két évig csatornáztak, a kiásott mély csatornaárok a fák közelében húzódott, és a gyökerek levegőt kaptak. A mintegy ötven-hatvan platán közül legalább tíz-húsz azonnal kipusztult. De az életben maradt fákat is betegeknek nyilvánították, és legallyazták őket. A platánok azonban ezt is túlélték. Alul kis oldalágak jelentek meg, felül meg gyönyörű, terebélyes lombozat. Természetesen voltak köztük beteg példányok is.
A helyi önkormányzat megrendelt egy szakvéleményt, amelybe mi, egyszerű halandók nem tekinthettünk bele. A szakvéleményből nyilván az derült ki, hogy a fák betegek. Nagyon kétséges, hogy a szakértő az összes fát megvizsgálta-e. A 2007-es nagy viharokban az Abonyi utcában egyetlen platánfa sem dőlt ki. Gomba- vagy rovarkártevők ellen a fákat idén tavasszal nem permetezték.

E sorok írásakor, április 9-én munkagépek dübörögnek a platánsorban, a Colas-Eger Zrt. rengeteg emberrel két darus teherautóról vagdalja a platánokat. Sajnos nemcsak a beteg, hanem az egészséges fákat is. A karvastagságú főágakat, amelyeken rengeteg nyíló rügy és terméskezdemény van, tőből vágják le. A fákat az utca felől körülássák, a gyökérzetüket géppel elvágják, majd az elvágott gyökerek helyét visszatemetik.
A feleségemmel egy Abonyi utcai ház ötödik szintjén lakunk. Az ablakunkig felért egy egészséges platánfa. 2008-ban még árnyat adott, dús lombozatot és rengeteg termést hozott. Most csodás főágait a harmadik szintig visszavágták, néhány csenevész ágacskát hagytak rajta. A legfurcsább, hogy sokkal betegebb fákat békén hagytak.
Bár már idős emberek vagyunk, és az életben sok mindent láttunk, de megsirattuk ezt a fát. A mi platánunkat...

Dr. Berend Mihály
Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.