Levélturmix

Nemrég múltam 77 éves. Negyvennégy évet és nyolc hónapot dolgoztam az iparban, majd lehúztam újabb tizenhatot portásként egy orvosi rendelőben. Minden járulékot, adót levontak tőlem. Csak azt sajnálom, hogy fiatal gyerek lévén a bolgárkertészetnél töltött időt nem számították be a szolgálati időmbe, mert a napi két pengőt a bolgár szombatonként "zsebbe" adta. Nem tudom eldönteni, mennyi időt kellett volna munkában töltenem, hogy most nyugodtan nézzek az emberek szemébe, hogy ne irigykedjenek és ne javasolják: vegyenek el a nyugdíjasoktól. Egyet nem értek azonban: azok az urak, akik a rendszerváltásból milliókat, milliárdokat kerestek, miért némák? Miért nem tolakodnak, hogy felajánlást tegyenek a haza javára?

Lévai Sándor

Budapest

Kálmán László kioktatja a köztársasági elnököt (Az elnök és a politikai korrektség, március 12.), mert a többségi társadalom és a cigányság egy részének konfliktusában nemérzéketlen a többségi társadalom sérelmei iránt. Kioktatja azért, mert egy társadalmi konfliktus leírása során a nyelvnek nemcsak a terápiás beszédmódját, hanem a diagnózis száraz, tényszerű nyelvét is használja. Sólyom László óvatosan, a rá jellemző kiegyensúlyozottsággal teszi ezt, de Kálmánnak még ez is sok. Nem, a köztársasági elnök sem tévedhetetlen, időnként én sem értek egyet némelyik megnyilatkozásával. Azért azonban nem kéne ideológiai bunkósbottal rátámadni, mert minden magyar állampolgár elnökeként egy többszereplős konfliktus valamennyi résztvevőjét próbálja megérteni és csitítani.

András Ferenc

filozófus, Pomáz

Tamás Gáspár Miklós a vele készült interjúban (Ünnep helyett katasztrófa, március 16.) kijelenti, hogy "A régi szociáldemokraták 1871-től 1946-ig elutasították március 15-ét". Nincs igaza. Nem 1946-ig, csak 1941-ig. A történelmi jelentőségű 1942-es március 15-i tüntetés szervezésében már aktívan részt vettek a szociáldemokraták is, legalábbis a baloldaliak. Egy magát ma baloldalinak mondó közéleti emberünknek nem kéne kísérletet tennie arra, hogy a nácizmustól fertőzött évek egyetlen náciellenes tömegtüntetését kiiktassa történelmünkből.

Válas György

Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.