Késői elégtétel

Eddig úgy tudtam, hogy Gyurcsány Ferenc magányos bozótharcosként, a többi "ká-európai" országgal nem egyeztetve követelt vagy inkább kért az egész régióra kiterjedő válságkezelő stratégiát az uniótól, s ütközött bele abban a kőfalba, amelyet Angela Merkelnek hívnak. Most meg azt olvasom a Financial Times vezércikkében, hogy ennek a stratégiának a hajszálpontos mása a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy mindmáig titkosított tanulmányában lelhető fel, mely "körülbelül egy hónappal ezelőtt íródott".

Lapozok a naptáramban: Gyurcsány maga is körülbelül egy hónappal ezelőtt emlegette azt a bizonyos "új vasfüggönyt" Brüsszelben. Az időközben eltávozott magyar miniszterelnök lényegében ugyanazt mondta, mint az IMF. A páratlanul befolyásos londoni napilap szerint csak idő kérdése, hogy Lettország és Magyarország (meg a már jelentkező Románia) után az unió kelet- és közép-európai országainak "többsége" a valutaalap segítő keze után nyúljon. Más fogalmazásban: csak idő kérdése, hogy Gyurcsánynak igaza legyen. Úgy látszik, mégis szükség van valamiféle "régiós megközelítésre", dacára annak, hogy Merkel és társai az "egyéni kezelésmódra" szavaztak, s ehhez mindazok a "ká-európaiak", akik még nem, vagy nem eléggé érzik vagy érezték a válság súlyát, boldogan terceltek, nem vállalva közösséget Gyurcsánnyal.

Nem hinném, hogy a világ vezető gazdasági hatalmainak elnökei, miniszterelnökei ne tudtak volna az IMF tanulmányáról, amikor a múlt hét vége felé elképesztő, 75o milliárd dolláros pénzügyi keretet szavaztak meg a szervezet számára. Ha pedig megszavazták, akkor tudniuk kellett arról is, hogy az IMF mit akar csinálni a pénzzel. Ezt az Economist legfrissebb száma expressis verbis megfogalmazta: a pénz előbb-utóbb a feltörekvő gazdaságok, "mindenekelőtt a kelet- és közép-európaiak" segélyóhajait fogja kielégíteni. (Érdekes, hogy épp akkora pénzről van szó, szinte fillérre, mint amennyit Gyurcsány kért az uniótól.)

Ők maguk pedig - az IMF szerint - akkor cselekednének a legbölcsebben, ha minél előbb "eldobnák" nemzeti valutájukat, s akár informálisan is csatlakoznának az euróövezethez. "A gyorsaság a lényeg" - mondja erről egyetértően a Financial Times, noha tudott, hogy az euróövezet országai, a brüsszeli bizottság és az Európai Központi Bank ez idő szerint a lehető leghatározottabban ellenzik az eurózóna bővítési feltételeinek lazítását (amit ugyancsak Gyurcsány kezdeményezett), s tagadhatatlan: egy ilyen, teljességgel innovatív lépés még a pénzemberek számára is átláthatatlan technikai problémákat vet fel.

Veszem magamnak azonban a bátorságot, és azt mondom, hogy a londoni G20-csúcsértekezletnek ha nem is a betűje, de a szelleme mindenképp a gyors cselekvés mellett szól. Kelet- és Közép-Európát számos kicsi, nyitott, jelentős mértékben az exportjától függő ország népesíti be. Nincs megírva a sors könyvében, hogy ezeket nemzeti valutáiknak az elmúlt hónapokban tapasztalt higanyszerű árfolyam-ingadozása örök kárvallottságra ítélje. Tehát igen, lazítani kell, mert különben először ránk, aztán őrájuk szakad az ég. Dupla késői elégtétel Gyurcsány Ferencnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.