Tanít a Fidesz

Barátom és harcostársam, Molnár Lajos korábbi egészségügyi miniszter olyan válságkormány mellett érvelt a Népszabadságban, amelynek élén Gyurcsány Ferenc helyett olyan szakember áll, "...aki politikai értelemben nem túsza, nem foglya saját pártjának... Aki képes és akit képesnek tartanak arra, hogy meghozza azokat a kényszerű, fájdalmas gazdasági és strukturális intézkedéseket, amelyek... elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy a magyar gazdaság, a magyar családok minél kevesebb veszteséggel éljék túl a válságot..."

A szerző közgazdász

Továbbá: "Hatékony kormány képesebb párbeszédre az ellenzékkel is, hiszen az ország kárát ők sem akarhatják." (Mindent egy lapra?, február 25.) A Fidesz most megtanított bennünket arra, hogy ez nem így van. Neki nem Gyurcsánnyal van baja, hanem mindenkivel, aki nem ő. Megtanított arra, hogy vele nem lehet az ország számára szükséges gazdaságpolitikai változtatásokról párbeszédet folytatni.

Tudósok és üzletemberek illusztris köre megalapította a Reformszövetséget, és kitűnő közgazdászokat bízott meg egy stabilizációs és reformcsomag kidolgozásával. A Reformszövetség előállt a maga javaslatával. Ez az egyik oldalon a jövedelemadók és járulékok csökkentését kezdeményezi - hasonlóan a Fidesz évek óta hangoztatott ígéretéhez és egyúttal a szocialista kormány javaslatához is -, de ehhez a másik oldalon nemcsak az áfa emelését és az ingatlanadó bevezetését teszi hozzá, mint a kormány, de az állami kiadások széles körű csökkentését is a tizenharmadik havi nyugdíj eltörlésétől a családi támogatások megfelezésén át a felsőoktatás állami finanszírozásának szűkítéséig, a vasút szubvencionálásának csökkentéséig és az önkormányzati rendszer átalakításáig.

A cél az állami újraelosztás visszaszorítása a jelenlegi, a skandináv országokra emlékeztető, 50 százalékot is meghaladó mértékről a csehországihoz és lengyelországihoz közel álló mintegy 42 százalékos mértékre. Ez alapozná meg a gazdaság versenyképességét és ezzel az eredményes, perspektivikus válságkezelést. A javaslatok kidolgozói között az egykori MSZP-s miniszter mellett van egykori fideszes miniszter is, a csomagot felvállaló akadémikusok között pedig az egykori MSZMP-s miniszter mellett ott van az Orbán-kormány egykori minisztere is.

A Fidesz válasza kategorikus nem. Ahogy Orbán Viktor mondja: a Fidesz programjába "semennyiben" nem illeszkednek a Reformszövetség javaslatai. Nemet mond a Fidesz az áfa emelésére, az ingatlanadóra, az adókedvezmények és -mentességek megszüntetésére, a tizenharmadik havi nyugdíj elvételére, minden korlátozásra és megszorításra. Ehelyett tovább kergeti az ellentétel nélküli adócsökkentés délibábját, s jelzi a szándékot, hogy az általa vezetett Magyarország majd hátat fordít a modern világgazdasági rendnek (például megkérdőjelezi a külföldi bankok magyarországi szerepét). Nem lehet tehát arra számítani, hogy ha nem Gyurcsány kormánya javasol népszerűtlen intézkedéseket is tartalmazó átalakítást, hanem valaki más, akkor a Fidesz kész a racionális mérlegelésre.

Tavaly napvilágra került Orbán Viktor egy előadása, ahol zárt körben arról beszélt, hogy reálértéken készül befagyasztani a nyugdíjakat és leállítana nagy állami beruházásokat. Azt feltételezve, hogy tőle elfogadják majd ezt az emberek. Kiderült, tőle sem fogadják el: a Fidesz népszerűsége azonnal visszaesett néhány ponttal. Persze csak átmenetileg, hiszen Orbán és párttársai továbbra sem beszélnek nyilvánosan a terveikről, és senki nem emlékezteti a korábban kikerült elképzelésekre a nyilvánosságot. Biztosak lehetünk benne: a jövő évi választások második fordulójáig ez így is marad. A Fidesz totális győzelemre törekszik, és ehhez totálisan félre kell vezetnie a társadalmat. Bárki álljon is a kormány élén, a Fidesz a fájdalommentes megoldással áltatja majd tovább a közvéleményt - ezt tette múlt pénteki beszédében is.

