Az épeszű ember

A meglepetés a médiapolitizálás megrontója. A miniszterelnök bevezetés nélkül lemond, s már nyílnak is a szájak. Mire a tanácsadók, spin doctorok és stylistok a telefonjukhoz nyúlnak, tárgyuk már túl van az első nyilatkozaton. A néző úgy érezheti, jól járt, hiszen ritka őszinteség érzete kel lábra, de aztán hamar elönti az áttekinthetetlen kulimász, amelyben már csak Szijjártó Péter képes rendet teremteni. S ő meg is teszi a logikailag enyhén szólva sérülékeny "bukott miniszterelnök, bukott párt" munka-csatakiáltással, amin kellett volna még kicsit munkálni, de a meglepetés ilyen.

A nyilatkozatözönből olyan feltételrendszer látszik ki egy lehetséges új kormány számára, hogy vezetését épeszű ember meg sem fontolja. Igaz, ugyanez az épeszű ember tudja, hogy a közben megébredt folyamatszervezők formákba rendezik majd a maszszát, s azt is tudja, hogy a kialakuló architektúra, ha lehet, még szörnyűbb lesz. A szocialista párti jövőérzület ugyanis kísértetiesen hasonlít arra az elképzelésre, amelyet az infóval takarékosan bánó Orbán Viktor szövegeiből kivehetünk: valakinek el kell végeznie a munka büdösét, a trágyázást, s gyümölcsérlelődéskor jöhetnek a kis hercegek. Valaki tegye meg, s akkor nyerhetünk 2010-ben, hangzik az egyik oldalról. Nyerjünk most, mert nyerhetnénk, aztán valaki megteszi, s végül elkezdhetünk dolgozni, hogy szép legyen, gyönyörű legyen Magyarország, hangzik a másikról. Épp hogy nem adnak fel hirdetést, miszerint böllért keresünk egyszeri munkára. Érdeklődni lehet ezen a telefonszámon.

A közérdek, ha ez érdekel valakit, azonban mégiscsak azt kívánná, hogy az épeszű ember kezébe kerüljön a feladat. Ő ugyanis - fikció, akiről beszélek - nemcsak a gazdaságot, a nagy elosztórendszereket, az adózás hatásmechanizmusait, hanem a néplelket is ismeri, vízióját ezekre együttesen alapozza, tehát kormányát nem úgy fogja fel, mint kamikazét. Számára az a bitang öszszefüggésrendszer, amelynek termékei az olyan écák, mint az "egy évre keresünk miniszterelnököt", vagy a "két év kíméletlen válságkezelés", megkerülhetetlennek tűnő, megkerülendő tény.

Amit az előző bekezdésben leírtam, az akkora naivitás, hogy már-már gúnyosan nevetek magamon. Az erő, amelyet az épeszű embernek mobilizálnia kellene, legalább egy ideig, definitíve nem alapulhat folyamatos alkukon. Nem a világgazdasági válság miatt, a magyar politikai világ válsága miatt. A gyökeresen új politizáláshoz egy nagy átmeneti felhatalmazás kellene. Így benne van az alku eleme. A felhatalmazás a dolgok alakulásától függően az egyik vagy másik politikai térfélről érkezne, viszont a kormányzat ellenőrzése az intézkedések hagyományos saját oldali szétbombázásából a monitorozásba csúszna át. A kormányzati akarat képzésében átmeneti saját oldali önkorlátozásra lenne szükség.

Annyiban nem járunk a fantázia birodalmában, hogy az MSZP-nek még van annyi legitimitása és ereje, hogy levezényeljen egy ilyen folyamatot. Probléma, hogy nem elég a legitimitás és az erő, a helyzetértékelés általános elfogadása is kell, s körülnézve a padsorokban, ebben látok rizikót. A folyamat fideszes verziójának még soványabbak az esélyei, hiszen egy feltételezett előre hozott választás feltételezett földcsuszamlásszerű győzelme vélhetően nem a józanság idejét hozza el. De még élvezhetjük kicsit a naivitás számára megnyílt időt, s még bízhatunk kicsit abban, hogy az épeszű ember nem marad meg mai polgári foglalkozásában.

Aztán meg úgyis lesz ember is, böllér is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.