Nem a miniszterelnök személye tehát a kulcskérdés - parlamenti demokráciában egy miniszterelnök mindig "foglya" az őt támogató frakció(k)nak, nem tehet mást, mint amit a mögötte állók készek támogatni -, hanem az, hogy frakciók álljanak a reformlépések mellé, kialakuljon a szükséges reformlépések parlamenti támogatottsága, mégpedig óhatatlanul a Fidesszel szemben. Ehhez az kell, hogy a szocialisták végre felismerjék: nem a reformoktól, nem a "sokkterápiától" kell megvédeniük az embereket, hanem azoktól a veszélyektől, attól a valódi sokktól, amit a halogató politika okozhat. A szabad demokratáknak pedig azt kell belátniuk, hogy a szocialista párt nem feltétlenül a helyes irányú lépések akadálya, és ő - csak ő - lehet az a partner, amelynek megnyerésével a szükséges lépések mögé többség teremthető. Erre tanított meg bennünket az elmúlt napokban a Fidesz.

Másra is megtanított. A tatárszentgyörgyi borzalom, a romák elleni ismételt támadások, a jobboldali sajtóban terjedő gyűlölködő hangvétel okán sokan megint a gyűlöletbeszéd szankcionálását szorgalmazzák. A kormány egyenesen az alkotmány módosítását kezdeményezi, hogy így lehessen megkerülni az Alkotmánybíróság elutasító álláspontját. Mire lenne jó az effajta korlátozás? Mi is történt az elmúlt hetekben?

Előbb a miskolci rendőrkapitány engedett meg magának egy olyan állítást, hogy "a kisebbséggel nem megy az együttélés", majd Veszprémben roma bűnözők öltek meg egy élsportolót, és megsebesítették két társát. A Fidesz politikusai nyomban odaálltak azok mellé, akik védelmükbe vették a miskolci rendőrkapitány védhetetlen mondatait, majd a veszprémi gyilkosság után a párt elnöksége közleményt adott ki, melyben a kormányt azért bírálta, hogy "etnikai alapon felmentést ad a bűnelkövetőknek". Senki nem tett ilyet, de a Fidesz meg akarta üzenni a lakosság cigányellenes előítéletekkel teli részének, hogy igaza van, és míg a kormány a bűnöző cigányok oldalán áll, a Fidesz osztja az előítéleteiket és kész megvédeni őket. Orbán Viktor azt a semmivel nem igazolt állítást engedte meg magának, hogy "napról napra nő" a romák által elkövetett erőszakos bűncselekmények száma.

Sok baloldali évek óta szorgalmazza a rasszista nézetek hangoztatásának büntetőjogi szankcionálását. A liberálisok óvnak ettől, és azzal érvelnek: a közélet szereplőinek kell elszigetelni, szégyellni valóvá tenni a rasszizmust. Nincs sok értelme a büntetőjog furkósbotjához folyamodni.

Az elmúlt hetek eseményei a liberális álláspontot támasztják alá. Ha ma sokan érzik úgy, hogy szabad zsidózni és cigányozni, ez nem jogi hiányosságok miatt van, hanem azért, mert Orbán nyilatkozatából, a Fidesz közleményéből vagy a Fidesz által ajnározott Bayer Zsolt cikkeiből mindenki arra következtethet, hogy cigányellenes és antiszemita indulatait nem kell szégyellnie. Hiheti-e bárki, hogy olyan paragrafust lehet kreálni, amelynek alapján Orbán a maga ügyes, mindenki számára érthető célzásaiért felelősségre vonható? A kormány alkotmánymódosítási tervezete erre aligha alkalmas. Pedig éppen ő az, aki ekképpen szabad utat enged az uszításnak. Erre is megtanított minket tehát a Fidesz. Tanuljuk meg jól a leckét, sokáig hasznát vehetjük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.